VIDEO Botezul cailor, obicei străvechi păstrat în satele din Bărăganul buzoian

VIDEO Botezul cailor, obicei străvechi păstrat în satele din Bărăganul buzoian

De sute de ani, pe 6 ianuarie, când creştinii sărbătoresc Boboteaza, în satele din Bărăgan există un obicei rar întâlnit prin alte părţi ale ţării, botezul cailor. În judeţul Buzău, tradiţia stropirii animalelor cu agheasmă mai rezistă doar în comuna Smeeni, unde caii sunt sursa de trai pentru numeroşi gospodari.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
La Smeeni, una din cinci familii deţine cel puţin un cal, animal care este folosit ca mijloc de tracţiune la muncile câmpului. Creşterea cailor este o tradiţie care se moşteneşte de la o generaţie la alta iar tainele călăritului se deprinde încă din copilărie. 
 
Pentru tinerii din Smeeni, ziua de Bobotează este singurul prilej din an de a se făli cu priceperea în mânuirea hamurilor sau cu frumuseţea armăsarilor. 
 
Încă de dimineaţă, ei au venit călare la biserică, din toate cătunele comunei Smeeni, pentru a-şi binecuvânta animalele.
 
După ce preotul a terminat slujba la altar, a ieşit afară ca să sfinţească apa pentru oameni după care, cu mănunchiul de busuioc, a stropit cu agheasmă animalele aduse la poarta bisericii. 
 
Ţăranii consideră că botezul cailor, tradiţie care se pierde în negura vremii, fereşte animalele de toate relele. ”Pentru noi, calul şi căruţa înseamnă sursa de trai şi este foarte important ca animalele să fie sănătoase şi înţelegătoare tot anul. De aceea venim cu ele la botez, pentru că aşa făceau şi părinţii noştri, şi bunicii”, ne-a declarat Sandu Mihai, un tânăr de 25 de ani, din comuna Smeeni.
 
După ce animalele au primit, cuminţi, botezul, a început din nou parada călăreţilor, pe uliţele satului. De Bobotează, primesc agheasma toate animalele din gospodărie, atunci când oamenii vin de la biserica şi îşi stropesc locuinţele şi grajdurile.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: