VIDEO Cercetătorii buzoieni avertizează că roşiile ţuguiate sunt periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, adică acel moţ crescut în capătul opus codiţei.

Ne încântă ochiul pentru că sunt mari şi frumoase. Vânzătorii ne spun chiar că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungem acasă însă constatăm fie că sunt tari, fie că nu au gust.

Uneori, la scurt timp după ce consumăm roşiile cumpărate de pe piaţă, ne balonăm fără să ştim care este cauza.

Cercetătorii buzoieni de la Staţiunea legumicolă au însă explicaţii. La hibrizii de tomate cumpăraţi din import sunt aduse modificări pentru ca roşiile să reziste mai mult timp. Pe de altă parte, substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului.

„Se folosesc, aşa cum ştiţi, stimulenţi în legumicultură. Mă gândesc în acest caz la Ethrel, care este avizat pentru pomicultură însă pentru legumicultură nu este avizat pentru că se foloseşte în concentraţii foarte mari pentru a-şi face efectul”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii de cercetare legumicolă Buzău.

Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti. Comercianţii ne garantează că sunt bune la gust, sănătoase şi că nu au folosit pentru creştere decât substanţe permise de legislaţie.

Cumpărătorii merg pe mâna negustorilor şi cumpără fără să pună sub semnul întrebării calitatea roşiilor.

Specialiştii ne învaţă cum să alegem o roşie sănătoasă de una plină de toxine însă nici măcar ţinând cont de sfaturile lor nu putem fi siguri că ceea ce mâncăm este sută la sută nepericulos.

Citeşte şi: „Zilele Monteoru”, atracţia sfârşitului de săptămână

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite