VIDEO Au adus muncitori din Moldova şi Transilvania pentru a culege strugurii din Staţiunea viticolă Pietroasa. Asistaţii sociali din comună nu vor să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Pietroasele muncesc 80 de sezonieri din Moldova şi Ardeal
La Pietroasele muncesc 80 de sezonieri din Moldova şi Ardeal

Culesul viei, cu forţă de muncă din Moldova şi Transilvania. La asta au recurs cei din conducerea staţiunii de cercetare vini-viticolă Pietroasa, judeţul Buzău, pentru a putea strânge recolta de struguri la timp. Ei spun că nu găsesc suficientă mână de lucru în zonă, deoarece oamenii locului se mulţumesc cu ajutorul social de la primărie, în schimbul orelor de muncă în folosul comunităţii.

Plantaţiile de viţă de vie de pe dealul Istriţa, parte a Podgoriei Dealu Mare, sunt pline de rod, semn că la Staţiunea de Cercetare Viticolă din comuna Pietroasele specialiştii buzoieni şi-au făcut bine treaba. Au investit mult în lucrările agricole, au folosit la întreţinerea culturii o flotă nouă de utilaje agricole şi au stropit via, aşa cum scrie la carte.

Chiar dacă vremea a fost în câteva etape capricioasă, producţia estimată depăşeşte orice aşteptări. "Anul acesta avem o producţie record, de 7.500 - 8.000 de kilograme la hectar. Am investit foarte mult în tratamente iar strugurii sunt de o calitate rar întâlnită. Ne mândrim cu tămâioasa românească, un vin de excepţie premiat la multe concursuri. Cantitatea de zaharuri este optimă iar vinul de anul acesta va fi excelent", a declarat Daniela Zăinescu, directorul tehnic al Staţiunii de Cercetare Viticolă Pietroasele.

Dacă natura a fost generoasă, nu la fel de bine stau lucrurile în privinţa capitalului uman. Marea problemă cu care se confruntă viticultorii staţiunii buzoiene este generată de lipsa forţei de muncă. Criza muncitorilor necalificaţi ţine de mai mulţi ani. Conducerea unităţii a făcut eforturi disperate ca să nu piardă producţia record şi a adus zilieri tocmai din Ardeal şi Moldova.

”Este foarte greu să strângem forţă de muncă pentru culesul viei, deoarece persoanele între 20 şi 30 de ani le găsim foarte greu iar persoanele peste 40 de ani care ar trebui să recolteze nu prea mai pot să facă faţă efortului. Tineretul din zonă nu mai vine la muncă. Din momentul în care au venituri asigurate de la bugetele locale, pentru anumite ore de curăţenie în comună, oamenii nu mai vin să recolteze în staţiunea noastră şi nu numai aici, ci în toată zona Pietroasele unde toată lumea se ocupă cu viticultura. Avem muncitori necalificaţi din două zone din ţară. Este vorba despre Mureş şi Bacău de unde am reuşit să aducem un efectiv de 80 de persoane, 50 din Mureş, şi 30 din Bacău”, a declarat Irinel Popa, şeful fermei nr.1 din Pietroasele.

Culegătorii sezonieri câştigă bani frumoşi de pe urma muncii de recoltare a strugurilor. În afară de cazare si trei mese pe zi, oamenii ajung să încaseze chiar şi 100 de lei pe ziua de lucru. Perioada de lucru nu ţine însă mai mult de o lună. 

Cei care provin din rândul asistaţilor social, aflaţi în evidenţele primăriilor, pierd dreptul de a încasa indemnizaţia, întrucât nu mai pot presta orele obligatorii de muncă în folosul comunităţii şi, prin câştigurile sezoniere, îşi sporesc venitul pe cap de membru de familie, depăşind pragul de sărăcie severă. Asta, în cazul în care munca sezonieră se face sub contract, şi nu la negru.

Pot reintra în sistemul de plată al ajutoarelor sociale abia după ce autorităţile locale primesc de la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi AJPIS o actualizare a datelor, conform cărora persoanele vizate se încadrează pentru venitul minim garantat. Întregul demers poate dura şi câteva luni, perioadă în care familiile acestora nu primesc indemnizaţia.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite