Sechestru pe bunurile RAM Buzău, din cauza unor datorii la Stat. TVA-ul pentru subvenţia la căldură n-a mai fost plătit din 2010

Sechestru pe bunurile RAM Buzău, din cauza unor datorii la Stat. TVA-ul pentru subvenţia la căldură n-a mai fost plătit din 2010

Fiscul a pus sechestru pe o parte din bunurile RAM Buzău

Regia Autonomă Municipală Buzău s-a trezit datoare, peste noapte, pentru subvenţiile pe care populaţia le-a primit pe perioada ultimelor trei ierni ca să îşi poată plăti căldura. Astfel, până se vor achita datoriile, o parte dintre bunurile regiei au fost puse sub sechestru asigurator. Edilul Buzăului spune că la mijloc este o neînţelegere şi a atacat decizia în instanţă.

 
Un control derulat în urmă cu două luni de inspectorii ANAF la Regia Autonomă Municipală Buzău a dus la o concluzie halucinantă. Regia de termoficare ar avea de rambursat TVA-ul aferent subvenţiilor primite de la Consiliul Local pentru încălzirea în sistem centralizat. Practic, banii de subvenţii au fost daţi de municipalitate Regiei pentru a acoperi o diferenţă de costuri de care populaţia a fost scutită. În opinia finanţiştilor, aceasta este o tranzacţie supusă calculării şi achitării TVA-ului aferent de către bugetul Statului.
 
Suma este uriaşă şi ajunge, cu tot cu penalităţi, la aproximativ 17 milioane de lei, fiind calculată pentru ultimele trei ierni. 
 
Primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, îi acuză pe finanţişti că au comis o greşeală. Acesta invocă faprul că până la nivelul anului 2010, subvenţiile pentru energia termică nu erau purtătoare de TVA: „Punctul nostru de vedere este total diferit, pentru că taxa  pe valoarea adăugată nu se pune decât acolo unde se vinde o marfă. Practic gigacaloria se vinde către populaţie cu suma de 185 de lei care include şi TVA-ul, în jur de 150 de lei este preţul fără TVA. Diferenţa de la 150 la 185  este suportată de municipalitate şi se numeşte subvenţie. Controlorii ANAF de la Buzău au stabilit că acea subvenţie trebuie să fie plătită cu TVA în condiţiile în care noi nu cumpărăm nimic., a spus primarul Constantin Boşcodeală.
 
Concluzia finanţiştilor şi măsurile impuse în urma controlului la regie au fost contestate la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, dar şi la instanţa de cointencios administrativ. „După părerea mea se greşeşte enorm. Măsura a fost atacată în instanţă şi aşteptăm rezolvarea”, a mai spus edilul Constantin Boşcodeală.
 
Deocamdată, datoria a fost înregistrată în contabilitatea Regiei, iar unitatea are o parte din bunuri sub sechestru asigurator, din cauza datoriilor la Stat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: