Procesele lui Constantin Boşcodeală, un adevărat supliciu pentru edil. I-a fost refuzată cererea de recuzare a completului pe care îl consideră ostil

Procesele lui Constantin Boşcodeală, un adevărat supliciu pentru edil. I-a fost refuzată cererea de recuzare a completului pe care îl consideră ostil

Constantin Boşcodeală

Se înteţesc neplăcerile pentru primarul Buzăului. I-a fost respinsă cererea de recuzare a completului care judecă apelul din “Dosarul Gloria”, apel formulat atât de inculpat, cât şi de procurorii anti-corupţie, după ce instanţa de fond l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Astfel, la urmatorul termen, din 26 ianuarie 2016, Constantin Boşcodeală va ajunge în faţa judecătoarelor pe care le-a contestat.


Pentru edilul Buzăului, săptămâna a început prost şi s-a terminat în aceeaşi notă. Prima lovitură a fost atunci când magistraţii de la Curtea de Apel Braşov, care judecă dosarul “Gloria”, au respins la termenul de pe 8 decembrie raportul de expertiză extrajudiciară propus de Constantin Boşcodeală. Expertiza extrajudiciară pe care primarul a prezentat-o instanţei, realizată de expertul buzoian Marin Chiriac, ar fi stabilit un ”prejudiciu zero” pentru afacerea care l-a adus pe edil în faţa judecătorilor, primind o sentinţă greu de acceptat în prima instanţă.

Dezamăgit, edilul Buzăului a reacşionat rapid, solicitând instanţei braşovene să mute procesul de la un complet ”ostil”, la un altul mai ”imparţial”. ”Ca urmare a faptului că proba solicitată, respectiv expertiza depusă, nu a fost aprobată, avocatul meu a solicitat recuzarea judecătorilor pentru că nu sunt imparţiali. A fost pentru prima oară când această probă a fost pusă în discuţie.(…) La dosar nu există nicio expertiză neutră”, a declarat Constantin Boşcodeală. Cererea de recuzare a fost formulată în sala de judecată în jurul orei 17.00. 

După două zile, Constantin Boşcodeală a primit din nou veşti de la Curtea de Apel Braşov, însă au fost la fel de sumbre ca cele de marţi. Un complet întrunit pe 10 decembrie a analizat şi respins cererea lui Constantin Boşcodeală prin care solicita recuzarea magistraţilor care judecă apelul său în dosarul ”Gloria”.

„Respinge, ca nefondată, cererea de recuzare formulată de apelantul inculpat Boşcodeală Constantin Octavian, prin apărător ales, privind membrii completului de judecată A9, doamnele judecător Mirela Şerban şi Simona Frânguloiu, investit cu soluţionarea în apel a cauzei ce formează obiectul dosarului penal nr. 18228/197/2013. Definitivă”, se arată în încheierea şedinţei din Camera de Consiliu.

Prin urmare, la termenul din 26 ianuarie, ora 14.00,  cauza va ajunge tot la completul format din cele două judecătoare, Mirela Şerban şi Simona Frânguloiu, despre care primarul Buzăului a declarat că ar fi „parţiale” după ce i-au respins marţi expertiza extrajudiciară care îi susţinea nevinovăţia.

Curtea de Apel Braşov judecă apelul formulat atât de inculpatul Constantin Boşcodeală, cât şi de procurorii DNA, după ce instanţa de fond l-a condamnat, pe 10 februarie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare.

”Instanţa va reţine că inculpatul a acţionat în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, profitând de statutul  funcţiei pe care a ocupat-o, manifestând uşurinţă în realizarea  competenţelor sale, pe care cu  extrem de mare lejeritate le-a depăşit. Se va reţine , de asemenea, şi atitudinea  de totală neasumare a activităţii  infracţionale, prin oferirea unor explicaţii  simpliste, superficiale şi unilaterale, caracteristice unei persoane care a făcut  din  politică un mijloc abil şi demagogic de realizare a intereselor sale, sau ale altor persoane private”, se arată în motivarea sentinţei privind pedeapsa cu închisoarea. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările