VIDEO Cum arată satul de munte care poate rivaliza cu orice oraş. A fost modernizat cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Au condiţii de oraş, dar trăiesc la ţară. Aşa se definesc localnicii din Berca, o comună aflată pe Valea Buzăului, care poate rivaliza cu orice orăşel din România. În Berca vezi blocuri, parcuri de agrement, un centru civic, parcări auto, ca-n orice localitate urbană. Infrastructura s-a îmbunătăţit mult în ultimii ani.

Peste 3.000 de locuitori numără satul de centru al comunei Berca, aflată pe o importantă rută turistică. Cei mai mulţi locuiesc în blocuri cu patru etaje, racordate la toate utilităţile. 

Cartierele au fost primenite în ultimii ani. Absolut toate străzile au asfalt nou iar între blocuri au fost amenajate parcuri de agrement şi locuri de joacă pentru copii. 

”Momentan e bine. În zona blocurilor sunt toate condiţiile, apă, gaze, însă ar mai fi de mărit capacitatea canalizării la blocuri”, spune Mircea, un localnic de 40 de ani.

În plină modernizare, localitatea aflată în vecinătatea Vulcanilor Noroioşi a atras noi rezidenţi. Se înmulţesc tinerele familii care aleg să se mute în satul cu aspect de oraş, ridicând preţul apartamentelor la peste 30.000 de euro. 

”Avem şi spaţiu de promenadă, locuri de parcare, parcuri pentru copii şi pentru adulţi. Nu simţi că stai la ţară”, este părerea lui Andrei, unul dintre noii rezidenţi ai localităţii.

Centrul comunei a devenit loc de promenadă pentru localnici în urma unei investiţii din fonduri europene. Platoul pietonal pare a fi al unui oraş modern, cu pavele, fântână arteziană, mobilier urban şi spaţii verzi. 

buzau

Iluminatul public a fost şi el modernizat iar cei care ies la plimbare au acces gratuit la internet. ”Sunt orăşeni care ne invidiază, să ştiţi. E aer curat, zonă de munte, plus condiţii de oraş”, ne transmite o tânără. 

”În centru găsim tot ce are omul nevoie. Când plecăm la oraş, plecăm doar să ne mai plimbăm, să vedem ce mai e şi pe acolo. Aici găsim magazine, farmacii, cabinete. Poate că un spital ne-ar mai trebui”, mărturiseşte o bătrână dintr-un sat al comunei Berca.

buzau

Berca are statut de comună, însă condiţiile de trai sunt peste cele ale multor orăşeni. Adulţii muncesc în turism, servicii, la câteva fabrici din zonă, însă cei mai mulţi fac naveta în municipiul Buzău, la 20 de kilometri distanţă.

”A apărut o fabrică de lapte, s-a dezvoltat o linie de fabricaţie la produse tradiţionale, mai avem fabrica de ceramică. Marea majoritate sunt însă navetişti în Buzău”, declară Ionel Dobriţa, primarul comunei Berca.

buzau

Dezvoltarea rapidă a comunei nu le-a priit însă tuturor. Acest negustor care deţine în centru un magazin mixt se uită cu jind după clienţi. Aceştia îi trec mai rar pragul, după ce în Berca au apărut două supermarketuri.

„Am ajuns de vând de 60 de lei pe zi. Nu se poate aşa. Lumea se duce în marile lanţuri de magazine şi degeaba pun eu preţuri cu adaos mic. Nu e putere economică, iar navetiştii lasă banii acolo unde muncesc”, spune Paul Vârlan.

Comuna Berca a ratat statutul de oraş în anii `90, pentru că nu avea spital şi judecătorie. Ritmul dezvoltării este însă  la fel de rapid ca al unui oraş. 

Autorităţile mai au în plan înfiinţarea unei faleze lângă albia râului Buzău, renovarea casei de cultură, modernizarea liceului tehnologic şi asfaltarea mai multor drumuri comunale.

Vă mai recomandăm şi:

Furia unui tânăr din Buzău al cărui bunic ar fi fost lăsat să moară într-un azil focar de COVID-19. Reacţia DSP

VIDEO Ursoaică lovită intenţionat cu maşina de nişte turişti inconştienţi. Animalul voia doar să-şi hrănească puii 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite