VIDEO Primele animale omorâte de boala limbii albastre. Maladia s-a extins în 49 de gospodării din judeţul Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Joi dimineaţă au fost înregistrate primele cazuri de mortalitate provocate de boala limbii albastre, o maladie semnalată pentru prima oară în ţara noastră şi care afectează numai rumegătoarele. Boala a ucis o oaie de la o stână din comuna Siriu şi o vacă, din gospodăria unui sătean din CA Rosetti, care susţine că animalul său avea simptomele bolii.

Gheorghe Stanciu, din localitatea Cotu Ciorii, comuna CA Rosetti, a aflat sâmbătă de la văcarul satului că una din cele două vaci ale sale nu mai mănâncă. ”Am văzut-o un pic bolnavă şi i-am spus omului. Nu mânca şi obligat trebuie să le spui oamenilor”, spune Nicolae Iosif, văcarul satului. 

Proprietarul nu a mai lăsat animalul la păşunat şi a chemat veterinarul. ”Când a venit de la iarbă, nu a dat un pic de lapte, nu a mâncat nimic şi am anunţat medicul. I s-au făcut antibiotice, dar degeaba. Patru zile nu a mâncat nimic”, declară Gheorghe Stanciu, proprietarul animalului.

Medicul veterinar a constatat că vita prezintă simptomele cauzate de boala limbii albastre şi a încercat să o trateze. Specialistul spune că boala limbii albastre la rumegătoare este corespondentul malariei produsă prin înţepătura ţânţarului Anofel la om. 

”Prima oară a apărut inapetenţa, ulterior salivaţia. Avea temperatură la 42 de grade. A început tratamentul simptomatic cu antibiotice generale, antiinflamatorii, vitamine, apoi temperatura a mai scăzut. La 24 de ore, temperatura a urcat şi asta a agravat şi afecţiuniole bucale”, a declarat Marin Creţu, medic veterinar în CA Rosetti.

Veterinarii nu ştiu dacă există la acest moment o soluţie pentru prevenire, atâta vreme cât nu ştiu care este tulpina Orbivirusului care provoacă boala limbii albastre. După ce miercuri i-a luat probe de sânge pentru analiză, animalul a mai rezistat cinci ore după care s-a prăbuşit şi a murit. Vestea s-a răspândit în toată comuna iar localnicii, care supravieţuiesc datorită animalelor pe care le cresc, au intrat în panică. 

Autorităţile locale aşteaptă să le fie comunicate măsurile pe care trebuie să le ia pentru a combate boala. 

”Din punctul nostru de vedere, la momentul când deja va fi diagnosticată boala vom proceda în consecinţă. Sperăm să găsim şi banii necesari, pentru cele ce se impun. Va fi un dezastru dacă se extinde boala, pentru că majoritatea oamenilor supravieţuiesc de pe urma animalelor”, a declarat Stelică Sterian, viceprimarul comunei CA Rosetti.

În comuna CA Rosetti sunt peste trei mii de bovine şi cinci mii de ovine. 

Cel puţin o oaie a fost ucisă de ”Bluetongue”, în judeţul Buzău

Un cioban din Valea Neagră, comuna Siriu, le-a comunicat autorităţilor în urmă cu două săptămâni că are animale bolnave. Două au murit şi au fost incinerate de proprietar, săptămâna trecută, înainte să le fie prelevate probe pentru analize, iar alte două oi au murit în zilele de marţi şi miercuri. 

Dintre acestea, doar una era contaminată cu virusul bolii limbii albastre, spun medicii veterinari care au prelevat probe de la animale înainte ca acestea să moară . 

”Oficial, doar o oaie a murit din cauza acestei boli, însă proprietarul spune că toate cele patru animale moarte aveau cam aceleaşi simptome”, a declarat Corneliu Dumitrescu, primarul comunei Siriu.

În total în judeţul Buzău erau active, joi, 49 de focare cu un total de 70 de animale bolnave din 12 comune.

Maladia ”Bluetongue” nu se ia la om

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează exclusiv rumegătoarele şi are caracter sezonier. 

”Cea mai bună măsură de prevenţie a acestei boli este curăţarea acelui gunoi de grajd pe care îl are fiecare proprietar de animale pe lângă gospodărie, apoi izolarea animalului şi aspersarea cu substanţe insecticide. Trebuie combătută acea insectă hematofagă, acei culicoizi. Acea aspersare trebuie să se facă şi pe animal tot în ideea ca acel culicoid să fie eliminat, pentru a nu duce mai departe virusul”, a spus medicul veterinar Adonis Dragnea, directorul DSVSA Buzău.

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/boala-limbii-albastre" target="_blank">View the story "Boala limbii albastre " on Storify</a>]

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite