VIDEO Evaziune record! Şapte patroni turci au scos din ţară 6 milioane de euro din tranzacţii ilegale cu cereale

VIDEO Evaziune record! Şapte patroni turci au scos din ţară 6 milioane de euro din tranzacţii ilegale cu cereale

Percheziţii au fost organizate simultan în mai multe judeţe

Un număr de 60 de persoane implicate în tranzacţii ilegale cu cereale au fost aduse la ParchetulJudeţean Buzău şi IPJ Buzău pentru a fi audiate de procurori DIICOT, într-un dosar de evaziune cu un prejudiciu uriaş, estimat la 18 milioane de euro. Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane şi era coordonată de şapte cetăţeni turci, care au scos din ţară peste 6 milioane de euro.

 
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea DIICOT – Biroul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracţională a unei grupări suspectate de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală cu cereale. 

În urma operaţiunilor ilegale de achiziţii, procesare şi comercializare de grâu „la negru”, urmate de vânzarea produselor obţinute, mai precis făină, tărâţă şi produse de panificaţie, membrii grupării ar fi creat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de euro.
 
În zorii zilei de 15 octombrie, poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, Bucureşti, Constanţa şi Serviciilor de Combaterea a Criminalităţii Organizate Buzău, Brăila, Ialomiţa, Vaslui, Covasna, sub coordonarea DIICOT Ploieşti, au efectuat 45 de percheziţii domiciliare, la imobilele a 34 de persoane fizice şi 22 de persoane juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti.
 
La acţiune au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului Acţiuni Speciale din IPJ Buzău şi jandarmi de la Brigada Mobilă de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău.
 
Gruparea infracţională era formată din peste 25 de persoane, coordonată de 7 cetăţeni turci, administratori ai unor societăţi comerciale cu sediile în Buzău, Urziceni şi Brăila.
 
În urma investigaţiilor a reieşit faptul că, în perioada 2009 - 2013, membrii grupării infracţionale ar fi efectuat operaţiuni de achiziţii, procesare şi comercializare ilegale de grâu, urmate de vânzarea produselor obţinute, respectiv făină, tărâţă şi produse de panificaţie, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de acte inexacte, cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, în scopul eludării obligaţiilor de plată către bugetul statului.
 
De asemenea, în unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat, în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.
 
Astfel, „coordonatorii” grupării ar fi dispus achiziţia unor cantităţi însemnate de grâu de la diferiţi producători din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa şi Arad.
 
Grâul era cumpărat cu bani încredinţaţi, fără documente justificative, unui număr de opt conducători auto angajaţi la două societăţi comerciale administrate de suspecţi, de către administratorii de cetăţenie turcă sau prin intermediul a şase persoane de la compartimentul contabil al celor două firme.
 
De regulă, după mai multe transporturi, pentru care nu se completau documente de însoţire a mărfii, la o dată ulterioară se întocmeau astfel de documente pentru cantităţi mult diminuate faţă de cele reale achiziţionate.
 
Grâul era procesat la un punct de lucru al unei mori din judeţul Buzău. Surplusul de grâu pentru care nu exista întocmită notă de recepţie şi evidenţe contabile era procesat în făină, vândută în cantităţi foarte mari la diferite societăţi comerciale de profil, desfacere şi producţie de produse de panificaţie, din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Constanţa, Vaslui, Brăila, administrate tot de cetăţeni turci.
 
O altă cantitate de făină obţinută “la negru” era folosită pentru producerea de pâine, produse de patiserie şi cofetărie, la punctele de lucru ale firmelor administrate de suspecţi, din Buzău, Ialomiţa şi Brăila. Produsele obţinute erau, de asemenea, vândute în cea mai mare parte fără întocmirea de documente justificative la diferiţi agenţi economici din mediul urban şi rural.
 
Sumele de bani obţinute din vânzarea “la negru” a făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie erau însuşite de membrii grupării. Ulterior, banii erau expatriaţi în Turcia, Germania şi Suedia, către cetăţeni turci stabiliţi în aceste ţări, fie prin intermediul unor persoane fizice care călătoreau în Turcia, prin intermediul unor curse regulate de transport internaţional pe relaţia România - Turcia, fie prin mandate de transfer extern bancar. Astfel, în ultimii trei ani, ar fi fost expatriate aproximativ 6 milioane de euro către cetăţeni turci din afara teritoriului României.
 
Din investigaţii a reieşit faptul că, aproximativ 60-70% din veniturile obţinute din vânzarea făinii, tărâţelor şi produselor de panificaţie ale societăţilor incriminate nu sunt înregistrate în evidenţele contabile ale acestora.
 
Prejudiciul creat prin infracţiunile săvârşite este estimat la aproximativ 18 milioane de euro.
 
La sediul DIICOT Buzău au fost aduse pentru audieri aproximativ 60 de persoane, urmând să se ia măsurile legale care se impun.
 
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire ale unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în evidenţele contabile, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea nr. 39/2003, Legea nr. 656/2002, Legea nr. 241/2005 şi Legea nr. 82/1991, cu aplicare la Codul Penal.
 
Sprijinul specializat în desfăşurarea cercetărilor penale a fost acordat de către Serviciul Român de Informaţii.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: