Sfaturi în bucătărie: încercaţi lucruri noi, tehnici noi şi exersaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trucuri in bucatarie - mancare - gatit FOTO 123 RF

Pentru ca gătitul să nu devină o povară în timp, organizaţi-vă micul univers din bucătărie astfel încât orice minut petrecut la aragaz să fie o clipă de plăcere. Experienţa personală, starea de spirit pozitivă şi sfaturile bune de la cunoscători sunt combinaţia care vă apropie de perfecţiune în bucătărie, crede Chef Cristi Dobre, care vă oferă câteva indicaţii pentru a vă face viaţa mai uşoară la gătit.

Sunt trucuri încă de la etapa de păstrare a alimentelor, în frigider. Aromele, prospeţimea, se păstrează multă vreme dacă sunt depozitate corect la rece.

”Frigiderele casnice sunt dotate în ziua de astăzi cu multe opţiuni dar totuşi nu sunt făcute pentru a stopa total contaminarea între produse.  După cum bine ştiţi legumele au un compartiment la baza frigiderului. Consider că este greşit ca în a păstra vegetalele la bază.  Carnea proaspătă, peştele proapăt ar trebui să stea la baza pentru a se evita scurgerea sângelui pe celelalte produse”, spune Cristi Dobre, bucătar din Buzău. 

Pentru a dezgheţa un pui sau orice tip de carne nu vom folosi jetul de apă rece şi în niciun caz cel fierbinte. Vom scoate din congelator carnea pentru dezgheţat şi o vom pune într-o tavă pe raftul de jos al frigiderului.

”Timpul de dezgheţare corectă şi sănătoasă este de 12-72 de ore în funcţie de cantitate. Dezgheţând în frigider, carnea va rămâne suculentă şi gustoasă, fiind aproape insesizabil gustul de congelat. Temperatura corectă de îngheţare este de -18 ,  -20 de grade. Puteţi ţine între 6 şi 18 luni un produs la această temperature. O altă temperatura este de -10 grade C, unde produsul va sta maximum 90 de zile”, spune Chef Dobre.

Când gătiţi, scoateţi fripturile din frigider cu o oră înainte, pentru a ajunge la temperatura camerei.

Depozitaţi condimentele într-un loc răcoros, întunecat, nu deasupra unei surse de căldură. Umiditatea, lumina şi căldura vor face ca  ierburile şi mirodeniile să-şi piardă aroma.

image

Pentru a prepara o supă perfecta, este necesar ca toate ingredientele să fiarbă la foc foarte mic.  Supa nu va fi tulbure şi în acelaşi timp veţi simţi gustul tuturor vegetalelor. La o supă sănătoasă nu se foloseşte ulei sub nicio formă. ”Toate vegetalele se pun la fiert fără ulei”, spune Cristi Dobre.

Uleiul de măsline nu se foloseşte la gătit, la prăjit sau la fiert deoarece îşi schimbă proprietăţile curative. Uleiul extravirgin şi sănătos este acela extras la presa la rece;  are foarte multe beneficii când nu este procesat termic.

”În momentul în care depăşeşte +40 de Grade C, el devine amar la gătire, dispar proprietăţile curative şi, mai rău, nutrienţii devin nocivi”, spune bucătarul buzoian.

Când mergeţi la cumpărături în supermarket, raionul de carne proaspătă, ţineţi minte să nu cumpăraţi pachete cu carne unde se vede lichid la bază; sunt semne că acea carne a fost păstrată pentru mult timp în frigider. 

”O parere personală, nu cumpăraţi produsele care sunt la promoţie deoarece sunt pe ultima sută de metri de expirare şi nu ştiţi condiţiile de păstrare de până atunci. Riscul de a nu lua un produs de calitate este foarte mare. Dacă pachetul de carne nu este rece la atingere, schimbaţi-l urgent cu altul rece. Nefiind păstrat în condiţii optime riscaţi să vă îmbolnăviţi”, Chef Cristi Dobre

* Verificaţi data de producere şi expirare de pe pachetul de carne. Dacă data de expirare se apropie gătiţi în aceeaşi zi produsul sau congelaţi-l imediat.

Sfaturi pentru a mânca sănătos

Când gătiţi o bucată de carne mai mare, sarea, piperul şi alte condimente trebuie presărate pe toată suprafaţa şi nu doar pe mijloc.

Pentru a afuma carne, faceţi un baiţ din sare, ierburi, piper negru boabe şi alte mirodenii. 

”Lăsaţi la marinat 3-5 zile, apoi se va frăgezi foarte bine. Se pune la fum cald pentru coacere. Carnea nu trebuie să depăşească în mijloc temperatura de 75-80 de grade Celsius şi să nu fie mai jos de 65 de grade. Se scoate de la afumat după care se tăvălesc prin acelaşi tip de ingrediente dar de data aceasta uscate”, spune Chef Cristi Dobre. 

Scoateţi maioneza din orice meniu; puteţi înlocui cu iaurt gresec orice dressing pentru salată sau sosuri pentru burgeri.

Imagine indisponibilă

Când faceţi prăjituri, ouăle şi untul trebuie lăsate afară, la temperatura camerei, peste noapte.

Pentru a face un sandwich grozav, împrăştiaţi maioneza din colţ în colţ pe pâine. Fiecare muşcătură ar trebui să fie aroma.

După ce aţi umblat cu usturoi, frecaţi-vă puternic mâinile pe chiuveta din oţel inoxidabil timp de 30 de secunde înainte de a le spăla. Aşa se elimină mirosul.

Folosiţi ustensilele potrivite. Asta vă va salva mult timp în bucătărie. Sunt esenţiale atunci când trebuie să tocaţi, să tăiaţi, să întoarceţi ingredinetele în timp ce gătiţi.

Încercaţi lucruri noi, tehnici noi şi exersaţi. Aşa vă puteţi îmbunătăţi calităţile, astfel încât gătitul să devină ceva natural. 

Relaxaţi-vă în bucătărie. Muzica preferată, un pahar de vin sau orice altceva vă face plăcere poate fi lângă voi în bucătărie în timp ce gătiţi. Mulţi bucătari au astfel de trucuri pentru că a găti, pentru ei, nu e un chin si nici un job la care merg fără chef diminieaţa.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite