Plantele viitorului: salata picantă, cu gust de hrean. „O specie care merită atenţie, cei care au cultivat-o au prins drag de ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salata iute este una dintre creaţiile cu care cercetătorii buzoieni au început deja să atragă atenţia legumicultorilor din ţară. Brassica juncea este numele ştiinţific, este înrudită cu varza şi salata pe care o cunoaştem toţi şi are calităţi alimentare şi medicinale deosebite.

Originară din zona Asiei, Brassica juncea este folosită de multă vreme în bucătăria din Nepal, în special în regiunile muntoase din Nepal, precum şi în bucătăria punjabi din partea de nord a subcontinentului indian.

A fost aclimatizată în România de specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, din seminţe cumpărate din Siria şi bănci de gene din Germania şi Anglia.

Cercetătorii buzoieni le-au distribuit legumicultorilor din toată ţara şase varietăţi de salată picantă care tinde să creeze pasiune printre cultivatori.

”Are potenţial mare de producţie, poate fi cultivată şi în spaţii protejate, sere şi solarii, cât şi câmp. O specie care merită atenţie, iar cei care au cultivat-o au prins drag de ea pentru că valorifică foarte bine terenul. Este o specie rezistentă la boli, la dăunători. Fiind din familia Brassica, dăunătorii sunt comuni, iar puricele negru al verzei este duşmanul principal şi al acestei plante”, spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru legumicultură Buzău.

Calităţile alimentare şi medicinale ale salatei picante sunt mai intense decât cele ale verzei sau ale salatei clasice, spun cercetătorii buzoieni.

Imagine indisponibilă

Brassica juncea este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. 

Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.

”Brassica juncea este o salată picantă, cu o frunză foarte frumoasă, bună de consum. Are gust iute şi când se măreşte se apropie mai mult de hrean la gust. Poate fi folosit şi la ornarea platourilor şi, în acelaşi timp, este o plantă alimentară şi medicinală foarte valoroasă. Le spun celor care o plantează că face inima ceas elveţian, practic contribuie foarte mult la circulaţie şi aşează în limite normale inima”, spune Costel Vânătoru.

Brassica juncea poate fi cultivată pe toată perioada anului iar consumul este recomandat înainte ca planta să producă floare, etapă în care frunza devine foarte iute şi amăruie.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite