Reţeta celei mai gustoase tocăniţe cu ceapă roşie de apă şi pulpă de porc. Cum o gătesc gospodinele din zona Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu cât tocana conţine mai multă ceapă, cu atât este mai gustoasă. Este convingerea gospodinelor din Mărăcineni şi Măteşti, zona în care se produce ceapa de apă roşie de Buzău, acesta fiind şi motivul pentru care această legumă a devenit un ingredient nelipsit din bucătării. Aici, reţeta tocăniţei cu ceapă transmisă de la o generaţie la alta tinde către perfecţiune.

Tocana cu ceapă de apă roşie de Buzău este o mâncare bună şi aromată, fără chimicale, numai din ingrediente sănătoase: legume proaspete, carne potrivit de grasă şi condimente naturale. 

Tocăniţa este bună cu multă ceapă, care se topeşte la gătit şi formează un sos dulceag şi aromat. De aceea, ceapa de apă de Buzău, folosită într-o proporţie egală cu celelalte ingrediente, îi oferă un plus preparatului final.

Cum se face tocăniţă de ceapă, ca în zona Buzăului, ne dezvăluie Elena Moise şi Eugenia Dinu, două gospodine pricepute din satul Măteşti, comuna Săpoca. 

Înainte de a ne apuca de treabă, cele două bucătărese ne sfătuiesc să alegem ca recipient un ceaun din fontă, deoarece acesta permite un transfer de căldură mai lent. De asemenea, carnea de porc pe care o gătim să fie pulpă cu un conţinut moderat de grăsime.

Imagine indisponibilă

Ingredientele principale, propuse de gospodinele noastre, sunt: aproximativ 1 kg. de pulpă de porc, 1 kg. de ceapă roşie de Buzău, zece cartofi mari, cinci ardei graşi, trei morcovi, jumătate de borcan de bulion, trei linguri de untură sau patru linguri de ulei. Mai folosim trei căţei de usturoi, sare, piper şi cimbru.

”Ingredientul principal este renumita ceapă de Buzău. Mai folosim morcovi, ardei, cartofi. Gustul deosebit este dat de această ceapă dulceagă, aromată, potrivit de iute. Folosim de asemenea pulpă de porc. Bucăţelele de pulpă sunt fragede şi se topesc în gură”, spune Elena Moise.

Imagine indisponibilă

Mai întâi punem carnea la prăjit, în puţin ulei sau untură. Se lasă la foc mic până când bucăţile se rumenesc. ”După ce punem bucăţile de carne în ceaun, lăsăm la foc domol, pentru a se prăji încet în sucul ei. Între timp curăţăm ceapa, ardeiul, morcovii şi cartofii şi le tăiem mărunt”, spune Elena Moise 

Carnea uşor rumenită se scoate din ceaun iar în loc, în sucul cu grăsime din recipient, turnăm ceapa tocată mărunt şi o ţinem până se căleşte bine. Între timp, adăugăm un pahar de apă şi bulion.

Imagine indisponibilă

”După ce prăjim carnea, o scoatem din ceaun şi începem să punem ceapa, morcovii, ardeii şi cartofii. Când se fierb bine aceste legume, punem înapoi şi carnea, apoi adăugăm cimbru, piper, sare”, spune Eugenia Dinu, gospodină din Măteşti.

După aproximativ două ore, tocăniţa este gata. Mai lăsăm mâncarea câteva minute la scăzut, fără capac, pentru a se îngroşa sosul. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite