Sfaturi pentru un examen de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a susţin începând de mâine Evaluarea Naţională, notele contând pentru admiterea în liceu. Ca şi la examenul de Bacalaureat, testele sunt supuse unor măsuri stricte de securitate. Orice elev prins că încearcă să copieze este eliminat din examen şi primeşte automat nota 1.

Chiar dacă ponderea ei scade de la 75 la 50 de procente, media obţinută la aceste teze rămâne extrem de importantă pentru admiterea în liceul dorit. Tocmai de aceea, este important ca elevii să se concentreze pe cerinţele subiectelor pe care le vor avea în faţă. Maria Nisipeanu, profesoară de limba română la Şcoala Nr. 10 „Maria Rosetti" din Bucureşti, spune că învăţatul citatelor pe dinafară nu mai este valabil de ani buni.

Texte la prima vedere

„Din fericire, nu mai e nevoie ca elevii să înveţe citate din cărţi ori comentarii întregi, aşa cum se făcea odată. Examenul are doar caracter aplicativ. Tot ce au învăţat teoretic trebuie aplicat pe texte la prima vedere. Acum, accentul se pune pe latura practică a limbii. Limba nu e un panou de onoare la care te uiţi cu respect. E o haină pe care o porţi cu tine zi de zi şi trebuie să o porţi frumos. Copiilor li se cere să-şi exprime opinia, să interpreteze conform noţiunilor însuşite până în prezent, să poată evalua un text minimal", sunt sfaturile profesoarei de limba română.

Contează şi aspectul

Ea îi sfătuieşte pe elevi să se concentreze fiecare pe lucrarea lui şi să nu încerce să copieze, mai ales că pot „fura" informaţii total greşite. „În ce priveşte lucrarea, totul e important: începând cu felul în care ţii stiloul în mână, cum aşezi în pagină, cum te concentrezi, cum înţelegi enunţul, cât de complet răspunzi. Se punctează întotdeauna şi aspectul lucrării: lizibilitatea, aşezarea în pagină, pentru că ce rămâne pe foaie te reprezintă şi atunci un aspect îngrijit al lucrării vorbeşte despre o persoană ordonată, cu gusturi bune", explică profesoara Maria Nisipeanu.

Cum „îngrăşarea porcului în ajun" nu dă rezultate mai ales în cazul matematicii, elevii sunt sfătuiţi să renunţe la emoţii şi să verifice prin cel puţin două metode rezultatele la cea de a doua probă a Evaluării Naţionale. Transcrierea rezultatelor de pe ciornă poate da de asemenea bătăi de cap candidaţilor. Astfel, ei trebuie să fie foarte atenţi când trec pe foaia de examen soluţia problemelor.

„Esenţial este ca elevii să uite de emoţii şi să se concentreze pe enunţul subiectelor", explică Rozica Ştefan, profesoară de matematică şi directoare a Şcolii nr. 56 „Jose Marti" din Bucureşti. „Contează ce au învăţat în cei patru ani de gimnaziu, şi, evident, mai puţin ce au învăţat în ultima săptămână. În mod normal şi logic, primul subiect este cel mai uşor, de 5-6, subiectul pe care ar trebui să-l facă toţi elevii. E drept că, din cauza emoţiilor, mai pot greşi la calcule chiar şi cei mai buni elevi."

Sfaturi practice

Pentru lucrările scrise, elevii pot folosi doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi doar creion negru. Pentru proba la Matematică, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, însă nu au voie în sală cu mijloace de calcul. Elevii care doresc să corecteze o greşeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.

Chiar dacă greşesc, elevii nu au cum să pice acest examen. Orice elev are dreptul să intre la liceu, deoarece învăţământul liceal este obligatoriu, cel puţin în primii doi ani. Astfel, un elev poate intra la liceu şi cu o notă mai mică de 5, în limita locurilor disponibile. „Toată lumea intră în clasa a IX-a, deoarecele învăţământul obligatoriu este de 10 clase. Scopul acestor examene nu este de a împiedica admiterea la liceu, ci de a decide cine la ce liceu merge", explică Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaţiei. Din acest punct de vedere, notele pot fi hotărâtoare. Media de la Evaluarea Naţională reprezintă 50% din media de admitere la liceu. Cealaltă jumătate este reprezentată de media generală din cei patru ani de gimnaziu.

Calendarul Evaluării Naţionale

- 20 iunie - Limba şi literatura română - probă scrisă
- 21 iunie - Limba şi literatura maternă - probă scrisă
- 22 iunie - Matematică - probă scrisă
- 24 iunie - Afişarea rezultatelor şi depunerea contestaţiilor
- 27 iunie - Afişarea rezultatelor finale
- 29 iunie-5 iulie -

Completarea opţiunilor în fişele de înscriere

- 13 iulie - Afişarea listelor de admitere la liceu
- 15-25 iulie - Depunerea dosarelor de înscriere la liceu

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite