Se vând cai de rasă de la hergheliile Cislău şi Ruşeţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Cislău se cresc cai pursânge englez
La Cislău se cresc cai pursânge englez

Cei care doresc să aibă cai de rasă în gospodării au ocazia în aceste zile să şi-i cumpere în urma unor licitaţii pe care le organizează Direcţia Silvică Buzău. Momentul este unul favorabil pentru cumpărători deoarece, din cauza crizei economice, hergheliile au scăzut mult preţul de vânzare al cabalinelor, pentru a le găsi mai repede clienţi.

Direcţia Silvică a anunţat săptămâna trecută vânzarea a 84 de cai de rasă, prin licitaţie publică deschisă cu prezentarea ofertelor în plic închis.

Herghelia Cislău a scos la vânzare 37 de cai din rasa Pursânge Englez, iar herghelia de la Ruşeţu, 47 de cai de tracţiune, din rasele Semigreu Românesc şi Trăpaş. „În urma unor clasificări, în fiecare primăvară şi toamnă avem o cotă de cabaline la vânzare, unele pentru munci sau pentru expoziţii, altele pentru sacrificare. Prima licitaţie a fost pe 7 decembrie şi din 84 de cai am vândut doar trei, din rasele Semigreu, de la herghelia Ruşeţu. Sperăm ca la licitaţia de luni, 14 decembrie, să fie mai mulţi clienţi”, ne-a declarat Dragoş Ştefănescu, de la Direcţia Silvică Buzău.

Herghelia Cislău resimte criza economică

Problemele hergheliei Cislău, din județul Buzău, au început încă de la Revoluție, o dată cu plecarea ultimilor jochei profesioniști. În decurs de 15 ani, numărul cailor pursânge din grajduri s-a redus de la 600, în anii 90, la 200, în prezent. Herghelia buzoiană a rămas singura din țară care încă mai produce pursânge englez, cal de talie mare, destinat concursurilor de călărie: gallop și cursă cu obstacole.

În ultima vreme vânzarea cailor de rasă aproape că a stagnat, în timp ce rata de natalitate a rămas constantă. Astfel, conducerea hergheliei a fost nevoită să coboare foarte mult prețul de vânzare, ajungând să dea și cu 30 de milioane de lei vechi un cal pursânge care, în alte condiții, ar fi valorat cel puțin 2000 de euro. ”Fiecare cal se vinde după cum este el antrenat și cunoscut în lume. Atunci când există hipodrom și caii alergau, după fiecare reuniune, împătimiții de cai ofereau prețuri mari, cât ceream noi. Acum, nemaifiind cunoscuți de către marele public, când vine cineva să îl cumpere, neștiind nimic despre el, îți oferă un preț mic, iar noi am fost obligați să diminuăm prețurile. Am organizat mai multe licitații și am ajuns să avem prețuri de pornire de 30, cel mult 40 de milioane de lei”, ne-a declarat inginerul Mihai Dumitru, de la herghelia Cislău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite