Portret: Dorina Ştefania Cristea este medicul cu vocaţie de poet

Portret: Dorina Ştefania Cristea este medicul cu vocaţie de poet

Dorina Ştefania Cristea pregăteşte a cincea carte

Îşi dedică întrega activitate persoanelor cu probleme de sănătate care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi se încarcă pozitiv scriind poezii şi proză. Dorina Cristea este medic expert la cabinetul de expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă care funcţionează pe lângă Casa Judeţene de Pensii Vrancea şi totodată un scriitor care s-a bucurat de cele mai bune referinţe din partea criticilo

Ştiri pe aceeaşi temă

Predispoziţia către literatură şi scris le-a dobândit încă din anii de liceu, cititul fiind una dintre preocupările sale de bază.


„Am avut un bun profesor de limba română, care mi-a trezit simţul către literatură. M-a îndemnat să dau la Filologie, dar profesia de dascăl nu m-a atras deloc. La vârsta de 17 ani şi jumătate nu ştiam prea bine cum să decid pentru mine, aşa că m-am dus către Medicină
", povesteşte medicul scriitor.


Dorina Cristea este cunoscută în breasla scriitoricească sub numele de Ştefania Oproescu, numele său dinainte de căsătorie, sub care şi-a publicat toate volumele.
Chiar dacă la Medicină se învăţa pe rupte, Dorina Cristea ne-a povestit că o atrăgea viaţa literară, fiind o prezenţă constantă a cenaclului scriitorilor ieşeni de la Palatul Culturii.


Pregăteşte a cincea carte


De scris s-a apucat când s-a stabilit la Focşani, aici cunoscându-i, printre alţii, pe poeţii Dumitru Pricop şi Ion Panait, care au încurajat-o în încercările sale de a-şi aştene pe hârtie momentele de inspiraţie.
Debutul scritoricesc a venit ceva mai târziu, pentru că, mărturiseşte ea, înainte de 1989 era extrem de greu de publicat şi de pătruns în sistem.


Din 1996 şi până în prezent a publicat patru volume de poezie şi de proză, al cincelea volum, „Delir în curcubeu şi alte poezii", urmând să vadă lumina tiparului cât de curând.


„Nu este chiar aşa uşor de scris. În general, după o zi de lucru cu pacienţii, îţi trebuie un timp de respiro. Nu intri aşa de uşor în starea aceea de creaţie", completează scriitoarea.


Participă săptămânal la întâlnirile cenaclului literar „Duiliu Zamfirescu", cenaclu pe care îl consideră o necesitate.


„Din nefericire, ne-am subţiat prin dispariţia unor colegi scriitori de referinţă ai judeţului, dar şi prin faptul că vin tot mai puţini tineri lângă noi. Trebuie să facem mai mult pentru tineri şi proiectul „Liceenii" e doar un prim pas în a-i stimula să vină mai aproape de noi.

Am avut ocazia să citesc câteva lucrări de mare valoare realizate de liceeni şi m-am simţit bine".
Ştefania Oproescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Asociaţiei Medicilor Scriitori.

Ce lucrează un medic la cabinetul de expertiză?
Ca medic expert trebuie să faci pe mediatorul şi să împaci legislaţia din domeniu, cu posibilităţile financiare ale statului şi probleme de sănătate ale populaţiei. Stabilim gradul de invaliditate pe baza documentelor medicilor de specialitate pentru persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă.

Personal, consider că avem o populaţie bolnavă. Oamenii au dus-o rău pe vremea comunismului şi o duc mai rău în democraţie.
Mai aveţi şi alte „talente ascunse"
Îmi place să pictez, iar din joaca aceasta au ieşit câteva tablouri pe care le păstrez doar pentru mine.

Ce-i place

Îmi place ploaia când nu exagerează, zăpada când exagerează puţin, culorile, armonia, măsura, bunul simţ, dar cel mai mult îmi place iertarea.

Ce nu-i place


Nu-mi place viteza pe care alunecăm, nu-mi plac scrisorile electronice, pentru că sunt extrem de reci şi impersonale, nu-mi place să citesc cărţi sau orice altceva online, nu-mi place aroganţa, tupeul nemăsurat. Nu-mi place calculatorul, care mă agresează, intrând în viaţa mea fără să mi-l doresc. Dar cel mai mult, nu-mi place bătrâneţea.

Profil: Născută: 1 ianuarie 1949, Pătârlagele, judeţul Buzău
Studii: Facultatea de Medicină şi Farmacie Iaşi
Ocupaţia: specialist în expertiză medicală şi recuperarea capacităţii de muncă
Familie: doi copii


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: