Un detectiv particular dezvăluie cum să-ţi spionezi legal soţia, soţul, copiii sau şeful. Cât te costă toată afacerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Marin, fost comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, reprofilat în detectiv particular, a explicat, pentru „Adevărul”, care sunt cele mai noi metode de filaj, cât îi costă pe doritori serviciile prin care vor să-şi spioneze soţul, soţia, copiii sau chiar şefii, dar şi cât sunt de legale astfel de practici.

Au apus vremurile când pentru a strânge probe detectivii erau nevoiţi să piardă zile şi nopţi cu binoclul şi aparatul de fotografiat după gât. Astăzi, tehnologia permite unui filor bun să finalizeze o supraveghere în doar câteva ceasuri. Tehnologia de supraveghere ţine pasul cu inventivitatea persoanelor care trezesc suspiciuni, fie într-o familie, fie la locul de muncă. Dacă pe vremuri un detectiv avea nevoie de zile şi nopţi pentru a strânge probe suficiente, acum o înregistrare video făcută cu o cameră performantă, în doar câteva ceasuri, poate constitui cea mai plauzibilă dovadă.

Aparatura folosită de detectivi poate fi cumpărată de pe internet la preţuri rezonabile, de doar câteva sute de euro. De la nasturi, ochelari, ceasuri sau stilouri cu cameră încorporată până la dispozitivele de detectare a microfoanelor spion sau a camerelor video, totul intră în dotarea unui detectiv. Aparatura, dublată de talentul de investigator al celui care face supravegherea, asigură succesul unei operaţiuni de filaj.

Ion Marin, fost comandant al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, are de câţiva ani licenţă de detectiv particular. Mărturiseşte că pentru a avea succes în noua sa ocupaţie, pe lângă iscusinţă, a avut nevoie de investiţii de peste 10.000 de euro în aparatură de specialitate. ”Nu este nevoie de o tehnică extraordinar de sofisticată, nu este nevoie de multe aparate, este nevoie de strictul necesar şi strictul ăsta necesar se stabileşte în funcţie de specificul locului. O borsetă cu cameră video este foarte bună în activitatea de filaj, ceas de mână, pix cu cameră. Aparatura este achiziţionată din comerţ, este autorizată, deci ustensile legale, pentru că folosirea altei aparaturi, cu alte plaje de frecvenţe, de exemplu, duce la încălcarea legii”, spune Ion Marin.

Spionaj din gelozie

Un detectiv care se respectă şi care garantează clientului un material probator de calitate şi care poate fi luat în seamă de instanţa judecătorească, spune Ion Marin, nu trebuie însă să se abată de la lege. ”În general, toate serviciile pe care le prestează un detectiv particular se concretizează într-un raport care vine să răspundă solicitării clientului, raport care poate fi însoţit de înregistrări audio sau video. Probele sunt admise de organele statului numai în condiţiile în care au fost produse cu respectarea legii şi în baza unui contract. Întotdeauna se încheie un contract între solicitant şi cel care prestează serviciul, un contract ca oricare altul, la care eu mai ataşez şi un acord de confidenţialitate, prin care mă oblig ca pe timp nelimitat să păstrez discreţia”, explică detectivul buzoian.

Şi şefii sunt filaţi de subalterni

Activitatea detectivului particular, spune fostul poliţist, este întreţinută de nevoia omului de a deţine controlul în mediul în care vieţuieşte sau lucrează, de a-şi verifica aproapele, fie că este partenerul de viaţă, copilul sau asociatul. ”Multe solicitări au fost legate de fidelitate soţ-soţie, dar şi din partea părinţilor pentru a-şi supraveghea copiii, pentru a cunoaşte locurile frecventate, dacă au abateri de la normele legale şi în ce anturaj intră. Au mai fost solicitări legate de corectitudinea partenerilor de afaceri, însă au fost mai puţine în raport cu celelalte. Am mai avut cereri de deparazitare electronică, adică identificarea de microfoane, camere şi aparate GPS montate ilegal. Este vorba despre microfoane şi camere care se găsesc în comerţ şi pe care de obicei angajaţii le folosesc împotriva administratorilor pentru a-i şantaja în vederea obţinerii unui salariu mai mare sau alte avantaje. De asemenea, am avut cereri, ce-i drept foarte puţine, pentru supravegherea bonelor sau a celor care sunt angajaţi să aibă grijă de bătrâni, când există suspiciuni că ar putea să-i agreseze sau pur şi simplu că fură din domiciliul celor care i-au angajat”, declară Ion Marin. 

Tariful poate ajunge la 2.500 de lei ora 

Detectivii îşi stabilesc tarifele ţinând cont de trei factori: durata supravegherii, programul persoanei supravegheate dar şi abilităţile urmăritului care la un moment dat, simţind supravegherea, poate acţiona prin contra-filaj. ”Pentru o activitate de filaj trebuie făcută o analiză a solicitării pentru că un filaj îndelungat nu este benefic nimănui. Necesită o logistică adecvată, un efort mare iar cheltuielile sunt pe măsură. Stabileşti momentele din zi când este oportun filajul. Îi dai omului de înţeles că poţi face filaj 24 de ore din 24 dar nu este benefic în condiţiile în care ştii că nu părăseşte domiciliul, ştii că este conectat la acte activităţi care nu-i permit să facă deplasări ce ar putea stârni suspiciuni membrilor familiei”, spune detectivul buzoian.

O supraveghere operativă sau, mai simplu, un filaj se poate întinde de la o zi, atunci când detectivul are un pont, şi până la maximum 30 de zile. Filajul se plăteşte cu cel mult 150 de lei ora iar când cazul are o complexitate mare depăşeşte 2.500 de lei. ”Problema unui detectiv particular este legată doar de costuri. Dacă solicitantul este dispus să plătească serviciile pe care le cere iar cel care urmează să presteze serviciul îi prezintă un necesar de cheltuieli care se acceptă, atunci problema muncii de detectiv nu mai este spinoasă”, spune detectivul Ion Marin.

Cea mai solicitantă acţiune, mărturiseşte Ion Marin, a fost dincolo de graniţele ţării, în Republica Moldova. Patru zile a durat operaţiunea de strângere de probe privind loialitatea unui partener de afaceri. A fost nevoit înainte de organizarea operaţiunii să citească legislaţia ţării vecine, pentru a acţiona în strictă legalitate.

  

Ce spune legea

Detectivul particular, se arată în lege, este persoana atestată în condiţiile prezentei legi şi care, fără să aducă atingere dreptului la viaţă intimă, familială şi privată ori altor drepturi şi libertăţi fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfăşoară activităţi specifice de investigare.

”Potrivit legii, ne putem desfăşurăm activitatea în cinci direcţii. Primul este legat de informaţii privind moralitatea unei persoanei. Se pot face, de asemenea, căutări de persoane dispărute, verificări cu privire la solvabilitatea şi corectitudinea partenerilor de afaceri, activităţi cu privire la protecţia informativă a unor societăţi comerciale. În general, activitatea detectivului particular se desfăşoară pe domeniu public. Pe proprietatea privată, regulamentul este foarte strict şi aici intervin o serie de factori de care trebuie ţinut cont pentru a nu încălca legea. Exemplu, doi soţi solicită supravegherea bonei lor. Se poate monta aparatură de supraveghere audio-video în domiciliul lor pentru că sunt proprietari şi îi interesează un aspect legat de proprietatea lor. Probleme apar când unul din soţi îl supraveghează pe celălalt, în domiciliul conjugal, situaţie în care se poate face supraveghere dacă unul este proprietar. Dacă sunt coproprietari, nu poţi face, pentru că nu ai acordul celuilalt soţ. Este recomandat pentru cei interesaţi să ţină cont de acest lucru pentru că orice activitate de investigare poate fi lovită de nulitate în cazul în care se ajunge la instanţă”, spune Ion Marin, primul detectiv particular din Buzău.

Cine este Ion Marin

Comisarul şef Ion Marin a fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău între anii 2009 şi 2012.  A fost destituit de la conducerea IPJ chiar cu o zi înainte de alegerile locale din 2012, în locul său fiind numit ca interimar un ofiţer din IGPR. Surse din inspectorat spuneau atunci că motivul schimbării ar fi fost numărul mare al incidentelor electorale ”scăpate de sub control”. Mai precis, comisarului şef Ion Marin i se reproşa numărul mare de incidente electorale şi reclamaţii venite din partea partidelor politice. În acelaşi an, Ion Marin s-a pensionat din poliţie şi a ales să se dedice unei afaceri ce are legătură foarte strânsă cu pregătirea sa în munca de investigaţii. Astfel, acesta a înfiinţat prima firmă din Buzău dedicată exclusiv filajului şi supravegherii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite