Plaiul Bâscilor, din Buzău, un nou areal turistic. Sute de case abandonate vor fi reabilitate pentru a primi turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Facebook / Plaiul Bâscilor
Sursa Facebook / Plaiul Bâscilor

După Geoparcul “Ţinutul Buzăului”, care va primi vizita delegaţiei UNESCO pentru acreditare, în data de 16 septembrie, în judeţul Buzău se conturează un nou areal turistic, numit “Plaiul Bâscilor”.

Acesta este menit să contribuie la evoluţia favorabilă a turismului montan în următorii ani, printr-o valorificare superioară a  resurselor turistice existente, într-o zonă  afectată de  lipsa locurilor de muncă şi de depopulare.

”Plaiul Bâscilor” are ca perspectivă să capete personalitate juridică proprie, din care să facă parte, în egală măsură, autorităţi locale, dar şi antreprenori şi producători din zonă, adică pe lângă primării şi pensiuni, şi producători de diverse lucruri, de la stână la producători de miere.

Proiectul a fost iniţiat de Asociaţia #better, condusă de arhitectul buzoian Florin Enache

După ce a constatat că sunt şi la Buzău case ţărăneşti absolut normale, care ar putea fi închiriate turiştilor, arhitectul Florin Enache s-a gândit că le-ar putea utiliza într-un proiect benefic tuturor comunităţilor locale din zona de munte. 

Acesta susţine că în arealul ”Plaiul Bâscilor” sunt cel puţin 1.000 de astfel de case care pot fi închiriate. 

”Sunt case bătrâneşti care stau degeaba, nelocuite, pe la marginea satelor, dar care în continuare sunt în picioare. De câţiva ani, eu, ca arhitect şi ca ONG (#better), sprijin cu diferite lucruri echipa care se ocupă cu Ţinutul Buzăului, care a devenit brand”, spune arhitectul buzoian.

Sursa Facebook / Plaiul Bâscilor

buzau

Este un demers pe termen lung, din punct de vedere economic, pentru că vizează dezvoltarea zonei şi, odată cu ea, şi venituri mai mari la bugetul administraţiilor locale.

Va dura mai ales procesul de legalizare a proprietăţilor în zonele rurale, care, în momentul de faţă, au o valoare comercială extrem de mică, ce nu le permite deţinătorilor să facă o succesiune, cadastru şi lotizări.

Proprietarii acestor case vechi ar putea să primească sprijin, spune arhitectul Florin Enache, unul dintre iniţiatorii proiectului „Plaiul Bâscilor”. 

„Noi le propunem să vină în asociaţie cu proprietatea pe care o au, să-i asistăm şi să-i ajutăm să-şi rezolve partea de documente, să reparăm şi să administrăm casele, acolo unde nu-şi doresc ei să facă asta. Noi preferăm să-i ajutăm să facă ei după un model bine definit astfel încât zona să fie coerentă”, spune arhitectul buzoian.

Proiectului i-a fost atribuit numele ”Plaiul Bâscilor”, deoarece râul Bâsca este elementul comun pentru toate comunităţile de aici. Este vorba despre Bâsca Chiojdului, Bâsca Mare, Bâsca Mică, vreo cinci-şase afluenţi cu numele Bâsca ai râului Buzău.

Sursa Facebook / Carol Georgescu

buzau

Primul pas pentru certificarea oficială a ideii „Plaiul Bâscilor” şi a aderenţei autorităţilor locale şi judeţene la acest proiect a fost făcut recent, în cadrul unui eveniment organizat la Casa cu Blazoane, un cunoscut conac de la Chiojdu.

A fost semnat certificatul de naştere al proiectului “Plaiul Bâscilor” menit să valorifice întreg potenţialul unui areal compus din localităţile Vipereşti, Cislău, Pătârlagele, Calvini, Cătina, Chiojdu, Nehoiu, Siriu şi Gura Teghii.

Sursa Facebook / Pensiunea Melania

buzau

Zona dintre Chiojdu, Vipereşti, Gura Teghii şi Siriu este zona adiacentă Ţinutului Buzăului, dar care, neavând acelaşi specific geologic, nu poate să intre în arealul de Geoparc UNESCO. 

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite