Proprietarii pădurilor din munţii Buzăului ameninţă cu proteste

Proprietarii pădurilor din munţii Buzăului ameninţă cu proteste

Dosarul lui Teodor Năstase are şase volume

Moşnenii buzoieni sunt în pragul revoltei. Ei nu admit că cineva poate să le ia pădurile câştigate de strămoşii lor cu sânge pe câmpul de luptă. De asemenea, nu îşi pot explica cum a ajuns Teodor Năstase să câştige procesul de revendicare în condiţiile în care nu poate dovedi cu acte că este unicul descendent al vreunuia dintre boierii invocaţi. Proprietarii pădurilor dar şi rudele lui Teodor Năstase ameninţă că îşi

Ştiri pe aceeaşi temă

Moşnenii buzoieni nu îşi mai găsesc locul de când au aflat că Teodor Năstase a câştigat în instanţă 63.000 de hectare din pădurile din munţii Buzăului. Ei susţin că sunt titularii dreptului de proprietate la data preluării pădurii de către stat, pe amplasamentele pretins de Năstase sunt moşneni, care au fost puşi în posesie.

Proprietarii de păduri din zonă nu îi contestă lui Teodor Năstase descendenţa din neamul lui Toma Crăciun Lupu dar spun că nu este unic moştenitor şi nu pe o suprafaţă atât de mare, cât a cerut el în instanţă.

"Potrivit actelor moşnenilor, în anul 1911 lui Toma Crăciun Lupu i se măsoară partea în obşte şi anume 69 de stânjeni de pădure (aproximativ 80 de hectare) în Obştea Tehărău şi încă şase stânjeni de pădure în Obştea Bâsca Stănila. Acestea sunt suprafeţele cu care străbunicul lui Teodor Năstase a întrat în obşte, nicidecum 63.000 de hectare cât a primit el în instanţă", ne-a declarat Remus Posea, preşedintele Obştei Moşnenilor Buzoieni.

Mai mult decât atât, proprietarii pădurilor spun că actul pe care îl invocă Teodor Năstase, Hrisovul lui Mavrocordat, nu a fost interpretat cum trebuie.

"În Hrisovul lui Mavrocordat spune aşa <...şi să aibă a le stăpâni Crăciun cu bună pace de către toţi acei câţi ai mai cere parte dintre acestea toate câte mai sus arătăm...> Este acum vorba de interpretare. Cu toţii ştim că pământurile şi pădurile se dădeau mai marilor cetei, urmând ca apoi acesta să împartă cetaşilor lui cum spune clar <toţi acei câţi ai mai cere parte>", ne-a declarat Vasile Martac, juristul Obştei Moşnenilor Buzoieni, zişi de pe Buzău.

Moşnenii ameninţă cu revoltă şi spun că nu pot sta cu mâinile în sân să vadă cum le sunt luate pădurile şi pământurile de către unul care, zic ei, are aceleaşi drepturi ca şi ei, nici mai mult, nici mai puţin.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările