PORTRET Corneliu Floriceanu a intrat în rândul autorilor de romane poliţiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Floriceanu
Cornel Floriceanu

Marea lui pasiune este cinematografia, dar şi-a făcut timp şi pentru scris. După o tinereţe petrecută pe platourile de filmare alături de actori şi regizori, mari nume ale cinematografiei româneşti, Corneliu Floriceanu şi-a făcut debutul ca prozator. Recent a lansat un roman poliţist pentru care primii săi cititori au renunţat la o noapte de somn.

Chiar viaţa lui Corneliu poate fi comparată cu un roman. A scris versuri încă din adolescenţă, un scenariu de film, pe care împrejurările au făcut să nu fie niciodată transpus pe peliculă, iar cinematografia i-a fost ca o iubită care i-a oferit cele mai frumoase momente. „În perioada liceului am scris versuri. Profesorul meu de limba şi literatua română, un profesor extraordinar, mi-a descoperit talentul. Am fost publicat în Viaţa Buzăului, în revista liceului, frecventam cenaclurile, în perioada armatei scriam versuri, m-au publicat de câteva ori în revista lor" îşi aminteşte Corneliu Floriceanu.

Şef de producţie la Buftea


Cinematografia l-a atras însă în mod deosebit şi chiar a dat la IATC. Doi ani la rând a picat în ultima etapă la imagine de film şi televiziune, „erau cam cinci, şase locuri şi pe locurile astea intra cine trebuia.". Eşecul nu l-a întors din drum. În 1978 s-a angajat la centrul cinematografic, la început ca muncitor necalificat. A fost repartizat la o echipă de filmare la „Buzduganul cu trei peceţi". După două luni a fost remarcat, a făcut un curs de recuziter, personaj cheie în echipă: „Dacă i se cere un cal tărcat, aduce un cal tărcat". A lucrat vreo doi ani ca recuziter. Nu exista un alt post, erau ocupate toate nu se eliberau decât dacă murea sau se pensiona cineva. A ajuns în cele din urmă şef de producţie, al doilea om după directorul echipei de filmare.


La Buftea a început să scrie proză şi a făcut un scenariu de film în 1982. „Era un scenariu mai americănesc, o poveste de dragoste dintre o balerină şi un jucător de handbal de la Steaua. Scenariul a fost citit de un regizor care a făcut demersurile ca acest film să fie realizat. Din păcate regizorul a murit, a murit şi proiectul. Am fost foarte dezamăgit că nu s-a realizat filmul. O perioadă n-am mai scris absolut nimic" .


„Frumoasa italiancă", ficţiune cu personaje inspirate din realitate


Dragostea pentru scris i-a rămas însă în suflet, iar de curând a lansat un roman poliţist, „ Frumoasa italiancă". Povestirea este ficţiune, personajele sunt inspirate din personaje reale pe care le-a cunoscut de-a lungul vieţii. „Am început-o în februarie 92 şi am terminat-o prin mai. Am scris-o de mînă apoi am dactilografiat-o, după care am băgat-o în calculator şi asta a mai durat vreo doi ani pentru că tot refăceam capitole întregi. După ce am terminat mi s-a ars hard disck-ul şi am pierdut-o, aşa că a trebuit să o iau de la capăt .Acum vreo şase ani era gata definitiv, dar am aşteptat până când o editură a considerat că merită să fie publicată."


Întrebări şi răspunsuri


Cu ce regizori aţi colaborat cel mai bine?

Am colaborat foarte bine cu majoritatea regizorilor. Am lucrat şi cu Sergiu Nicolaescu dar o singură dată. Am fost detaşat la el după ce dăduse afară trei şefi de producţie. Era un tip foarte dur. Eu n-am avut nici un conflict cu el. Dintre regizori am legat o bună relaţie de prietenie cu Ion Cărmăzan cu care am făcut două filme şi începusem încă unul pe care nu l-am terminat.


Actorii erau fiţoşi?
Nu. Eram o echipă şi între noi nu era loc de fiţe. Am lucrat cu foarte mulţi actori. Meseria mea presupunea să am tot timpul contact cu ei. Am colaborat cu Marin Moraru, cu Gheorghe Dinică, cu Cozorici care era un tip extraordinar , Mărioara Sterian.


Ce-i place
Îmi place viaţa şi cu relele ei. Merită trăită pentru că întotdeauna ai ceva de învăţat. Îmi place televiziunea, meseria pe care o fac acum. Este înrudită cu cinematografia de care mi-e foarte dor. Îmi place muzica vremurilor mele, a anilor 60, dar nici muzica de acum nu-mi displace.

Ce nu-i place
Îmi displace formalismul. Am fost considerat un răzvrătit. Şi acum şi înainte am fost un non conformist. Nu îmi place că relaţiile dintre oameni s-au răcit. Oamenii au devenit mult mai distanţi. Nu mai avem timp să ne facem prieteni să ne menţinem relaţiile de prietenie.

Profil
Născut: 14.03. 1954,Valea Sibiciului-Pătârlagele, judeţul Buzău
Ocupaţie: editor de montaj - Focus TV Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite