Reţeta adevăraţilor cartofi ţărăneşti, la ceaun, dezvăluită de un experimentat bucătar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Cartofii ţărăneşti sunt garnitura preferată de mulţi dintre noi, atunci când alegem să mâncăm o friptură  la restaurant. Reţetele actuale ne propun prepararea la cuptor a cartofilor, cu afumătură şi ceapă, modalitate care, ce-i drept, tuturor ne este la îndemână, însă, pe vremuri, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre, cartofii ţărăneşti se pregăteau la ceaun.

Reţeta simplă de preparare a cartofilor ţărăneşti necesită o listă redusă de ingrediente. Ne trebuie un kilogram de cartofi roşii, 250 de grame de şuncă afumată, o ceapă mare, nouă linguri de ulei, o linguriţă rasă de piper, două linguriţe de boia, o linguriţă de sare, pătrunjel, iaurt şi apă.

Curăţăm cartofii şi îi tăiem cubuleţe mărişoare sau rondele, după preferinţă. Punem cartofii la fiert, în apă cu sare şi o lingură de ulei. Până fierb cartofii curăţăm o ceapă şi o tăiem fideluţă.

La fel procedăm şi cu şunca afumată. Într-o tigaie se încinge uleiul rămas şi se căleşte  şunca afumată, pe urmă o scoatem şi punem la călit ceapa.

Cartofii fierţi  îi amestecăm cu ceapa, şunca afumată, sare, piper, boia. Amestecăm uşor ca să nu se zdrobească, îi punem în tava într-un singur strat şi îi lăsăm să se rumenească 10-15 minute  la cuptor. Verificăm de sare şi decorăm cu pătrunjel sau iaurt.

Pentru a prepara cartofii ţărăneşti aşa cum obişnuiau bunicile de la ţară, trebuie să avem în primul rând un ceaun, o pirostrie, lemne, şi spaţiu în care să facem focul. Reţetarul cuprinde produse în cantităţi mai mari, pentru ca mâncarea să aibă gustul scontat. 

image
”Reţeta este preluată de la bunica mea, dintr-o comună de lângă Buzău, şi foarte puţin adaptată de mine. Oamenii făceau în cantităţi mari, la ţară, pentru că erau şi multe guri de hrănit dar în primul rând pentru că se ştia că mâncarea la ceaun cu cât este mai multă, cu atât este mai gustoasă”, spune chef Cristi Dobre.

Pentru prepararea cartofilor ţărăneşti la ceaun avem nevoie de:

- 5 kilograme de cartofi noi, de preferinţă foarte mici, cât nuca 

- 2 litri de ulei 

- 1 .5 kilograme de ceapă 

- 1 kg. ardei capia 

- 1 căpăţână de usturoi 

- 1 kilogram de costiţă afumată sau bacon românesc afumat, tăiat cubuleţe mici 

- 500 grame de cârnaţi afumaţi 

- 200 grame slănină afumată, preferabil de casă 

- verdeaţă, pătrunjel şi mărar 

- o crăcuţă cimbru uscat 

buzau

De această dată vom avea nevoie de foc iute la ceaun, întreţinut numai cu lemn subţire care să dea flacăra pentru a încinge uleiul.

”Vom spăla cartofii cei noi şi îi vom da cu un praf de sare neiodată, după care îi vom arunca întregi în uleiul încins, împreună cu crăcuţa de cimbru. După prăjire, îi vom scoate la scurs si vom scurge uleiul din ceaun după care vom pune la prăjit toate afumăturile, ceapa, ardeiul, le vom căli bine până se vor lega. Le scoatem şi le amestecăm încet cu cartofii , vom adăuga usturoiul strivit şi verdeaţa tocată mărunt”, spune Cristi Dobre.

Cartofii ţărăneşti preparaţi la ceaun, spune bucătarul buzoian, merg foarte bine cu mămăliguţă, peste care se presară brânză rasă.

CITEŞTE ŞI:

Miel cu sos de mentă, mâncare delicioasă din Cipru. Secretele reţetei, dezvăluite de un celebru bucătar român

Numele preparatului este Lamb Kleftiko şi are la bază o reţetă tradiţională de miel pe care o gătesc de Paşte toate femeile din Cipru.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite