Planta cercetată intens în comunism de specialiştii români în domeniu. Trebuia să intre în dieta lui Nicolae Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stevie indulcitor

O plantă extrem de valoroasă din punct de vedere alimentar şi medicinal, introdusă în studiu pentru aclimatizare la comanda lui Nicolae Ceauşescu, este aproape gata să ajungă pe terenurile agricole din România.

Este vorba despre Stevia, o plantă din care se obţine un îndulcitor de câteva sute de ori mai puternic decât zahărul din sfeclă sau trestie.

Originară din America de Sud, stevia a fost folosită mult timp ca îndulcitor şi plantă medicinală în multe culturi ale lumii.

În Brazilia şi Paraguay este folosită de sute de ani pentru îndulcirea mâncărilor şi pentru tratarea arsurilor şi a altor probleme stomacale. A devenit populară pe tot globul abia în ultimele decenii.

În anii ’80, stevia a intrat şi în atenţia cercetătorilor români. ”Studiile au început ca tematică de partid impusă de la nivel central, după ce Nicolae Ceauşescu se îmbolnăvise de diabet. Cei din jurul său încercau să găsească îndulcitori naturali care să nu afecteze diabetul”, spune academicianul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. 

image

Potrivit cercetătorului buzoian, au fost luate atunci în studiu mai multe plante, între care topinamburul şi stevia, demers ştiinţific stopat la începutul anilor ’90, imediat după Revoluţie. Institutul din Buzău a reluat cercetările câţiva ani mai târziu.

”În ultimii ani am revenit la studiul asupra steviei şi deja se preconizează o reuşită. Sunt cercetări avansate şi material genetic care promite. De la anul începem să vorbim despre stevia cultivabilă în ţara noastră. Este în studiu în mai multe centre din ţară să vedem cum reacţionează şi am constatat o linie care pare mai adaptabilă”, susţine specialistul din cadrul Staţiunii experimentale din Buzău.

”Avem deja o linie la stevie, în mai multe locaţii în România, monitorizată pentru a-i vedea comportamentul. Până acum, semnalele sunt pozitive şi în curând vom putea vorbi de o variantă îmbunătăţită de stevia, în sensul de a fi mai rezistentă la condiţiile de climă de la noi.” Costel Vânătoru, cercetător
buzau

Stevia este o plantă de câteva sute de ori mai dulce decât zaharul. Responsabili de gustul foarte dulce sunt doi compuşi: stevioside şi rebaudioside A.

”Până acum nu se cunoaşte altceva în lumea vegetală care să depăşească stevia în capacitatea de îndulcire. Acumulează atâta dulceaţă încât poate depăşi de 300 de ori zahărul din sfeclă sau trestie. În partea aeriană, vegetativă, a plantei sunt concentraţi compuşii  care dau gustul foarte dulce. Frunza te arde pe limbă de dulce ce este”, spune Costel Vânătoru. 

buzau

Stevia este apreciată pentru că nu are calorii, nu are carbohidraţi şi are indice glicemic zero. Este considerat un ingredient minunat pentru cei cu regim alimentar strict din pricina problemelor de sănătate. ”Este important de menţionat că studiile efectuate până acum arată că acest îndulcitor din stevia nu are repercusiuni şi poate fi utilizat fără restricţie de către diabetici şi cei cu probleme de obezitate”, susţine Vânătoru. 

Cum folosim stevia?

În forma ei lichidă, cel mai uşor poate fi folosită pentru îndulcirea băuturilor, în ceaiuri sau limonadă.  În loc de o linguriţă de zahăr puteţi folosi un praf de stevia pudră sau 2-4 picături de stevia lichidă.  

Pentru că este stabilă la temperaturi ridicate, stevia poate fi utilizată cu succes şi în reţetele de prăjituri cu unele ajustări în privinţa cantităţilor pentru că stevia este mai dulce şi nu oferă aceeaşi textură umedă prajiturilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite