VIDEO „Boala limbii albastre” a ajuns în România. Disperare printre sătenii din Săruleşti, ale căror vite suferă de o boală necunoscută de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe bovine din judeţul Buzău au fost diagnosticate cu ”Boala limbii albastre”, care nu afectează omul, dar produce pagube economice. Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a informat deja statele Uniunii Europene şi pe cele membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animală despre apariţia acestei boli în România.

Autorităţile au identificat un număr de 16 vite bolnave, în proprietatea unor localnici din Săruleşti, Bisoca şi Beceni, comune din nordul judeţului Buzău. 

Cele mai multe animale infestate sunt la Săruleşti, unde mai toţi localnicii trăiesc de pe urma animalelor. Soţii Buturugă, din satul Valea Largă, se numără printre cei loviţi de necaz. Se văd nevoiţi să privească neputincioşi cum vaca gestantă, din grajd, se stinge pe zi ce trece din cauza unei boli neştiute până acum în ţara noastră. „Nu am mai avut aşa boală. Vaca avea ochii inflamaţi, nu mânca, a venit domnul doctor cu nişte medici şi au luat probe de sânge. Nu ştim ce se va întâmpla cu animalul”, spune Silvia Buturugă. 

Medicii veterinari au fost solicitaţi în mai multe gospodării din Săruleşti, unde au fost semnalate simptome ale bolii limbii albastre. Confirmarea a venit abia după ce au fost analizate probe prelevate dintr-un animal sacrificat. 

În comună, 13 familii trăiesc un adevărat coşmar de când o armată de veterinari le-a trecut pragul ca să ia probe de la toate vitele din ogradă. Au primit indicaţii să izoleze animalele bolnave şi să aştepte noi decizii cu privire la soarta acestora. Veterinarii le-au montat la grajduri capcane pentru insectele care ar putea răspândi virusul.  

„Domnul doctor a montat-o, pentru ţânţari, cică ei răspândesc boala asta”, spune Mariana Tănase, din Valea Largă. 

Sătenii se aşteaptă ca dintr-un moment în altul să ajungă în sat un camion care să preia vitele bolnave, pentru a le duce la un abator. Autorităţile le-au promis despăgubiri, însă oamenilor le este greu să se despartă de animalele din curte.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier. „Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea animalelor ucise, cheltuieli legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Sanitar Veterinare.

Citeşte şi: 89 de şcoli şi grădiniţe din judeţul Buzău nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite