Procedură îmbunătăţită de un chirurg buzoian, împărtăşită într-o importantă publicaţie medicală

Procedură îmbunătăţită de un chirurg buzoian, împărtăşită într-o importantă publicaţie medicală

Marius Anastasiu este şeful secţiei Chirurgie din Spitalul Judeţean Buzău

Marius Anastasiu, şeful secţiei de Chirurgie Generală a Spitalului Judeţean de Urgenţă dn Buzău, medic primar chirurgie generală, a publicat în ediţia internaţională a revistei „Chirurgia” studiul „Managementul abdomenului deschis”. Studiul îi mai are co-autori pe profesorii Valeriu Surlin şi Mircea Beuran.

Ştiri pe aceeaşi temă

Articolul „Managementul abdomenului deschis” pleacă de la o serie personală de 34 cazuri la care s-a practicat această strategie chirurgicală, raportată la o revistă bibliografică din literatura medicală internaţională etalată pe ultimii 20 ani.

Medicii explică faptul că tehnica abdomenului deschis, laparostomia, reprezintă o componentă esenţială a conceptului ”Damage control surgery”, fiind în fapt o procedură prin care abdomenul este deliberat abandonat ”deschis”. Conţinutul visceral este temporar protejat prin multiple mijloace tehnice, de la cele artizanale până la device-urile comerciale elaborate tip VAC (Vacuum assisted closure).

În cazuistica Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău există de mai multă vreme o bună reprezentare a patologiei traumatice severe cauzate de creşterea numărului de accidente rutiere, care implică victime, acestea fiind aduse în Urgenţă, cu multiple leziuni viscerale şi de structură osoasă. 

Specialiştii precizează că tehnica abdomenului deschis este folosită începând cu anul 1990, când a fost prezentat conceptul Damage-Control-Surgery. 

”Abdomenul deschis (laparostomia) este o modalitate extremă de a salva viaţa pacientului politraumatizat, în situaţii critice, care prezintă multiple leziuni vasculare, de origine intraabdominală, aflaţi în hipotermie, hipotensiune şi stare de acidoză. La aceşti pacienţi se instalează rapid un cumul de modificări fizio-patologice ce includ apariţia sindromului de compartiment abdominal (ACS). Această procedură depăşeşte tiparul clasic al intervenţiilor programate şi reduce substanţial mortalitatea cazurilor grave in politraumatologia viscerala”, precizează dr. Marius Anastasiu pentru aceeşi sursă.

Indicaţiile metodei au fost extinse de la controlul marilor hemoragii abdominale post-traumatice la abdomenul cu sepsis sever, precum peritonite, pancreatite necrotico-hemoragice, şi nevoia re-explorării peritoneale programate. Tehnica a făcut obiectul unor actualizări succesive fiind standardizată prin Conferinţele de Consens ale Societăţii internaţionale de Chirurgie de Urgenţă (WSES 2018 Guideliness).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările