Statul administrează din nou o pădure din Buzău, care a ajuns ilegal în posesia unei firme controlate din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsură reparatorie, în cazul retrocedării ilegale de păduri, din Gura Teghii, pentru care este tras la răspundere fostul prefect al Buzăului, Paul Beganu. Chiar dacă cu o întârziere care a permis tăieri greu de contabilizat, cele peste 5.000 de hectare de pădure care fac obiectul tranzacţiei suspecte au revenit în administrarea Direcţiei Silvice Buzău. Instituţia a solicitat deja unităţii de jandarmi patrule care să păzească pădurea.

Cu câteva zile în urmă, printr-un ordin al Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Focşani a suspendat exploatarea lemnului pe cele aproximativ 5.000 de hectare de teren împădurit retrocedat în mod dubios, în 2011.

Instituţia Prefectului Buzău a cerut, potrivit legilor în vigoare, încă din 17 noiembrie 2014 suspendarea serviciului public silvic pentru 5132,29 hectare aflate în proprietatea SC SRN Silvirom Nawaro GMBM SCS Braşov. 

O anchetă Die Welt şi Rise Project scoate la iveală implicarea în tranzacţia ilegală a pădurii din Gura Teghii a unui concern german controlat de un fost parlamentar din Hamburg, din partea socialiştilor.

Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) a reţinut şi a pus sub acuzare în noiembrie 2014 un grup de persoane, între care s-a numărat şi fostul prefect de Buzău, Paul Beganu. Procurorii DNA susţin că retrocedarea pădurii de la Gura Teghii care a avut loc în 2011 a fost făcută ilegal cu implicarea unor funcţionari corupţi ai statului. Suprafaţa a ajuns în acel an în proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteraş care a vândut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital, anume SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Nu doar retrocedarea a fost una rapidă, ci şi vânzarea proprietăţii

Omul de afaceri Gheorghe Ceteraş a reuşit, în doar câteva luni, să facă afacerea vieţii sale. În februarie 2011, acesta a cumpărat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai târziu, în mai, a fost pus în proprietate şi 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vândut miile de hectare cu 21,7 milioane de euro societăţii SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Potrivit riseproject.ro, Silvirom Nawaro GMBH este controlată în proporţie de 99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investiţii controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri în Germania şi fost membru în Parlamentul din Hamburg, din partea socialiştilor.

Într-un răspuns oficial adresat jurnaliştilor Die Welt şi Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat că legătura cu omul de afaceri buzoian a fost facilitată de un intermediar. “Afacerea cu domnul Gheorghe Ceteraş a fost intermediată de un broker. Omul de afaceri apărea la vremea respectivă ca proprietar al acelei suprafeţe de teren, iar societatea cumpărătoare SC SRN SilvirRom GmbH şi-a onorat contractul semnat pentru această pădure. Din acest motiv nu credem că această proprietate a fost achiziţionată ilegal. Am aflat din media despre ancheta procurorilor DNA”, au răspuns oficialii Nordcapital, pentru jurnaliştii de la Die Welt, citaţi de riseproject.ro. Citiţi mai multe AICI

Fostul prefect Paul Beganu şi afaceristul Gheorghe Ceteraş, în arest

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins, luni, contestaţiile depuse de Paul Beganu şi Gheorghe Ceteraş împotriva prelungirii mandatului de arestare preventivă cu încă 30 de zile. În acelaşi timp judecătorii au respins contestaţia procurorilor DNA Ploieşti împotriva soluţiei de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar în privinţa avocatului Mihail Cosmin Vasile, inculpat în acelaşi dosar.  

Măsurile preventive contestate fără succes la instanţa supremă au fost decise la sfârşitul săptămânii trecute de Curtea de Apel Ploieşti, iar noile mandate de arestare sunt valabile pentru perioada 20 ianuarie - 18 februarie. 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite