Studenţii programatori care au declarat război epilepsiei. Au inventat o aplicaţie pentru telefon destinată bolnavilor şi ar putea fi premiaţi de Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Buzoianul Vlad Mihai Teohari, licenţiat al Facultăţii de Electronică din cadrul Politehnicii Bucureşti, este liderul unei echipe de tineri care a pus la punct o aplicaţie pentru telefon destinată bolnavilor de epilepsie. Aplicaţia este conectată la un ceas inteligent care măsoară pulsul utilizatorului. Membrii echipei vor merge pe 26 iulie în Statele Unite ale Americii, pentru a participa cu aplicaţia lor la un concurs organizat de Microsoft.

„EpSyDet“ (n.r. – „Epilepsy Seizure Detection“, „Detectarea crizelor de epilepsie“) este o aplicaţie românească pentru telefoanele smart destinată bolnavilor de epilepsie.

A fost creată de o echipă de tineri, studenţi în Bucureşti, iar la sfârşitul lunii iulie va concura cu alte zeci de proiecte, la „Imagine Cup“, un concurs organizat de Microsoft, în urma căruia câştigătorul va obţine un premiu de 50.000 de dolari, dar şi contracte de promovare la nivel mondial. 

Iniţiatorul proiectului „EpSyDet“ este buzoianul Vlad Mihai Teohari, proaspăt licenţiat al Facultăţii de Electronică din cadrul Politehnicii Bucureşti.

Absolvent al Colegiului „B.P. Hasdeu“ din Buzău, Vlad Teohari (23 de ani) a intrat fără pic de emoţii la Politehnică, în 2011, la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

La doar 23 de ani are deja un CV bogat cu nume de universităţi din lume cu care a colaborat sau în cadrul cărora a efectuat stagii de practică, în programare IT. Pe durata studenţiei la Politehnică, buzoianul s-a perfecţionat cu specialişti ai VIA University College din Danemarca, la Technische Universiteit Eindhoven din Olanda, dar şi la şcoli de vară din Belgia şi alte ţări europene.

Luptă digital împotriva bolii

Istoria aplicaţiei „EpSyDet“, creată să avertizeze crizele de epilepsie, a început în 2014, la un stagiu de practică efectuat în Olanda, la Eindhoven.

buzau

„Sugestia a venit de la domnul Constantin Ungureanu, de la Facultatea Tehnică din Eindhoven, care mi-a propus să lucrez la o aplicaţie pe telefonul mobil, sistemul de operare Android, care să detecteze în timp real crizele de epilepsie. Lucrul efectiv a început când am revenit în România. Mi-am ales această temă şi la licenţă, la facultate. Pe parcursul a trei luni, în 2014, am lucrat la această aplicaţie. Bineînţeles că înainte au fost făcute şi câteva cercetări, cum creşte pulsul la pacienţii cu epilepsie şi aşa mai departe. Pe baza unui algoritm care a fost testat mai întâi offline, am venit cu aplicaţia aceasta şi încercăm să o testăm şi pe pacienţi acum“, spune inventatorul aplicaţiei.

Iniţial, a pornit singur războiul digital împotriva epilepsiei, după ce a stat câteva săptămâni printre pacienţii unei clinici olandeze destinate epilepticilor. 

„În iunie 2014, când am plecat în Olanda, am făcut stagiul la o clinică de specialitate şi acolo am avut ocazia să cunosc pacienţi cu epilepsie, să îmi fac prieteni printre ei şi chiar să văd ce presupune o criză de epilepsie. Acesta a fost argumentul care m-a făcut să merg în această direcţie şi să venim în sprijinul lor. Am început pe la jumătatea lunii iunie 2014, iar ultima jumătate din 2014 şi prima din 2015 le-am dedicat acestui proiect. În martie mi-am găsit şi echipa, dar până atunci am lucrat singur. E drept că aplicaţia nu arăta aşa, fiind rodul muncii de echipă“, mai spune tânărul buzoian.

buzau

Vlad a cooptat în jurul său încă trei tineri de ispravă: Elena Cernat, studentă în cadrul Politehnicii, la inginerie medicală, şi doi studenţi în anul al III-lea la Automatică şi Calculatoare, Cristian Soare şi Andrei Manea.

Îşi spun „Echipa de combatere a epilepsiei“, iar obiectivul grupului este să perfecţioneze aplicaţia astfel încât să aibă o precizie foarte mare în detectarea crizelor. 

„Facultatea mea nu a oferit prea multă programare, iar ce ştiu eu pe partea de IT am acumulat la o şcoală de vară în Danemarca, unde timp de două săptămâni am făcut numai programare. Experienţa de acolo m-a ajutat să încep aplicaţia în Olanda, iar colegii mei de la Automatică, făcând la facultate în mare parte programare, m-au ajutat să o îmbunătăţesc. Iniţial am venit cu codul făcut de mine în Olanda, după care băieţii de la Automatică au venit să aducă îmbunătăţiri codului respectiv şi chiar să adăugăm şi alte caracteristici aplicaţiei. Tot timpul, colega noastră de la inginerie medicală ne-a sfătuit cum să facem mai aproape de pacient sistemul acesta, să fie mai mult pentru el şi nu prea tehnic“, mărturiseşte Vlad.

Sfătuiţi de neurolog

Grupul de lucru condus de Vlad Teohari a beneficiat şi de sfaturile preţioase ale unui medic neurolog, cu ajutorul cărora aplicaţia EpSyDet a primit îmbunătăţiri substanţiale. S-a reuşit astfel să se diminueze cât mai mult abaterile din sistemul de măsurare. 

    

buzau

„Pe parcursul a trei luni, am avut în echipă şi un medic, doctorul George Moisa, pediatru neurolog la Spitalul «Obregia »din Bucureşti. Prin sfaturile sale ne-a ajutat să facem algoritmii. De exemplu, putea fi declanşată alarma dacă se depăşea un prag de 120 de bătăi pe minut timp de zece secunde, ca şi cum detecta o posibilă criză. Dar la fel de bine se putea înregistra şi la o persoană care alerga, de exemplu, şi îi creştea pulsul doar pentru că făcea efort.  Astfel, am făcut un algoritm care să elimine toate aceste alarme false. Acum algoritmul este mai complex“, precizează Vlad Teohari.

    

Cum funcţionează aplicaţia

În prezent, la nivel mondial, spun statisticile, epilepsia afectează aproximativ 65 de milioane de oameni, în 70% dintre cazuri nefiind cunoscută cauza. Anual sunt diagnosticaţi cu această maladie 200.000 de oameni pe tot globul.

buzau

Echipa de combatere a epilepsiei încearcă să-i ajute pe bolnavi printr-un set de dispozitive formate dintr-un telefon şi un ceas inteligent, sincronizate cu ajutorul aplicaţiei „EpSyDet“ care, prin monitorizarea ritmului cardiac combinat cu alţi indicatori, detectează criza şi transmite o avertizare pe telefonul celui care îl are în grijă pe bolnavul de epilepsie.

„Avem un smartphone pe care e instalată aplicaţia şi un ceas inteligent care trimite datele, într-un anume standard, prin bluetooth la telefonul mobil. Datele de la ceas sunt afişate şi prelucrate în timp real pe telefon, iar dacă un eveniment nedorit se petrece, adică o criză, în cazul epilepsiei, o alarmă va porni mai întâi pe telefonul mobil al pacientului, iar dacă aceasta nu este anulată în 20 de secunde, va trimite un SMS pe telefonul îngrijitorului. Aplicaţia de pe telefonul îngrijitorului va prelucra, va citi mesajele, iar dacă va găsi un anumit cod în mesaje, va activa o alarmă cu coordonatele GPS şi medicaţia pacientului“, explică fondatorul echipei. 

buzau

Pe lângă faptul că este alarmat îngrijitorul, spune Vlad, mai apare şi avantajul că toate datele legate de pulsul pacientului sunt stocate pe webserverul „EpSyDet“, unde pacientul are acces pe baza unui cont şi a unei parole, „pentru a putea accesa istoricul pulsului, împreună cu medicul, pentru o medicaţie mai bună“.

Vor să lanseze o brăţară cu senzori

Deocamdată aplicaţia foloseşte telefoane şi ceasuri inteligente de pe piaţă, însă intenţia echipei este de a lansa propria brăţară cu senzor pentru puls şi să personalizeze aplicaţia pe fiecare pacient, astfel încât algoritmul care interpretează pericolul apariţiei unei crize să aibă precizie foarte mare.

Vlad Teohari şi ceilalţi membri ai echipei de combatere a epilepsiei vor merge pe 26 iulie în Statele Unite ale Americii, pentru a participa cu aplicaţia lor la finala „Imagine Cup“.

Până atunci, cei patru inventatori vor munci pentru a perfecţiona aplicaţia, ca până pe 26 iulie să o lanseze pe Windows Store, Google Play şi Apple Store. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite