Soluţia găsită de autorităţi ca să potolească spiritele în satele lovite de criza apei potabile VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Iulian Bunilă
Sursa Iulian Bunilă

Realizarea unui nou foraj oferă singura şansă pentru locuitorii din satele buzoiene Manasia şi Aldeni de a avea apă potabilă la robinet.  În perioada caniculară, abonaţii din aceste localităţi ai Companiei de Apă primesc apă cu program, dimineaţa şi seara. Uneori, însă, localnicii aşteapă cu zilele să aibă apă.

Criza apei potabile afectează peste 300 de familii din comuna Cernăteşti, racordate la reţeaua Companiei de Apă Buzău. Dacă pentru băut, sătenii cumpără apă plată, pentru spălat şi alte întrebuinţări în gospodărie, fac rezerve în găleţi şi butoaie atunci când ajunge până la ei, adică foarte rar.

”Vă rog să mă credeţi, la bucătărie chiuveta stă să ruginească pentru că nu urcă apa. Strângem cu găleţile, în butoaie, pentru spălat şi nu se mai pune problema să dăm la păsări sau să stropim”, spune o localnică din Manasia, sat al comunei Cernăteşti.

Unii dintre gospodari şi-au realizat bazine în care fac rezerve atunci când vine apa pe conductă. Proprietarii localurilor din cele două sate au sistat vânzarea răcoritoarelor în pahare şi halbe, întrucât nu au cu ce le spăla.

”Am pus anunţ că servim băuturi numai la sticlă, pentru că nu e apă şi ne este imposibil să respectăm condiţiile de igienă. Pentru toaletă, aducem cu butoaiele apă din gârlă şi turnăm după fiecare client. Am ajuns foarte rău”, spune proprietarul unui bar din Aldeni.

buzau

Ca să aibă ce le furniza abonaţilor, Compania de Apă Buzău a decis să livreze apa cu porţia, patru ore pe zi, dimineaţa şi seara. Specialiştii companiei au adaptat reţeaua astfel încât să poată suplimenta alimentarea gospodăriilor afectate. A fost realizată o interconectare a reţelelor de alimentare, astfel încât să poată fi primită o cantitate de apă de la sistemul  de furnizare de la Jgheab. 

Consumul este atât de mare încât, chiar şi după această intervenţie, multe familii nu văd cu zilele nici măcar o picătură de apă la robinet.

”Nu ajunge apa la toată lumea absolut din cauza utilizării simultane a apei de către toţi cetăţenii. În această perioadă, fiind program scurt, toată lumea asigură acumulare şi o folosesc în scopuri gospodăreşti. Dar nu neapărat baie, ci agricol, irigaţii”, spune Constantin Mărgărit, şef compartiment tehnic la Compania de Apă Buzău.

Oamenii au organizat deja un protest, pentru a cere urgentarea unei soluţii de remediere a problemelor tehnice. Aceştia au aflat de la reprezentanţii Companiei de Apă că singura soluţie, realizarea unui nou foraj, va fi posibilă spre sfârşitul lunii august.

”Sistemul care asigură cele două sate de aici este insuficient ca resursă. Tocmai în acest scop, noi încercăm să creştem resursa de apă realizând în cursul lunii august un foraj care va fi în zona rezervorului şi sperăm astfel să creştem cu o anumită capacitate. Nu pot să spun acum cam câţi litri pe secundă va avea acest foraj. Există un studiu hidro-geologic care presupune că am putea scoate undeva la trei litri pe secundă. Înseamnă că ne ducem în şapte metri cubi pe oră de utilizare. Este un aport de apă care în 24 de ore înseamnă o sută şi ceva de metri cubi. Automat ar trebui să scadă supărările oamenilor”, spune Constantin Mărgărit.

Situaţia e cu atât mai dificilă cu cât pe raza celor două sate nu sunt nici fântâni de la care oamenii să se poată aproviziona cu apă. În perioada imediat următoare, şi alte localităţi de pe Valea Slănicului ar urma să primească apă cu program.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite