Primarul Buzăului, dispus să părăsească funcţia dacă nu primeşte bani în plus pentru salariile persoanelor cu handicap

Primarul Buzăului, dispus să părăsească funcţia dacă nu primeşte bani în plus pentru salariile persoanelor cu handicap

Trecerea în sarcina primăriilor a salariilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora nemulţumeşte inclusiv primari PSD. Edilul-şef al Buzăului, Constantin Toma, ameninţă că pleacă de la Primărie, dacă Ministerul Finanţelor nu îi va da banii pentru plata acestor salarii.

Ştiri pe aceeaşi temă


După Galaţi, oraşul Buzău este pe locul doi în ţară printre municipiile cu cele mai multe persoane cu handicap grav: 1060. Întrece la acest capitol oraşe mari precum Timişoara, Iaşi sau Cluj Napoca.

În acest moment, Primăria Buzău trebuie să achite 317 salarii pentru însoţitorii persoanelor cu handicap grav şi 743 de indemnizaţii, pentru cei care încă nu şi-au angajat  însoţitor.

Salariul este de 2.080 de lei brut, la care se adaugă 347 de lei/lună indemnizaţia de hrană şi 1.450 de lei/an voucherul de vacanţă.

Indemnizaţia este de 1.263 de lei net, bani folosiţi de persoana cu handicap pentru a plăti din mână persoana/persoanele care o ajută.

Trecerea în sarcina bugetului local a plăţii salariilor a peste o mie de persoane cu handicap sau însoţitori ai acestora încurcă toate planurile municipalităţii buzoiene, spune edilul-şef al oraşului. 

”Riscăm să n-avem bani să plătim salariile. Ce să mai vorbim de a face câteva ceva prin oraş. I-am cerut lui Teodorovici să ne dea bani pentru a plăti salariile însoţitorilor şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap. Altfel, eu nu mai stau ca primar, doar să dau nişte salarii şi să nu pot face nimic pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat Constantin Toma.

Măsura se aplică tuturor municipiilor, conform noii legislaţii în domeniul finanţelor. 

După ce Guvernul Dăncilă a trecut aceste plăţi în sarcina primăriilor, municipalitatea buzoiană s-a ales cu obligaţia de a aloca în 2019 salariilor însoţitorilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap în jur de 14.000.000 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: