Vasile Kiru,„Jupânul” de la Oficiul Poştal

A ţinut Oficiul Poştal Vrancea pe primul loc timp de 40 de ani şi a obţinut locul IV pe sud-estul Europei, la Western Union. La pensie, lucrează ca vânzător de ziare ca să îşi umple timpul.

Vasile Kiru, „jupânul" cum îi spun foştii colegi, a lucrat timp de 40 decenii la Oficiul de Poştă Vrancea. A menţinut instituţia de-a lungul timpului pe locul I pe ţară, ca performanţă, în 2004 obţinând chiar premiul IV pe zona de sud - est a Europei.


A început ca telegrafist la oficiile poştale din Focşani şi Bucureşti după care a făcut Şcoala de Diriginţi de Poştă în Capitală. La început a fost trimis la oficiile de la ţară, dar pentru că era muncitor, a ajuns diriginte la Oficiul Poştal nr. 1 din Focşani, cel mai mare din judeţ. Aici a lucrat mai bine de 30 de ani. A adorat întotdeauna lucrul cu oamenii.


„Primul contact cu Poşta a fost când eram copil şi mergeam la oficiul din Gugeşti, unde stăteam cu părinţii. Îmi plăcea că era mereu ordine acolo. În 1967 încă eram pedagog dar pentru că salariile erau mici în domeniu am hotărât să mă duc să lucrez la poştă. Cel mai mult mi-a plăcut lucrul cu publicul. Dacă era aglomeraţie rezolvam. Eu aveam program non-stop. Seara stăteam şi aşteptam oamenii să vină sănătoşi cu banii. Să nu cumva să îi atace careva"
, ne-a spus nenea Kiru, descriind câteva frânturi din activitatea sa.


Lordul Poştei


Când a ieşit la pensie, Vasile Kiru a avut parte de o petrecere pe cinste din partea colegilor. Au fost prezenţi şi şefii de la regionala Bacău care i-au înmânat şi o diplomă, aceea de „Lord al Poştei" pentru vechimea pe care a acumulat-o în sistem.


„Principiul meu a fost să fim mereu numărul unu. Chiar dacă eram diriginte, eu mergeam şi pe teren să fac contracte cu timbre poştale ca să fie planul. În funcţie de asta erai şi premiat. Oficiul Poştal de la Focşani a fost mereu pe locul I", ne-a mai povestit poştaşul - pensionar.


Secret: mersul pe bicicletă


La 68 de ani, Vasile Kiru încă merge zi de zi cu bicicleta, aşa cum a făcut ani la rând pentru a se menţine în formă. Pentru că nu avea stare, şi-a luat din nou serviciu: vânzător de ziare.


„După două luni de la pensionare nu am mai rezistat. Îmi spuneam: „Măi, dar eu chiar nu mai sunt bun la nimic?". După ce am lucrat atâta timp şi m-am oprit deodată, mă simţeam ca o locomotivă ruginnită, dată la o parte. Atunci am luat-o din loc în loc şi am întrebat dacă au ceva pentru mine. Aici este uşor. Clienţii vin după mine dacă mă mut cu chioşcul. Rămân surprinşi când văd că ţin minte mereu ce doreşte fiecare să cumpere", ne povesteşte bucuros bătrânul.


Întrebări şi răspunsuri:


Care a fost cel mai greu moment în cei 40 de ani?
La cutremurul din 1977. Eu oricum aveam program non - stop. Vroiam eu să ştiu că merge totul bine. Şi la cutremur, primul lucru pe care l-am făcut a fost să scot familia din casă apoi am fugit la Poştă să văd ce se întâmpă. Fetele erau speriate şi au ieşit afară lăsând totul deschis cu banii înăuntru. M-am dus şi am închis imediat pentru că era o responsabilitate mare acolo.


Care a fost prima dvs. slujbă?
Am fost muncitor la Gugeşti, satul în care am stat cu părinţii. Am muncit la fermă, în agricultură, am făcut de toate, m-am învăţat cu munca de jos. Niciodată n-am dat înapoi de la muncă. Eu sunt extrem de active, aş muri dacă aş sta degeaba.


Ce-i place:
Îmi place să lucrez, indiferent ce. Cred că m-aş îmbolnăvi fără serviciu. Nu pot sta acasă, aşa să treacă timpul. Trebuie să fac mereu ceva pentru că altfel simt că nu mai trăiesc deloc. Cred că acesta este rolul omului în viaţă, să muncească, să aibă grijă de cei din jur.


Ce nu-i place:
Nu îmi plac regulile aiurea din ţară. Vedeţi, munceşti zeci de ani neîncetat. Ai grijă să fie totul bine şi apoi când să iei şi tu pensie nu poţi că o taie statul. Nu vedeţi acum cu pensiile şi salariile la bugetari. Sunt din ce în ce mai mici şi acum le-a micşorat cu 15 - 20 la sută.


Profil:

NĂSCUT. 2 ianuarie 1942, Râmnicu Sărat, Buzău
STUDII. Şcoala Tehnică de Poştă şi Telecomunicaţii şi Şcoala de Diriginţi de Poştă Bucureşti
OCUPAŢIE. Vânzător ziare
FAMILIE. Căsătorit, un copil

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: