VIDEO Cum ajunge România o ţară plină de gunoaie. Localnicii din comunele fără contracte de salubrizare, nevoiţi să arunce deşeurile la întâmplare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România anului 2020 există localităţi fără contract de salubritate. În judeţul Buzău, 13 comune n-au contracte cu firme de ridicare a gunoiului, astfel că oamenii îşi duc gunoaiele în râpele de la marginea satelor, pe albiile unor ape, sau, în cel mai fericit caz, îl ard în curte.

Localnicii din comunele din Buzău care nu au contracte de salubrizare susţin că trebuie să se descurce cum pot. Unii le cară cu maşina sau căruţa şi le aruncă la voia întâmplării, alţii le ţin în curţi sau le ard. 

Localităţile respective au devenit adevărate focare de infecţie. Resturi menajere zac în maldăre pe marginea unor drumuri, în râpe, ori sub malurile unor ape curgătoare.

În urma controalelor tematice impuse, Garda de Mediu Buzău a identificat 13 unităţi administrativ-teritoriale din judeţ care nu beneficiază de servicii de salubrizare. 

”Bisoca, Chiojdu, Cătina, sunt câteva dintre localităţile care nu au contracte cu astfel de firme specializate. Degeaba au înfiinţat serviciul că nu este nici populat; nu au decât o singură hotărâre de consiliu local. Noi le-am transmis avertisment în sensul acesta”, spune Carmen Ichim, comisar-şef Garda de Mediu Buzău.

Probleme cu gestionarea deşeurilor sunt în localităţi, aflate, în general în zonele de munte. Pentru început, au fost dispuse avertismente şi sancţiuni. De acum înainte, urmează şi amenzi, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu.

”Anul trecut le-au dat pe legea 211, pe Obligaţii, amenzi de 5.000 de lei, urmează amenzile stabilite de către legea 195/2005, cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei”, a declarat Carmen Ichim. 

După ploile abundente, apa scursă de pe versanţi adună gunoaiele şi le împrăştie în apele curgătoare. În vara anului 2019, tone de gunoaie şi mii de PET-uri au sufocat râul Buzău, formând o insulă de mizerie la intrarea în comuna Berca.

Toate primăriile au obligaţia să dea o hotărîre de Consiliu Local prin care să impună fie agentului de salubritate, fie serviciului public pe care îl desfăşoară, să introducă plata pentru cât se aruncă şi colectarea separată a deşeurilor, dar şi un preţ diferenţiat pe tipuri de deşeuri. 

Pentru deşeurile de eliminare este un preţ, cel ce duce la depozitarea finală pentru că începând cu anul 2020, faţă de anul trecut, este o taxă în plus la depozitare cu 80 de lei pe tonă, iar din 2021 va fi de 120 de lei pe tonă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite