Semnele care indică instalarea asteniei de toamnă. „Nu mai suntem la fel de vioi ca în toiul verii. Remediile sunt mereu aceleaşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
astenie ehow-blog.com

Aveţi dureri de cap, senzaţie de oboseală şi simţiţi că nimeni nu vă intră în voie? De vină ar putea fi astenia de toamnă, ce aduce mai multe modificări la nivelul organismului. Potrivit studiilor, una din zece persoane suferă de astenia de toamnă.

Odată cu venirea toamnei, ne simţim mai trişti, lipsiţi de vlagă, depresivi şi chiar mai lenţi. Astenia de toamnă există şi ne afectează mai mult decât de dăm seama, spun psihiatrii.

Astenia de toamnă este în general provocată de dificultatea de adaptare a corpului la diferenţele de temperatură dintre zi şi noapte. De asemenea, cantitatea scăzută de lumină şi soare, cât şi o dietă necorespunzătoare, sunt alte cauze ale asteniei de toamnă.

Diagnosticul de astenie de toamnă poate fi considerat corect numai dacă persoana în cauză a manifestat aceleaşi simptome, cel puţin trei sezoane la rând şi dacă starea acesteia de sănatate s-a îmbunătaţit în timpul lunilor de primăvară şi vara.

”Şi psihicul omului intră în armonie cu mediul, cu toamna, cu anotimpul, devenim mai melancolici, mai introvertiţi. Trecerea de la temperaturile calde la unele mai scăzute, cantitatea mai mică de lumină şi alimentaţia dezechilibrată sunt doar câţiva dintre factorii care pot da peste cap ritmul biologic cotidian”, susţine medicul psihiatru Maria Cristache. 

Maria Cristache

Spre deosebire de bărbaţi, femeile sunt mai predispuse asteniei de toamnă, mai ales mamele. Astfel, starea de oboseală, epuizarea fizică şi psihică şi chiar stările de depresie pot apărea frecvent pe parcursul toamnei.

”Perioada este un pic traversată de insomnie, de scăderea performanţelor profesionale, de o lipsă de interes. Nu mai suntem la fel de vioi, de vivaci ca în toiul verii. Remediile sunt însă mereu aceleaşi: fructe şi legume cât mai multe, dar şi mişcare în aer liber”, spune medicul Maria Cristache. 

Specialiştii spun că în primul rând trebuie să ne hrănim sănătos. Organismul are nevoie de vitamine şi minerale pentru a face faţă sezonului rece care se apropie. Nu în ultimul rând, este recomandată mişcare în aer liber.

image

Experţii susţin că prin sport, creierul nostru eliberează endorfine, care sunt numite de savanţi şi ”moleculele fericirii”.

Manifestările frecvent întâlnite ale asteniei de toamnă:

Apatie, senzaţie de vinovăţie, tristeţe;

Incapacitatea de a face faţă situaţiilor de stres;

Schimbări frecvente de dispoziţie

Tranziţii bruşte de la o stare de spirit la alta;

Tulburări de somn, respectiv somnolenţă în timpul zilei;

Oboseală şi incapacitatea de a desfăşura activităţile de zi cu zi;

Probleme sociale, iritabilitate şi dorinţă de izolare;

Lipsa libidoului.

image

Pentru a preveni instalarea asteniei de toamnă, încercaţi să petreceşi cât mai mult timp în aer liber, inclusiv atunci când vremea este mohorâtă. Este dovedit ştiinţific că efectul luminii este benefic pentru sănătatea mentală.

De asemenea, adoptaţi o dietă echilibrată care să includă suficiente minerale şi vitamine. Faceţi exerciţii fizice cel puţin 30 de minute zilnic. Menţineţi relaţiile cu prietenii şi cunoscuţii.

Pentru a preveni astenia, alimentaţia trebuie să includă cantităţi mari de alimente bogate în vitamine, minerale, enzime şi fitonutrienţi. Mai precis, consumaţi fructe şi legume precum: varză, conopidă, broccoli, sfeclă, pere, mere, gutui, dovleac, nuci, struguri şi suplimente naturale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite