Peste o sută de sate nelocuite apar încă menţionate în registrele naţionale

Peste o sută de sate nelocuite apar încă menţionate în registrele naţionale

Sunt pe hartă, au cod poştal şi unele chiar mai păstrează ruinele caselor pline de viaţă pe vremuri. Sunt localităţile fantomă ale României, 126 de sate despre care puţini îşi mai amintesc şi care, deşi nelocuite de zeci de ani, apar încă menţionate în registrele naţionale. O asemenea localitate părăsită este cătunul Comarnici, din judeţul Buzău. Aici, printre zecile de case întinse pe dealuri, una singură mai este locuită.


În urmă cu 30-40 de ani, satul Comarnici din comuna buzoiană Cozieni, era unul ca orice altul. Zecile de case întinse pe dealuril de aici erau toate locuite, liniştea fiind adeseori înreruptă se zgomotul copiilor aflaţi la joacă sau de utilajele folosite de gospodari la treburile casnice. 

În ultimele decenii, lipsa unor drumuri şi desele alunecări de pământ au izolat satul Comarnici de restul satelor din zonă. În acest condiţii, localnicii au plecat pe rând, fie în căutarea unor aşezări care oferă condiţii mai puţin vitrege, fie au trecut în eternitate.
 
Ciprian Chiriac, un localnic din Colţi, mai vizitează, din când în când, casele părăsite în urmă cu zeci de ani. Dacă unele dintre ele se păstrează intacte, altele parcă au fost „înghiţite” de natură. 
 
În prezent, cătunul Comarnici este izolat de civilizaţie. Cu un singur drum de acces, greu accesibil, doar o singură persoană se încăpânează  să mai locuiască aici. Este vorba despre o bătrână de 81 de ani, care locuieşte într-o casă părăsită, în cele mai vitrege condiţii, după ce casa ei, aflată tot în zonă, a fost mistuită de flăcări.
 
Potrivit unui studiu efectuat în 2015, în România există 126 de localităţi „fantomă”, sate despre care puţini îşi mai amintesc şi care, deşi nelocuite de zeci de ani, apar încă menţionate în registrele naţionale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: