VIDEO Avertismentul fără echivoc al agricultorilor: mâncare tot mai scumpă din cauza schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile vor creşte cu 20 la sută
Preţurile vor creşte cu 20 la sută

Seceta, căldura nefirească şi lipsa zăpezii în miez de iarnă ne vor scumpi legumele la primăvară. Este avertismentul agricultorilor care estimează majorări cu 20% a preţurilor. Clima atipică afectează şi grâul, astfel că şi preţul pâinii s-a putea majora. Cartofii, consideraţi alimentul săracului, se vor scumpi şi ei cu 10-15%, până la apariţia celor de cultură nouă, pentru că stocurile din depozite se epuizează rapid.

Vasile Constantin, legumicultor din Vadu Paşii, a adus în piaţă verdeţuri recoltate cu numai o zi înainte din solarii. 

Se plânge că schimbările bruşte de temperatură îi strică repede marfa pe care a obţinut-o cu multă trudă şi investiţii mari. 

Spune că doar o scumpire a produselor i-ar mai ţine afacerea pe linia de plutire.

”Preţurile cresc, la curent, la apă, toate o iau în faţă iar noi rămânem cu preţurile vechi. Ar fi necesară o scumpire dar ce te faci că piaţa dictează preţurile iar supermarketurile distrug. Unii o să se lase de acest sport”, spune Constantin Vasile, legumicultor.

Cartofii se vor scumpi şi ei cu 10-15%, până la apariţia celor de cultură nouă, spun producătorii. Cauza o reprezintă reducerea stocurilor din depozite. Acum, cartofii se vând în piaţa centrală din Buzău cu până la 2,5 lei kilogramul.

Pe lângă efectele schimbărilor climatice, creşterile de preţ vor mai fi influenţate şi de majorarea salariilor, care cresc costurile cu forţa de muncă. O simte pe propria piele şi Mircea Tatu, cultivator de tomate din judeţul Buzău.

”Costurile cresc tot timpul, legumele se vor scumpi. Costurile cu forţa de muncă s-au dublat”, spune Mircea Tatu, fermier din Cochirleanca, judeţul Buzău.

Buzoianul va scoate în martie primele roşii crescute în sol românesc. Vor fi mai gustoase şi mai sănătoase decât cele din import, însă mai scumpe pentru că au nevoie de multă căldură, care costă. ”Avem patru centrale cu pompe de recirculare către patru solarii. Se consumă 50 de tone de cărbune într-un sezon”, spune Mireca Tatu.

Clima atipică afectează şi grâul, astfel că şi preţul pâinii s-a putea majora. Cerealele semănate în toamnă au răsărit, au înverzit pământul, dar acum nu au apă. Trebuie să stea sub un strat de zapădă ca să nu îngheţe. 

Alte cauze ale creşterii preţului la mâncare vor ma fi majorarea lefurilor la bugetari şi creşterea cu 40% a pensiilor. Acestea vor duce la rândul lor la creşterea inflaţiei, adică se vor vedea în preţuri mai mari.   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite