VIDEO AUDIO Cum se folosesc negustorii arabi de oi româneşti de o gafă uriaşă a Vioricăi Dăncilă: „Nu aveam altă treabă decât să zgândărim un muşuroi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un crescător de ovine din Buzău se plânge că unul dintre partenerii lui de afaceri tradiţionali din lumea arabă a invocat o declaraţie a premierului Viorica Dăncilă pentru a-şi motiva rezerva de a-i mai cumpăra oi în 2019. Reporterii „Adevărul“ au consultat şi alţi crescători de ovine din ţară cu privire la un eventual blocaj comercial între România şi lumea arabă.

Este vorba despre gafa diplomatică pe care prim-ministrul României a făcut-o pe 24 martie. Aflată în SUA, Dăncilă a anunţat că „eu, ca prim-ministru al României, şi guvernul pe care-l conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului“.

Ierusalimul este motiv de dispută între lumea arabă şi Israel, una dintre cele mai sensibile probleme geopolitice de pe glob, iar poziţia României vine în contradicţie chiar şi cu atitudinea Uniunii Europene, care şi-a exprimat neutralitatea în acest subiect.  
 

Viorel Marin este unul dintre marii crescători de animale din zona Buzăului. Declară că, la începutul anului, avea în plan să vândă peste 800 de miei şi ovine tinere în perioada Paştelui. Spune că a rămas însă cu mai mult de jumătate din efectivul pregătit, cu câteva zile înainte de sărbătorile creştine.

Marin spune că-şi punea speranţa în clienţii arabi, care obişnuiau să colecteze în această perioadă oile şi berbecuţii din România pentru a le trimite în ţările de origine, în perspectiva Ramadanului. Marea sărbătoare musulmană are loc anul acesta în perioada 4 mai – 4 iunie.

Omul de afaceri buzoian susţine că a constatat acum o schimbare bruscă de comportament a achizitorilor arabi de ovine cărora le-a vândut mii de oi în ultimele trei decenii.

”La începutul anului am zis şi noi că vom da la 12 lei kilogramul, că vom vinde toate animalele, dar de la un moment dat nu mai vindem nimic. Cred că s-au supărat că s-a schimbat ambasada. Ministrul Daea a zis că o să ne ia 800.000 de oi, dar acum s-a oprit. Daea a mers să negocieze cu ei, dar a stricat Dăncilă Viorica, cu schimbarea ambasadei”, spune fermierul buzoian (foto jos).

buzau

Viorel Marin a pus la dispoziţia reporterilor „Adevărul“ înregistrarea unui convorbiri telefonice avute cu un partener arab. „Acum toate fermele s-au umplut, ce să facem cu marfa? Ce mai luăm acum, putem lua doar la tăiere. E problemă complicată cu politica asta şi nu mai ştim nimic, domnule. Suntem, aşa, dezorientaţi“, i-a transmis partenerul de afaceri, un cetăţean libanez care deţine în România, la Dragalina, un complex de colectare şi îngrăşare a ovinelor. Înregistrarea poate fi ascultată în materialul video de mai jos:



Reporterii „Adevărul“ au consultat şi alţi crescători de ovine din ţară cu privire la un eventual blocaj comercial între România şi lumea arabă din cauza gafei diplomatice a Vioricăi Dăncilă. „Tocmai ce reuşisem să restabilim relaţiile cu arabii că s-au stricat câteva rotiţe şi acolo. Nu aveam altă treabă decât să zgândărim un muşuroi. Abia reuşisem anul trecut cu eforturile federaţiei noastre să deblocăm piaţa, iar acum, cu câteva cuvinte, am stricat totul“, a comentat Ion Hiru, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Argeş. Acesta spune, pe de altă parte, că perioada standard a livrărilor de ovine spre lumea arabă vine peste câteva săptămâni. Cu toate acestea, Hiru spune că vede semne ale stagnării pieţei.

Un alt crescător de oi influent din România arată că trebuie avut în vedere şi momentul în care regele Iordaniei şi-a anulat vizita programată în România pe 25 martie, la o zi după declaraţiile premierului. Cu toate acestea, crede că blocajul comerţului cu ovine ar avea la origine raţiuni strict comerciale. 

„Din informaţiile noastre, s-ar părea că nu are nimic de-a face piaţa cu ce a vorbit premierul. Vizita era programată într-o zi de luni, marţi aveam întâlnire cu oamenii de afaceri iordanieni, dar s-a anulat tot. Tot în marţea aceea trebuiau semnate nişte licenţe pentru cumpărare de marfă din România de către oameni de afaceri din Iordania. Nu s-a mai semnat. De fapt, îşi ocrotesc prima dată crescătorii lor (n.r. – iordanienii) şi aceste licenţe ţin sub control importurile. Vin să cumpere abia după ce îşi epuizează ei marfa”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine „Pastorul Crişana“ din Arad.

În timp ce unii dintre ciobanii din sudul ţării se tem ca nu cumva afaceriştii din lumea arabă să se reorienteze spre alte surse pentru ovinele destinate sacrificării, alţii spun că blocajul din această perioadă este unul firesc, fiind folosit de negustori pentru a scoate tarife cât mai mici la achiziţia din ţară, pentru a negocia preţurile de livrare la export şi a obţine toate documentele de legalizare a transporturilor. 

buzau

„Exportatorii care au cumpărători în ţările arabe deţin complexe de stocare în Constanţa, aproape de port, unde negociază preţuri, condiţii, după care încarcă pe vapor de la 7.000 la 15.000 de capete la un transport. Animalele trebuie să stea într-o fermă cel puţin 20 zile pentru carantină. Pleacă de la crecători, se duc în ferme de tranzit, de îngrăşare, după care pleacă la export“, mai explică Nicolae Cioranu

Reprezentantul unei asociaţii a crescătorilor de ovine din Dobrogea spune că centrele de tranzit din zona portuară a Constanţei sunt pline cu oi gata oricând de export, care vor fi transferate pe vapor imediat ce sunt obţinute preţurile convenabile de vânzare/cumpărare şi avizele sanitar-veterinare din ţările importatoare.

Inginerul Valentin Marian, secretarul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, are propria explicaţie asupra motivului invocat de unii achizitori arabi de ovine ca motiv al opririi colectării de animale din ţară. În prezent, la nivelul judeţului Constanţa activează peste zece societăţi comerciale care se ocupă cu colectarea, îngrăşarea şi exportul animalelor, cele mai multe fiind înfiinţate de cetăţeni arabi.

„Ei (n.r. – negustorii arabi) zic aşa: avem destul în curte, în stocurile noastre, ne permitem să mai aşteptăm o săptămână, o lună chiar, ca să nu-l supărăm pe rege. Dar este exclus ca regele să le fi zis afaceriştilor să nu mai cumpere din România. Acestea sunt scuzele lor pentru a încerca să ia la preţuri mai mici din România, tactici de negociere a preţului. Credeţi că poporul nu mai mănâncă dacă s-a supărat regele Iordaniei? Oamenii de afaceri sunt oameni de afaceri“, spune Valentin Marian, secretarul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Dobrogea.

Jaber Ahmed, purtătorul de cuvânt al Clubului româno-arab de presă, spune că nu are cunoştinţă despre faptul că sunt oameni de afaceri din lumea arabă care ar refuza anul acesta să cumpere oi din România din cauza declaraţiilor Vioricăi Dăncilă. Pe de altă parte, Jaber Ahmed şi-a arătat dezamăgirea cu privire la atitudinea premierului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite