Primarii unionişti din Basarabia, invitaţi la primul spectacol folcloric dedicat Centenarului de autorităţile Buzăului

Primarii unionişti din Basarabia, invitaţi la primul spectacol folcloric dedicat Centenarului de autorităţile Buzăului

Autorităţile Buzăului marchează Centenarul Unirii cu un spectacol de muzică şi dansuri populare, de patru ore, programat pentru sâmbătă, 17 martie, de la ora 17.00. Intrarea se face pe bază de invitaţii acordate gratuit publicului, iar în sala ar trebui să se afle şi câteva zeci de primari din Republica Moldova, dintre cei care au semnat declaraţii de unire cu România.

Ştiri pe aceeaşi temă


Nicolae Botogros şi Orchestra Lăutarii din Chişinău, Ioan Paladi, Benone Sinulescu, Grigore Leşe, Laura Lavric, Sava Negrean Brudaşcu, Traian şi Valeria Ilea sunt capetele de afiş ale spectacolului. Pe scenă vor urca şi dansatorii Ansamblului de Dansuri Transilvania.

”În această săptămână avem un spectacol folcloric extraordinar. Cei mai mari artişti de muzică populară din Republica Moldova şi din România, sub logo-ul Din suflet românesc, se vor întrece într-un spectacol de patru ore pentru aniversarea acelei zile fabuloase, 27 martie 1918, când sub bagheta aş putea spune a lui Alexandru Marghiloman, prim-minitru atunci, buzoian de-al nostru, s-a consfinţit unirea cu Basarabia”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.  
  
În total, municipalitatea va distribui publicului în jur de 2200 de invitaţii. În afară de cele trimise către instituţii, şcoli şi licee, în jur de o mie de invitaţii vor fi înmânate buzoienilor care se vor prezenta miercuri cu începere de la ora 10.00 la ghişeul de la Sala Sporturilor. De notat, că de această dată numărul de invitaţii distribuite la Sala Sporturilor va fi mai mare, intenţia fiind ca toţi buzoienii doritori să aibă parte de bilet.

Potrivit primarului din Buzău, invitaţii le-au fost trimise şi primarilor din Republica Moldova care au semnat declaraţii de unire cu România. Aleşii din peste 100 de localităţi de dincolo de Prut au parafat astfel de documente simbolice.

”Am invitat din Republica Moldova primarii localităţilor care şi-au declarat unirea cu România, toţi primarii din judeţul Buzău şi din alte judeţe, cu dragoste de ţară, care înţeleg ce înseamnă Basarabia, astfel încât la Buzău să avem deja un prim  eveniment naţional. Acest eveniment va fi transmis în premieră pe 27 martie de Televiziunea Română, pe toate canalele, inclusiv de televiziunea din Republica Moldova. Va fi o prezentare la duplex; vom avea un reprezentant din Moldova, o doamnă foarte drăguţă, şi un reprezentant din România care vor prezenta un spectacol ce nu s-a mai văzut în România”, a declarat Constantin Toma.
   
Spectacolul face parte de seria de evenimente dedicate Centenarului. Pe 27 martie se celebrează 100 de ani de la Unirea României cu Basarabia, la care a contribuit şi buzoianul Alexandru Marghiloman – primul ministru de atunci al României.

citeste totul despre: