Primăria Buzău îşi înfiinţează propriul teatru, al doilea din oraş. Vestea aparent bună cloceşte însă un scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teatrul George Ciprian are peste două decenii vechime
Teatrul George Ciprian are peste două decenii vechime

Buzăul este pe cale să devină unul dintre puţinele oraşe cu două teatre, la o populaţie de sub 130.000 de locuitori. Primăria a lansat proiectul înfiinţării unui teatru municipal, însă argumentele invocate i-au indignat pe angajaţii teatrului „George Ciprian”, deja existent.

Teatrul are sediul în municipiul Buzău, strada Plantelor nr. 8B, în interiorul Vilei Albatros. Cheltuielile curente şi de capital ale instituţiei se finanţează din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de local.

Teatrul „V. Maximilian” va fi deservit de o trupă mixtă de actori, atât de la Teatrul de la Chişinău, cât şi actori buzoieni. Primele spectacole ar putea fi puse în scenă în toamna acestui an, în sala de spectacole V. Maximilian.

Lansarea a cel puţin 60 de reprezentaţii anual pe harta artistică buzoiană, dintre care cel puţin patru premiere, crearea unor noi locuri de muncă pentru absolvenţii de teatru buzoieni şi nu numai, precum şi înfiinţarea unui studio de teatru pentru adolescenţi, coordonat de echipa artistică a teatrului, fac de asemenea parte din lista cu argumente pentru înfiinţarea Teatrului Municipal „V.Maximiliam”.

În justificarea intenţiei de a înfiinţa noul teatru, reprezentanţii administraţiei locale precizează că Teatrul „George Ciprian”, singura instituţie publică de spectacole (de proiecte), „nu reuşeşte să acopere toate nevoile culturale şi spectaculare ale buzoienilor”. 

„Oferta repertorială slabă (lipsa unei stagiuni clar construite din punct de vedere artistic) precum şi lipsa unui colectiv artistic care să devină centrul de interes cultural şi educaţional al cetăţenilor municipiului Buzău, sunt câteva dintre argumentele prezentei propuneri.”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Conducerea teatrului „George Ciprian”, din subordinea Consiliului Judeţean Buzău, a reacţionat cu un comunicat de presă: „Considerăm că astfel de afirmaţii şterg cu buretele activitatea de 26 de ani a Teatrului «George Ciprian» şi reprezintă o jignire la adresa personalului teatrului, a publicului buzoian şi a artiştilor colaboratori”.

Teatrul „George Ciprian”, fondat în 1995 în Buzău, este primul teatru de proiecte finanţat de stat din România. 

„Antagonizarea celor două instituţii de spectacole ar fi o greşeală. Teatrul finanţat din bani publici este un bun public, iar accesul la cultură, un drept fundamental al cetăţenilor. Ne mâhneşte însă că domnul Primar, care cunoaşte şi promovează cultura, personalităţile şi istoria oraşului Buzău, nu este la curent cu activitatea valoroasă, de avangardă internaţională, a Teatrului «George Ciprian»”, se arată în comunicatul semnat de colectivul teatrului.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite