Sezonul vinetelor, la final. Ce se poate face cu legumele nedezvoltate sau atinse de ger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinetele din grădini sunt pe terminate, aşa că, dacă nu aţi copt deja pentru zacuscă sau pus la congelator, e cazul să vă grăbiţi. Legumicultorii din zona Buzăului spun că, după câteva dimineţi cu temperaturi aproape de pragul îngheţului, culturile au început să pălească.

Cele mai multe vinete vor merge la copt, pentru zacuscă sau la congelator. Din păcate, sunt nevoiţi să arunce o mare parte din recoltă, plantele fiind atinse de ger şi dăunători. 

”Din păcate, vânăta este o legumă mai sensibilă, iar acum mai rezistă în spaţii protejate, eventual cu o plasă deasupra. Au fost câteva zile cu zero grade şi vânăta, se vede, e foarte sensibilă. Acum recuperăm fie pentru copt, fie pentru conserve”, spune Gigi Manole, legumicultor din Mărăcineni.

În grădini, legumele cresc răzleţ, ascunse printre frunzele pe jumătate uscate. Gheorghe Manole, fermier din Mărăcineni, o zonă cu întinse grădini de legume şi zarzavaturi, culege ultimele pătlăgele vinete din acest an. 

Imagine indisponibilă

”Vinetele care par ciuruite au fost mâncate de melci sau omizi. Sunt foarte vulnerabile acum”, spune Manole.

Legumicultorul nostru nu lasă în urmă nicio vânătă sănătoasă, indiferent de dimensiunea ei. În zona Buzăului, gospodarii le-au găsit un rost chiar şi legumelor culese înainte de a ajunge la maturitate.  

” Vânăta mică, cea care nu apucă se mai dezvolte, cel mai bine poate pregătită ca şi conservă, pe diverse modalităţi. Cea mai interesantă ca gust şi ca aspect este vânăta împănată cu usturoi”, spune legumicultorul buzoian.

Imagine indisponibilă

Odată ajunse în bucătărie, vinetele sunt preluate de gospodina casei. Doamna Viorica a preluat de la bătrâni mai multe reţete de conservare a pătlăgelelor vinete pe care le respectă cu sfinţenie.  

”Ultimele vinete care se mai coc anul acesta le punem la congelator, pentru iarnă. De regulă noi le coacem afară, pe tablă, vara. Acum, în pragul iernii, cele pe care le-am mai găsit le coacem pe tigaia de copt legume, la aragaz, pe un ochi cu flacără mare”, spune Viorica Manole.

Imagine indisponibilă

Familia Manole se mândreşte cu o reţetă de vinete marinate, pe care nu mulţi o cunosc. Tomatele vinete de dimensiuni mici sunt principalul ingredient. Oţetul are rol de conservant, iar căţeii de usturoi, care se îndeasă în vinete, dau o aromă deosebită murăturilor.

”Pentru vinetele marinate avem nevoie de vinetele micuţe. Se taie cotorul, se crestează la mijloc şi se pun la fiert. După ce le-am opărit bine se scot, se răcesc, se curăţă usturoiul şi se împănează cu usturoiul tăiat feliuţe.. Oţetul se fierbe cu piper şi se pune fierbinte peste vinete”, explică gospodina din Mărăcineni.

Imagine indisponibilă

Pregătite în oţet, procesul de murare este mult mai rapid, ele fiind prefierte. Vinetele marinate au gustul asemănător cu cel al ghebelor în oţet. Conservele rezistă multe luni şi îşi păstrează aroma dacă sunt bine sigilate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite