Românul văzut drept viitorul Lucian Bute. Istoria boxerului antrenat la şcoala de campioni mondiali, Interbox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bogdan Dinu este la momentul actual unul dintre numele importante ale boxului profesionist românesc şi visează să aibă şansa de a boxa pentru titlul mondial. Pugilistul buzoian, în vârstă de 30 de ani, se află sub contract cu Interbox, ”fabrica” de campioni mondiali, şi l-a zdrobit în weekendul care a trecut pe georgianul Georgiladze, făcut KO în patru reprize.

La 1.95 m înălţime şi cu o greutate de 110 kilograme, Bogdan Dinu este unul dintre supergreii boxului românesc. La propriu, dar şi la figurat, pentru că de când se bate la profesionişti a strâns 15 victorii în 15 meciuri.

Practică boxul de 19 ani, perioadă în care a obţinut rezultate notabile încă de când evolua în meciurile pentru amatori. Şi-a atras în palmaresul începutului de carieră câştigarea titlului de campion mondial în 2003, la Bucureşti, apoi locul trei la Mondialele de juniori din Coreea de Sud, titlul de vicecampion mondial la juniori, în 2005, în Estonia şi apoi numeroase participări la campionate mondiale pentru seniori. 

La amatori a activat zece ani, apoi, în 2008, a făcut trecerea la profesionişti. ”La amatori, din cauza arbitrajului, munceşti un an de zile, iar dacă nu câştigi la campionatul respectiv, aştepţi încă un an. Din păcate, poate fi uşor influenţat arbitrajul de la amatori, iar în acest moment ruşii conduc boxul mondial şi mafia din acest sport. Toţi se plâng de arbitrajul de la amatori şi neapărat trebuie schimbat astfel încât să semene cu cel de la profesionişti”, spune Bogdan Dinu.

Profesionismul e diferit 

Pugilistul buzoian mărturiseşte că în luarea deciziei de a renunţa la boxul amator în favoarea celui profesionist a fost influenţat şi de Adrian Diaconu, care i-a propus ca meciul de debut să-l susţină în gala sa, organizată la Bucureşti în 2008. Spune că la început i-a fost un pic teamă să facă trecerea de la meciurile cu cască la cele neprotejate, de la o luptă în trei reprize, la cele epuizante, de până la 12 runde. 

”Atunci, la amatori, încă se boxa cu cască. Dar, probabil că numai în mintea mea erau emoţiile legate de trecerea asta, pentru că m-am convins mai târziu că îmi făceam griji degeaba. Iar ca exemplu vă spun că singura dată când mi-am spart arcada a fost când purtam cască. De atunci nu am mai purtat cască şi, iată, am 15 meciuri la profesionişti fără leziuni”, mărturiseşte pugilistul.

image

Bogdan Dinu s-a convins rapid că boxul profesionist are la bază o altă filosofie atât în faza de pregătire, cât şi în timpul meciurilor. Spune că boxul profesionist are un regulament mai permisiv, gândit pentru a creşte calitatea spectacolului, şi mai multe reprize, ”ceea ce schimbă strategia de abordare a unui meci”.

”Ajungi să boxezi până la 12 runde, faţă de 3, la amatori. Trebuie să fii mult mai atent cu tine, mult mai conştiincios şi nu poţi urca în ring cu o condiţie fizică neadecvată. Când ştii că ai 10 runde de boxat, trebuie să te pregăteşti, trebuie să te documentezi, să-ţi dozezi efortul, iar acest lucru face diferenţa. La amatori contau viteza şi explozia ca să aduni puncte. Aici e altă filosofie. Trebuie să îţi dozezi efortul pentru că nu poţi să termini când îţi propui. Pumnii sunt mult mai grei. Sportivii au viteză mare, explozie şi sunt mult  mai periculoşi”, spune Bogdan Dinu.

Antrenat de Stephan Larouche

Timp de aproape şase ani, Dinu s-a descurcat pe cont propriu în România. În luna mai 2014, a semnat un contract cu Interbox Montreal, compania canadiană care îi făcuse campioni mondiali pe Leonard Doroftei, Adrian Diaconu şi Lucian Bute.

”Aici nu aveam meciuri şi de aceea am decis să plec peste hotare. La Interbox am ajuns la şase ani după ce am trecut la profesionişti, deşi eram în discuţie cu ei de mai mulţi ani. M-am dus şi chiar am avut parte de o experienţă interesantă şi benefică pentru cariera mea. Am găsit o companie care acolo funcţionează ceas. În America de Nord boxul este o industrie şi oricine care este implicat în box poate să reuşească acolo. Sunt multe gale de box, mulţi boxeri profesionişti care merg în numeroase gale, ceea ce la noi nu există din păcate”, spune pugilistul buzoian. 

image

În Canada, a intrat în grija unuia dintre cei mai eficienţi antrenori de box, Stephan Larouche, cel care l-a format şi pe Lucian Bute. Modul de lucru al antrenorului canadian l-a impresionat pe buzoian încă de când a luat contact cu acesta. 

Programul zilnic prevede două antrenamente pe zi; dimineaţa are loc pregătirea fizică, iar după-amiaza, cel tehnico-tactic. În sălile de box din Canada, tehnicienii dau o mai mare importanţă preparatorului fizic, care îşi antrenează elevii dimineaţa, iar peste programul acestuia nu se amestecă nimeni.

”Antrenamentele sunt foarte bine dozate, foarte atent executate pentru ca sportivul să nu se accidenteze, să nu se plictisească şi să aibă randament maxim atunci când este nevoie. Totul se face din plăcere. În doi ani şi jumătate, de când am plecat acolo, niciodată nu am apucat să mă plictisesc sau să mă supraantrenez. Tot timpul au fost antrenamente diversificate, ceea ce e foarte important”, a mai dezvăluit Bogdan Dinu.

S-a întors din Canada, dar depinde tot de Interbox

În această vară, Bogdan Dinu a revenit acasă din Canada, însă este în continuare sub contract cu Interbox. Sportivul buzoian este sigur că numai sub umbrela acestei companii are şanse să crească în carieră. 

”Mă duc în stagii de pregătire şi ei îmi decid soarta. Ai nevoie de un manager, un impresar care să îţi caute adversari, să găsească ce e mai bun pentru tine. Pe piaţa boxului profesionist se fac tot felul de oferte, dar trebuie să le alegi doar pe cele care te avantajează. Dacă îţi este propus un adversar foarte bine clasat, depinde în ce condiţii apare această ofertă. Dacă se boxează la el în ţară, poţi să te duci dar trebuie să iei în calcul că şi aici sunt probleme în arbitraj. Cel mai bine e pe teren neutru. Canadienii sunt buni în astfel de negocieri. Ţin cont ca sportivii să fie de valoare apropiată, să nu faci un pas prea mare, către un adversar care e mult mai avansat decât tine şi mai experimentat, pentru că e riscant”, a mai spus pugilistul profesionist.

image

Sportivul buzoian este încrezător în viitorul său, atât pe plan sportiv, cât şi cel social. Simte că se află la o distanţă de numai două, trei meciuri de cel mai important meci al carierei, şi că va ajunge un reper în boxul profesionist. Între timp vrea să reintre în Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Buzău, unde a lucrat timp de patru ani, înainte să plece în Canada, şi să devină antrenor de box pentru a le împărtăşi noilor generaţii de pugilişti tainele sportului cu mănuşi, învăţate de la antrenorii canadieni. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite