Un inginer român a transformat bastonul nevăzătorului într-o lanternă cu ultrasunete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inginerul Cosmin Vatră şi invenţia sa - Sursa Facebook/Cosmin Vatră
Inginerul Cosmin Vatră şi invenţia sa - Sursa Facebook/Cosmin Vatră

Are aspectul unei lanterne, însă emite ultrasunete în loc de lumină. Este prezentarea, pe scurt, a ”dispozitivului de orientare spaţială pentru nevăzători”, invenţia unui inginer din Buzău şi perfecţionată cu ajutorul unui tânăr nevăzător. Este realizată din componente procurate de pe internet, de la magazinele de instalaţii sanitare şi modelate la imprimantă 3D.

Cosmin Vatră este numele inginerului care de la jumătatea anului trecut şi-a dedicat priceperea, timpul şi o parte din veniturile proprii unui proiect destinat prietenilor săi nevăzători. 

A realizat prototipul unei lanterne cu ultrasunete menit să înlocuiască bastonul alb pe care persoanele cu probleme de vedere îl folosesc pentru a depista obstacolele din calea lor.

ultrasunete

”Ideea a fost să fac acest dispozitiv gratuit pentru nevăzători. Nu este ceva supersofisticat din punct de vedere tehnic. Nu este o mare inovaţie, în sensul că senzorii de tipul ăsta sunt folosiţi în robotică, adică pentru orientarea spaţială a roboţeilor. Ideea a fost ca producţia să fie ieftină, să găsim cele mai ieftine componente şi cele mai accesibile încât să fie ok pentru ei ca aplicaţie, adică nu în sensul de a face ieftin şi prost ci accesibil dar fiabil. Pentru a-l putea produce cu resurse proprii. Am ajuns să îl cunosc şi pe Stefan Moisei, fost elev al Liceului Pentru Deficienţi de Vedere din Buzău. Acesta este un excepţional programator PC căruia i-am dat spre testare primul dispozitiv realizat cu ajutorul imprimantei 3D. Feedback-ul lui a fost deosebit de valoros”, spune inginerul buzoian. 

Aparatul funcţionează pe principiul radarului sau pe cel de orientare al liliecilor

Obstacolele reflectă ultrasunetele generate de lanternă şi în funcţie de timpul scurs din momentul emisiei până la recepţie se poate determina distanţa pe care utilizatorul o percepe prin vibraţii, spune inventatorul dispozitivului de orientare spaţială pentru nevăzători. 

”În funcţie de distanţă, dispozitivul produce nişte vibraţii cu ajutorul unui motoraş preluat de la telefoane. Cu un comutator poţi seta distanţa de utilizare. Dacă eşti afară, în momentul în care dai de un obstacol de la doi metri începe uşor de tot să vibreze iar vibraţia creşte cu cât de apropii. Fasciculul are un unghi de 15 grade care le oferă un culoar mai precis. Dacă ar fi un unghi mai mare, i-ar deruta un pic pentru că nu ar mai localiza bine obstacolul. Nevăzătorul baleiază din încheietura mâinii lanterna aceasta şi astfel îşi dă seama unde este obstacolul pentru că în momentul în care a trecut prin dreptul unui obstacol a vibrat”, explică inginerul Cosmin Vatră.

Sursa Facebook/Cosmin Vatră

buzau

Fabricarea unei lanterne cu ultrasunete necesită o investiţie de 60 – 70 de lei şi circa opt ore de muncă. Carcasa are trei elemente: o ţeavă din polipropilenă, partea principală, cumpărată de la magazinele de instalaţii sanitare, şi capetele confecţionate la imprimantă 3D, prevăzute cu mufele pentru încărcarea acumulatorilor şi senzorii care emit şi recepţionează ultrasunetele. 

Sursa Facebook/Cosmin Vatră

buzau

Componentele interioare, între care un acumulator, un microcontroller şi motoraşul pentru vibraţii, sunt asamblate manual. 

”Senzorii se găsesc pe internet de la firme producătoare. Sunt doi senzori identici şi ambii pot lucra în versiunea emitor sau receptor. Mai există un microcontroller care coordonează atât pornirea emiterii ultrasunetelor şi după aceea recepţionează semnalul şi comandă un motoraş pe vibraţii. Mai este o mică plăcuţă, executată manual, care este o interfaţă între motor şi controler. Există un acumulator pentru încărcarea prin micro USB, exact ca un smartphone. Acumulatorii sunt din încărcătoarele externe pentru telefoane, de 2.600 mAh, care ţin şi o săptămână”, spune inginerul Cosmin Vatră.

Ştefan Moisei testează dispozitivul - Sursa Facebook/Cosmin Vatră

buzau

Dispozitivul de orientare spaţială pentru nevăzători a fost perfecţionat cu ajutorul unui IT-ist nevăzător, Ştefan Moisei, fost elev al Liceului Pentru Deficienţi de Vedere din Buzău. Primele aparate au fost distribuite gratuit la Liceul Pentru Deficienti de Vedere din Buzău şi la câţiva membri ai Asociaţiei copiilor nevăzători din Galaţi, care i-au oferit inginerului buzoian o imprimantă 3D modernă. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite