VIDEO Ataşatul militar şi diplomaţi din Ambasada Rusiei au depus coroane la monumentul eroilor sovietici din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diplomaţi şi militari ruşi au venit vineri în Buzău pentru a depune coroane în memoria ostaşilor Armatei Roşii care au murit în judeţul Buzău în al cel de-al Doilea Război Modial. În săptămâna premergătoare zilei în care sărbătoresc victoria asupra nazismului, oficialii Ambasadei ruse la Bucureşti obişnuiesc să depună coroane la monumentele din toată ţara.

Oficialii ruşi şi-au anunţat demult intenţia de a veni pe 4 mai la Buzău pentru comemorarea soldaţilor Armatei Roşii. Pentru a pregăti acest prim eveniment, primarul Constantin Toma a dat dispoziţie în urmă cu o lună să fie înfrumuseţat Cimitirul Eroilor Sovietici situat în Bariera Ploieşti. 

Sub coordonarea unor reprezentanţi trimişi de Ambasadă, muncitorii de la Urbis au placat cu dale aleea dinspre trotuar până la monumentul din cimitir. 

Au vopsit stelele din stema Armatei Roşii de pe monumentul principal şi de pe pietrele funerare din faţa gropilor comune în care au fost îngropaţi militarii. Gardul împrejmuitor a fost reparat, s-a tuns gazonul şi s-a asfaltat parcarea din spate.

Ceremonialul a început la ora 11.00 cu intonarea imnurilor naţionale ale Federaţiei Ruse şi României, după care au depus coroane de flori la monumentul din centrul cimitirului sovietic ataşatul militar al Federaţiei Ruse, reprezentanţi ai Diviziei 2 Infanterie Getica, primarul Buzăului, Constantin Toma, şi Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă.

În cimitirul din Buzău sunt înmormântaţi aproape 400 de soldaţi sovietici, răpuşi în luptele cu armata germană. „Oficiali ai Ambasadei Rusiei în România mi-au prezentat un document unde se specifică faptul că în cimitirul de la Buzău au fost îngropaţi 392 de soldaţi din Armata Roşie ucişi de germani în judeţul Buzău în luptele de după 23 august 1944. Vorbim de perioada care a urmat întoarcerii armelor de către România, când germanii se retrăgeau, iar Armata Roşie a pătruns în România”, a declarat istoricul buzoian Marius Nicoară.

Vizita diplomaţilor ruşi este un preambul la evenimentul de importanţă naţională, programat pe 17 mai, când va fi reinaugurat Cimitirul Eroilor, cel mai mare din România, aflat de câteva luni în reabilitare. La eveniment au fost invitate oficialităţi de marcă şi personalităţi naţionale şi internaţionale pentru a aduce cinstire eroilor căzuţi pe pământ românesc. 

La manifestările de la Buzău vor veni preşedintele ţării, premierul, patriarhul, şeful armatei şi ambasadori ai mai multor ţări la Bucureşti. 

„Puţini ştiu că la Buzău există cel mai mare cimitir al eroilor din ţară şi, probabil, al doilea din Europa ca număr de ostaşi îngropaţi. Sunt peste şapte mii de eroi necunoscuţi îngropaţi aici. Vreau ca împreună cu ÎPS Ciprian şi cu conducerea armatei de la Buzău să organizăm la Cimitirul Eroilor un eveniment de importanţă naţională. La inaugurarea cimitirului din 1931 au venit la Buzău Regele Carol al II-lea, prim-ministrul Nicolae Iorga şi patriarhul României. Mi-aş dori ca şi acum să se întâmple la fel, iar cei mai mari oameni din stat să vină la evenimentul de la Buzău”, a declarat primarul Buzăului, Constantin Toma. 

Evenimentul va fi urmat de o grandioasă  paradă militară din care nu va lipsi cea mai nouă tehnică de luptă din dotarea Armatei române.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite