VIDEO Armata română vrea să se doteze cu armament donat de trupele americane care se retrag din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Apărării a participat la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica
Ministrul Apărării a participat la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica

Armata română îşi doreşte armament de care americanii s-ar putea debarasa în timpul retragerii din Afganistan, care se va face prin România. Ministrul apărării, Mircea Duşa, spune că are deja o listă cu tehnică pe care şi-o doreşte pentru militarii români şi aşteaptă o decizie în acest sens de la Pentagon. Surse din armată spun că pe listă s-ar afla şi blindate americane de care militarii români se folosesc provizoriu pe frontul din Afganistan.

Armata americană îşi va muta logistica din Afganistan mai întâi în România, apoi o va reloca spre bazele sale din spaţiul NATO. Mii de tone de tehnică de luptă modernă vor ajunge, astfel, pe pământ românesc iar autorităţile militare din ţara noastră fac demersuri ca o parte din arme să rămână pentru militarii români , ca donaţie din partea Statelor Unite.

”Din lista de tehnică am selecţionat un număr de repere de care noi credem că avem nevoie şi în funcţie de analiza care se face la Pentagon şi de faptul că ne-au sprijinit de fiecare dată, se va găsi o soluţie ca elementele de tehnică de care avem nevoie să fie disponibilizată către armata română”, a declarat Mircea Duşa,  ministrul Apărării Naţionale. 

  

Potrivit unor surse din armată, în timpul retragerii, militarii americani le-ar putea lăsa gratis românilor de la armament uşor, de infanterie, la transportoare blindate, cum sunt cele 60 de vehicule americane MRAP, împrumutate de combatanţii români din Afganistan. Ministrul Mircea Duşa spune că sunt şanse mari ca astfel de donaţii să se producă, dată fiind colaborarea foarte bună de până acum dintre cele două armate.

”Cooperarea este una deosebită şi chiar dotarea brigăzilor de operaţii speciale s-a făcut cu sprijinul Statelor Unite şi, aşa cum ştiţi, cooperăm în continuare pentru bazele de la Deveselu, partea română, cu obiectivele pe care ni le-am stabilit şi pe care le-am negociat să le realizăm, iar partea americană cu obiectivele efective de realizare a modernizării bazei. De asemenea, modernizăm aeroportul de la Feteşti, care este momentan închis şi pe care trebuie să îl facem compatibil cu infrastructura avioanelor F16”, a spus ministrul Mircea Duşa.

Anul acesta, armata română se va înzestra nu numai cu armament aşteptat de la partenerii americani, ci şi cu tehnică achiziţionată din bugetul propriu, din străinătate, dar şi dar de la industria românească de apărare. 

  

”Cunoaşteţi acel program de dotare cu transportoare Piranha, iar ultimul lot de astfel de vehicule va ajunge în acest an, dar din banii puţini mai facem şi cercetare militară şi lucrăm cu inginerii de la Moreni să realizăm un nou transportor blindat românesc care să facă faţă misiunilor forţelor terestre. În privinţa forţelor terestre am reuşit dotarea de ultimă oră a acelor brigăzi de operaţii speciale care pot îndeplini orice misiuni în ţară sau în afara ei cum este şi unitatea de la Buzău”, a declarat ministrul Duşa.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, miercuri, la Buzău, la numirea în funcţie a noului comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica, general Lucian Foca, numit în locul lui Nicolae Ciucă, avansat şef al SMFT.

Citiţi şi:

VIDEO Unităţile militare din estul României vor fi conduse de Generalul Lucian Foca, expert în informaţii militare

VIDEO Noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre, Generalul Nicolae Ciucă, a condus primele unităţi româneşti dislocate în străinătate

VIDEO Mărturii, după zece ani de misiuni în Asia: La început, afganii erau speriaţi de blindatele românilor, pentru că semănau cu cele ruseşti 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite