Pesta porcină africană, la un porc mistreţ vânat pe un fond de vânătoare din Buzău

Pesta porcină africană, la un porc mistreţ vânat pe un fond de vânătoare din Buzău

A fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane la un porc mistreţ vânat pe fondul de vânătoare 45 Deduleşti, în zona împădurită Spidele – Valea Largă aparţinând UAT Buda.

Ştiri pe aceeaşi temă


În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui caz de PPA la porcul mistreţ.

A fost delimitată zona afectată de 13 km, având în epicentru punctul în care a fost vânat porcul mistreţ, compusă din zona infectată de 8 Km în jurul epicentrului şi zona tampon de 5 Km în jurul zonei infectate.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 12 focare din exploataţii non profesionale şi 1 exploataţie comercială de tip A, declarate în 8 localităţi respectiv; satul Racoviţeni – comuna Racoviţeni, extravilanul satului Cilibia dar pe raza UAT C.A. Rosetti, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Paşii – comuna Vadu Paşii (3 focare), satul Focşănei – comuna Vadu Paşii, satul Scurteşti – comuna Vadu Paşii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) şi satul Zilişteanca – comuna Poşta Câlnău precum şi şapte cazuri la mistreţ pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri), 42 Aldeni (2 cazuri) şi 45 Deduleşti (1 caz).

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 7 focare. Începând cu jumătatea lunii martie se vor iniţia acţiunile sanitare veterinare specifice în vederea stingerii focarelor de PPA din zona Vadu Paşii precum şi ridicare măsurilor impuse în zonele cu restricţii.

Până la această data au fost despăgubiţi 2  proprietari din judeţ, valoarea totală a plăţilor fiind de 3300 de lei.

DSVSA solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: