Varza murată şi beneficiile ei uimitoare pentru organism - sfaturile specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varza se pune la murat toamna  Sursa www.bubulinagospodina.com
Varza se pune la murat toamna  Sursa www.bubulinagospodina.com

Varza poate fi consumată atât în stare crudă ori gătită, cât şi murată, fiind unul dintre alimentele nelipsite din bucătăria românească. E bine de ştiut că acest produs nu este doar gustos, ci prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Prin conţinutul bogat de substanţe nutritive, zeama de varză revitalizează organismul şi-l tonifică.

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită calităţilor terapeutice antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare. Este un bun remineralizant şi tonifiant. Orice legumă este de preferat a se consuma în stare crudă însă varza este la fel de bună şi după conservare. 

Proprietăţile acestei legume se păstrează şi după intrarea ei în fermentaţie, astfel că în compoziţia verzei murate se regăsesc o parte din vitaminele şi antioxidanţii prezenţi în varza proaspătă, dar şi microelemente, săruri minerale, fermenţi şi enzime apărute datorită procesului de fermentaţie.

”Simbioza dintre apă, sare şi substanţele nutritive, minerale, vitamine dă verzei proprietăţi deosebite după conservare. De asemenea, multe dintre elementele acestea pot creşte în concentraţie, prin fermentare. Este bine de ştiut însă că cea mai bună pentru murat este varza albă de Buzău, de toamnă, pentru că pe lângă aportul ei alimentar, îşi păstrează calităţile şi după conservare”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

* Costel Vânătoru este cercetător în horticultură   Foto Iulian Bunilă

image

Varza, atât crudă, cât şi murată, este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf. Legumicultorii spun că cea mai bună varză pentru murat este cea de Buzău, care pare toamna în pieţe. 

”Varza aceasta este specială prin calităţile ei deosebite, prin gust, prin aromă, prin fineţea ei, prin calitatea de păstrare la murat. Varza din afară e dură, puternică, a cărei frunză are nervuri ca firul de undiţă. Dacă băgăm de exemplu o varză hibridă la murat o să vedem că nu se armonizează cu saramura şi nu putem să obţinem mâncărurile la fel de bune. De ce credeţi că este sărmăluţa românească deosebită, chiar dacă nu este ea românească la origine? Pentru că are acest plus de valoare. Este mai gustoasă decât alte produse similare şi datorită faptului că are la bază această varză de Buzău, care este superioară prin fineţea ei, elasticitatea frunzei, suculenţa frunzei”, adaugă Costel Vânătoru.

Varza murată este o importantă sursă de vitamina C. De-a lungul vremii, varza murată a fost un aliment nelipsit din călătoriile de lungă durată, deoarece ajuta echipajul să nu se îmbolnăvească de scorbut, o boală teribilă cauzată de o deficienţă de vitamina C. S-a constatat că o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie.

Varza este o sursă excelentă de vitamina U, care poate ajuta la vindecare ulcerului peptic. Atât varza murată cât şi zeama de varză conţin vitamina U, vitamină anti-ulceroasă, care se distruge prin fierbere, de aceea varza murată şi zeama se recomandă în tratarea bolilor ulceroase. Pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul, varza şi zeama de varză murată se recomandă, crudă, şi în curele de slăbire.

* Sursa mamanina.ro

image

Este recomandată pentru un spectru larg de probleme digestive. Pentru ameliorarea gastritei, de exemplu, este recomandat să se bea zilnic zeamă de varză încalzită, înainte de mesele principale. Prima dată se consumă 100 ml, apoi doza creşte treptat, până la două pahare pe zi.

Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de procesul de acid lactic, care păstrează varza murată. Câteva pahare de zeamă de varză pe zi, mai multe zile la rând, ajută la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei în cazul celor care se confruntă cu aşa ceva. În varza murată se găsesc aşa-numitele "bacterii prietenoase" care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. 

Recomandări pentru constipaţie: se dizolvă două linguriţe de sare grunjoasă în 250 ml de moare şi se bea dimineaţa pe nemâncate. După necesitate, se repetă procedeul şi a doua zi, tot dimineaţa.  Pentru diaree, se recomandă consumarea amestecului din părţi egale de suc de roşii proaspăt stors şi zeamă de varză.

Varza murată are proprietăţi de luptă împotriva cancerului. Un studiu al cercetătorilor finlandezi a arătat că varza murată are chiar mai multe proprietăţi în lupta împotriva cancerului. Oamenii de ştiinţă au constatat că prin intermediul procesului de fermentaţie, izotiocianaţii joacă un rol important în eliminarea substanţelor cancerigene din organism. S-a constatat de asemenea că glucozinolaţii din varza murată ajută la activarea enzimelor antioxidante naturale şi flavonoidele protejează pereţii arterelor de daunele oxidative.

* Sursa expunere.com

image

Varza albă murată poate constitui şi un remediu excelent în tratarea alcoolismului: un pahar de zeamă de varză murată băut zilnic te scapă de această problemă.

Pentru combaterea mahmurelii, se rade pe partea cu orificii foarte mici a răzătoarei sau se toacă cu un robot de bucatarie 3-4 cepe mari. Un pahar cu terci de ceapă se amestecă cu 3 pahare de moare, o lingură cu pasta de roşii, piper negru, sare şi zahăr după gust. Prima dată se bea jumătate de pahar, apoi în timpul zilei se bea restul. Dacă este prea concentrat, se diluează cu puţină apă.

Deşi nu este prea plăcută la vedere şi nici gustul nu e foarte atrăgător, consumată regulat, zeama de varză are efect detoxificat asupra organismului, ajutând la eliminarea toxinelor. Ţinând cont de compoziţia bogată în vitamine şi minerale, o cură cu zeamă de varză contribuie la vitaminizarea organismului si la întărirea sistemului imunitar. Ca să faci zeama de varză mai plăcută, măcar ca aspect, când o pui la murat, adaugă-i şi o varză roşie sau două, trei bucăţi de sfeclă roşie.

Iată pentru ce afecţiuni mai este recomandatĂ zeama de varză, inclusiv varza murată:

* Litiaza biliară, gastrita cu aciditate scazută, giardioza. Timp de 2-3 săptamăni se beau câte 150 ml de moare, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Apoi, dacă pietrele sunt  mai mici decât un grăunte de porumb, după consultarea cu medicul specialist, puteţi să folosiţi metoda bunicilor. Se amestecă un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat şi suc de la patru lămâi. Cu 24 de ore înainte de procedură nu se mănâncă nimic. Începând de dimineaţă, se beau câte 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Metoda poate provoca dureri, de aceea trebuie folosită o compresă caldă în zona ficatului, pe toată durata curăţării, sau o pastilă de No-Spa. Timp de 4-5 ore, organismul răspunde cu diaree, pentru că în timpul acesta, colecistul se curaţă de pietre. 

După procedură, timp de două săptămâni, se bea ceai din muşeţel şi fenicul. Două linguri cu seminţe de fenicul râşnite se fierb 10 minute într-un litru de apă, se adaugă două linguri cu flori de muşeţel, se acoperă cu capac şi se trag de pe foc. După 25 de minute se strecoară, iar peste plante se mai toarnă un litru de apă şi se aduce pana la punctul de fierbere. După răcire, se strecoară şi se amestecă tot lichidul obţinut. Se bea în timpul zilei în loc de apă.

*Sursa adevarul.ro

image

* La diabet, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, se bea câte o treime de pahar de zeamă de varză, diluată cu apă, în proporţie de 1:1, timp de 21 de zile. După 7 zile de pauză, cura se repetă, până la îmbunătăţirea situaţiei.

* În cazul afecţiunilor hepatice, se bea amestecul din reţeta precedentă, câte 100 ml, de trei ori pe zi, între mese, timp de 6-8 luni.

* Pentru hemoroizi, se beau cate 100 ml de moare încalzită, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Atunci când hemoroizii se asociază cu hemoragie, se bea câte un pahar de 2-3 ori pe zi şi se mănâncă zilnic salată de varză proaspată sau murată.

* Raguşeala sau durerile uscate în piept pot fi combătute cu zeamă de varză. Se amestecă părţi egale de moare şi apă plată apoi se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi.

* Avitaminoza şi astenie. Se amestecă câte un pahar de moare şi suc de roşii, se adaugă 150 ml de apă plată, o lingură de miere de albine şi o lingură de suc de lămâie. Se bea câte un pahar de 1-2 ori pe zi, între mese, până la îmbunătăţirea situaţiei.

* Hernie ombilicală era vindecată de strămoşii noştri cu moare de varză. O bucată de tifon împăturit se îmbibă cu moare, se pune pe locul cu problema, deasupra se pune o felie de cartof crud, se apasă puţin şi se pansează. Compresele se ţin câte trei ore zilnic, iar tratamentul durează de la 45 la 90 de zile. 

* Moarea reglează şi stabilizează tensiunea. Persoanelor hipotensive li se recomandă să bea zilnic un pahar de zeamă de varză. 

CITEŞTE ŞI: Varza, medicamentul natural minune. Are proprietăţi uluitoare şi în prevenirea cancerului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite