PORTRET:Robert Măiţă, un colecţionar cu acte-n regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are doar 14 ani şi de la vârsta de 9 ani strânge monede şi bancnote dintre cele mai rare, folosite în trecut. Pasiunea sa pentru numismatică s-a manifestat încă de pe băncile clasei I, când părinţii săi, oameni de afaceri, au început să îi aducă monede din alte ţări, iar în clasa a IV- a primit un pumn de monede din Statele Unite ale Americii.

„Aceste monede mi-au plăcut foarte mult şi le ţineam în şerveţele ca să nu se zgârie în cutii, mă uitam la ele din oră în oră. Apoi am primit cadou două cataloage cu monede şi bancnote în care sunt descrise cu poză, cu preţuri", ne-a spus Robert.

Cataloagele primite l-au fascinat şi a început să studieze fiecare ban de acolo, de la preţ până la numărul de exemplare din lume. La scurt timp a mers în târgul de vechituri care se organizează în fiecare duminică la Buzău, cu speranţa că va găsi un alt colecţionar cu care şi-ar putea împărtăşi pasiunea pentru bani, dar şi cu ajutorul căruia să îşi extindă colecţia.

„L-am întâlnit pe cel care acum îmi este prieten, iar atunci avea scoase la vânzare foarte multe monede şi bancnote, atât de multe încât nu am cumpărat nimic. Însă am revenit săptămâna cealaltă şi am achiziţionat câteva bancnote străine. Apoi am început să ne vizităm. Când am mers la el acasă şi am văzut colecţia lui, era ca un vis, avea numai bani peste tot", îşi aminteşte colecţionarul.

De-a lungul timpului a început să îşi îmbogăţească seria cumpărând bani de la bănci sau de la diferiţi colecţionari întâlniţi pe internet, dar în acelaşi timp vindea monede din propria colecţie. Pe zi ce trecea, aduna din ce în ce mai multe monede sau bancnote, de la prieteni sau cunoştinţe.

„Părinţii mei construiau o casă la care lucra o echipă de muncitori. Aceştia au început să îmi aducă ban după ban, iar prima mea bancnotă care rămâne de suflet chiar dacă nu are o valoare mare este cea de 1.000 de lei vechi din 1998", îşi aminteşte Robert Măiţă.

Pasiunea sa pentru numismatică i-a adus o mulţime de prieteni din ţară cu ajutorul cărora a reuşit să adune sute de monede şi bancnote. Până acum a reuşit să întregească seria cu bani din peste 50 de ţări precum Coreea, Brazilia, Argentina, Rusia.

Pe lângă pasiunea pentru numismatică, Robert mai adună şi timbre. Până acum are zeci de cataloage cu timbre, unele chiar placate cu aur. Valoarea celor două colecţii, de numismatică şi de timbre, se ridică la 15.000 de lei, respectiv 20.000 de lei, însă pentru micul colecţionar au o mai mare valoare sentimentală.

În viitor intenţionează să îşi continue afacerile pe internet cu monede şi bancnote şi în acest mod să facă una dintre cele mai impresionante colecţii de numismatică, dar în acelaşi timp să devină membru al Asociaţiei de Numismatică.

Întrebări şi răspunsuri:


Ai fost vreodată înşelat de un alt colecţionar?
Chiar un buzoian a încercat să mă păcălească odată. Am vrut să cumpăr de la el o bancnotă, nu era foarte importantă şi nu valora mai mult de 2 lei. Însă buzoianul a încercat să mi-o vândă cu 10 lei. Nu era o mare diferenţă, însă gestul urât a contat, dar am avut noroc că erau alţi cunoscători cu mine care m-au sfătuit să nu o cumpăr.


Ce bani intenţionezi să îţi mai achiziţionezi?
Vreau să mai strâng câţiva bani şi să îmi iau o monedă foarte rară din România, este vorba despre 2 lei din 1901, care se ridică la o mie de euro. Cu asta aş face top trei cele mai tari monede. Este dorită de toţi colecţionarii şi puţini o au pentru că are un tiraj mic.


Ce îi place?
Îmi place foarte mult numismatica, dar pe lângă această pasiune îmi mai plac călătoriile şi am de gând când voi mai merge prin alte ţări, nu voi pleca doar ca să văd, ci voi şi vinde. Îmi mai place să joc biliard şi să mă plimb cu prietenii, iar despre oameni pot spune că îmi plac cei îngrijiţi.

Ce nu îi place?
Nu îmi plac oamenii invidioşi, mai ales dacă nu au un motiv şi cei neîngrijiţi. Nu îmi prea plac nici oamenii care râd de pasiunea mea pentru numismatică, mai ales că am rude care râd de mine şi spun că toate aceste monede, bancnote şi timbre sunt nişte prostii.


Profil
Născut: 3 august 1996, la Buzău
Ocupaţie: elev în clasa a VII-a la Şcoala generală numărul 11
Familie: doi fraţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite