VIDEO Un bărbat din Buzău a descoperit o piatră în care ar fi imprimată imaginea Maicii Domnului: „Se vede rama icoanei, iar în interior se observă chipul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piatra în care un localnic crede că este imprimată Icoana Maicii Domnului cu Pruncul FOTO Iulian Bunilă
Piatra în care un localnic crede că este imprimată Icoana Maicii Domnului cu Pruncul FOTO Iulian Bunilă

Un bărbat a descoperit o piatră, pe care crede că este imprimată imaginea Maicii Domnului cu Isus în braţe, într-o zonă izolată din comuna buzoiană Cozieni, pe locul în care cu sute de ani în urmă ar fi existat o mănăstire.

Pe bucata de rocă mare cât o palmă apare o siluetă despre care găsitorul afirmă că seamănă izbitor cu o icoană, în care Fecioara şi Pruncul ar apărea într-un chenar închis la culoare.

Piatra cu aspect de icoană a fost găsite de localnicul pe nume Virgil Bâgiu în ajunul Bobotezei, pe un deal străbătut mai mult de sălbăticiuni şi rareori de turmele de oi ale localnicilor. 

I-a sărit în ochi lui Virgil Bâgiu, un pasionat de istorie locală, în timpul uneia dintre excursiile lui în căutarea zidurilor unei foste mănăstiri.

Piatra în nuanţe brun-gălbui se afla în iarbă, lângă alte roci cu textură şi culori diferite.

”Eram în căutarea documentelor, să demonstrez că aici era o mănăstire. Mergând, am dat de piatra care era în această poziţie, spre răsărit”, spune Virgil Bâgiu. 

Fascinat de ce-a descoperit, Virgil Bâgiu a cerut părerea prietenilor şi a unui preot. Toţi i-au confirmat că desenul imprimat pe rocă îi sugerează privitorului imaginea icoanei Maicii Domnului cu Isus în braţe. ”Se observă rama icoanei, iar în interior se vede chipul Maicii Domnului”, spune Bâgiu.

”Cine are credinţă, vede. Am venit întocmai pentru a vedea această icoană, pentru că suntem creştini. Până nu o ţii în mână nu crezi”, spune Constantin Stanciu, un prieten al găsitorului. 

Piatra misterioasă lasă impresia că a căpătat luciu de la multe mâini prin care ar fi trecut de-a lungul vremii. Acest amănunt îl face pe găsitorul ei să creadă că a stat în vreun lăcaş de rugăciune sau i-a aparţinut vreunui sihastru care a sălăşluit în zona din cunoscută ca Atosul din Munţii Buzăului. 

„Piatra cu icoana imprimată pe ea se afla în locul în care pe vremuri ar fi fost o mănăstire. Am documente cu toată moşia episcopală a Pârscovului de Sus. A fost mănăstire şi aici, la Trestia”, spune Virgil Bâgiu.

Piatra cu aspect de icoană nu este singura piesă din colecţia buzoianului pasionat de istorie. 

Virgil Bâgiu mai deţine un topor din piatră, găsit în apropierea unui sat părăsit, medalii din Războiul de Independenţă de la 1877 şi numeroase obiecte de uz casnic, toate foarte vechi. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite