Rămăşiţele unei locuinţe preistorice, descoperite sub o movilă de trei metri înălţime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă pentru unii iulie este luna vacanţelor, pentru alţii este o perioadă de muncă intensă. Este şi cazul arheologilor buzoieni, care, la începutul acestei săptămâni, au deschis un sit istoric în localitatea Lipia. Acolo, ei derulează un proiect de cercetare a unor aşezări ce datează, potrivit specialiştilor, de peste 6.000 de ani.

Din 2017, Muzeul Judeţean de Istorie Buzău şi-a propus desfăşurarea unui proiect de cercetare privind locuirea preistorică pe Valea Călmăţuiului. Proiectul continuă în acest an cu săpături arheologice pe o movilă înaltă de 3 metri din localitatea Lipia. 

Săpăturile care se vor desfăşura la Lipia pe parcursul lunii iulie ar putea permite dezvelirea unor locuinte eneolitice şi ar putea duce la clarificarea unor aspecte privind viaţa de zi cu zi în preistorie.

Din echipa de cercetare de la Lipia fac parte atât specialişti ai Muzeului Judeţean Buzău, cât şi ai Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova. În prima săptămână de cercetări, arheologii au descoperit câteva artefacte, dar şi o locuinţă incendiată, plină cu vase ceramice.

Semnalată de mai multe decenii, aşezarea de la Lipia a fost cercetată până în prezent doar prin investigaţii de suprafaţă, în urma cărora au fost recuperate numeroase fragmente ceramice, piese din piatră, silex sau statuete antropomorfe realizate din lut. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite