Spitalul Pătârlagele va deveni azil, iar cele din Pârscov şi Vintilă Vodă, secţii ale unităţii Săpoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru spitale din judeţ au fost vizate de către Ministerul Sănătăţii pentru desfiinţare sau pentru amenajarea lor ca centre sociale. Unităţile spitaliceşti din Vintilă Vodă, Smeeni, Pârscov şi Pătârlagele se află pe lista Ministerului Sănătăţii în cadrul unui proiect de reducere a cheltuielilor. Managerii acestora au trebuit să aducă argumente pentru menţinerea lor ca spitale, însă puterea deciziei e în mâinile respon

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Buzău s-au întâlnit cu prefectul judeţului, iar împreună au transmis către Ministerul Sănătăţii propunerea ca spitalul de boli cronice din Smeeni să îşi menţină actuala structură. Nu aceeaşi decizie fost luată şi pentru celelalte trei.

„În urma memoriilor justificative primite din partea managerilor celor patru spitale, către Minister s-a trimis propunerea ca Spitalului de Boli Cronice Smeeni să nu i se schimbe structura, pentru cele din Pârscov şi Vintilă Vodă au fost două propuneri, ori menţinerea actualei structuri, ori preluarea lor ca secţii exterioare ale Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca, iar Spitalul de Boli Cronice din Pătârlagele va fi transformat în unitate medico- socială", ne-a declarat Mihaela Voineagu, purtător de cuvânt al DSP Buzău.

Decizia revoltă autorităţile

În prezent cele patru unităţi se află în subordinea consiliilor locale care mai ajută la dotarea cu aparatură sau la achitarea facturilor. „Sunt şapte comunităţi care trimit pacienţi la Pătârlagele şi în plus e singurul de boli cronice din zonă. Are o vechime de peste o sută de ani şi se autofinanţează foarte bine. Noi până acum i-am ajutat cu renovarea clădirii şi acum vroiam să reamenajăm saloanele", ne-a spus Ion Gherghiceanu, primarul din Pătârlagele.

Se anunţă disponibilizări

Dacă Ministerul Sănătăţii va accepta propunerile de la Buzău, cei 40.000 de locuitori pentru care cel mai apropiat spital este cel din Pătârlagele vor trebui să se deplaseze până la Nheoiu sau chiar la Buzău.

„Noi am optat pentru menţinerea ca unitate spitalicească. Acum cei 40.000 de locuitori din şapte comune, care cel mai repede ajung la noi vor trebui să mai cheltuie bani şi pentru deplasare. Eu nu văd niciun motiv pentru care spitalul să ajungă centru social pentru că nu avem datorii, personal este suficient. Şi în plus cei 39 de angajaţi vor fi disponibilizaţi", ne-a spus Violeta Stănescu, managerul Spitalului Pătârlagele.

Reprezentanţii DSP spun că minusul unităţii spitaliceşti din Pătârlagele este neatragerea de medici, în prezent aici lucrând un doctor deja pensionat şi un altul aflat la finalul activităţii în muncă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite