UPDATE VIDEO Preşedintele CJ Buzău a fost reţinut. Acesta ar fi primit 50.000 de lei în momentul flagrantului

UPDATE VIDEO Preşedintele CJ Buzău a fost reţinut. Acesta ar fi primit 50.000 de lei în momentul flagrantului

Din primele informaţii rezultă că percheziţiile ar fi făcute acasă la şeful CJ Buzău, Cristinel Bîgiu

Preşedintele consiliului judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat în această seară de procurorii DNA şi dus la audieri, la Bucureşti. Surse apropiate anchetatorilor spun că Bîgiu a fost prins în flagrant în timp ce lua mită de la un om de afaceri a cărui identitate nu a fost dezvăluită. Apartamentul în care locuieşte într-un bloc din cartierul Crâng a fost verificat timp de mai multe ore de mascaţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 03.20 Percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judeţean Buzău au fost finalizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00, anchetatorii ieşind din sediul instituţiei cu trei saci şi cu mai multe cutii pline cu documente, fără ca vreun angajat să fie reţinut, transmite Mediafax. La finalul percheziţiilor, care au durat aproximativ opt ore, secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat că anchetatorii au verificat mai multe birouri din instituţie, de unde au ridicat documente. "Am aflat şi noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituţiei împreună cu colegii mei şi am participat la percheziţia efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfăşurarea percheziţiilor, dar am fost rugaţi să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfăşurare”, a afirmat Gavrilă.
 
Secretarul CJ Buzău a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a judeţului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională. Directorul acestei direcţii este Dragoş Cojocea, care este finul de cununie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Victor Mocanu, cu care Cristinel Bîgiu s-a aflat în conflict direct în campania pentru alegerile locale din 2012, când Bîgiu a fost desemnat candidat al USL la şefia CJ Buzău, în defavoarea lui Mocanu. ”De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoş Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea judeţului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, a mai spus Laurenţiu Gavrilă.
 
UPDATE 01.05  Preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut sâmbătă noapte, după circa şase ore de audieri. Procurorii au dispus reţinerea şi pentru Florin Colgiu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, prin intermediul căruia Cristinel Bîgiu ar fi primit mită 50.000 de lei de la un om de afaceri, potrivit procurorilor DNA.
 
Cei doi urmează să fie prezentanţi duminică instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
 
UPDATE 20.45  Cristinel Bîgiu ar fi primit sâmbătă, în momentul în care a fost prins în flagrant de procurorii DNA, suma de 50.000 de lei, care ar fi reprezentat o a doua tranşă de bani din mita dată de un om de afaceri pentru a obţine un contract cu CJ, afirmă surse judiciare pentru Mediafax.
 

Potrivit aceloraşi surse, Bîgiu ar fi primit 50.000 de lei de la un om de afaceri buzoian, iar banii i-ar fi fost daţi prin intermediul lui Florin Colgiu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, sâmbătă, la locuinţa lui Bîgiu. La scurt timp, procurorii DNA au realizat flagrantul, mai spun sursele citate.

Cristinel Bîgiu şi Florin Colgiu, care este şi finul acestuia, sunt audiaţi în continuare la sediul DNA central.

Percheziţiile la sediul Consiliului Judeţean Buzău continuă, la ora transmiterii acestei ştiri, în prezenţa secretarului instituţiei, Laurenţiu Gavrilă, şi a mai multor angajaţi care au fost chemaţi de acasă. Surse din administraţia judeţeană spun că anchetatorii au solicitat hotărârile adoptate de Consiliul Judeţean Buzău de la preluarea mandatului de către Cristinel Bîgiu.

UPDATE 18.50 Cristinel Bîgiu a ajuns la sediul central al DNA. De asemenea, la sediul DNA din Capitală s-a prezentat şi Florin Colgiu, liderul TNL Buzău care ar fi fost intermediarul banilor. 

Întrebat de jurnalişti dacă a primit mită, aşa cum este suspectat de procurorii anticorupţie, Bîgiu a răspuns: „Bani, despre ce bani vorbiţi? Nu am luat niciun ban”.

UPDATE Percheziţii au avut loc şi la sediul Consiliului Judeţean. În jurul orei 17.00, Cristinel Bîgiu a fost scos din locuinţă şi urcat într-un autoturism al procurorilor cu care a fost dus la DNA Bucureşti. Se pare că flagrantul a avut loc în jurul orei 14.00, iar mita ar fi primit-o chiar la el acasă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, însoţit de procurori, a fost urcat, la încheierea percheziţiei domicilare, într-o maşină a Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi dus către Capitală, pentru audieri. 

”Nu are sens să comentăm acum”, a declarat Bîgiu, la ieşirea din bloc.Cristinel Bîgiu a fost până recent vicepreşedinte al PNL Buzău, dar a trecut la PSD în luna septembrie a acestui an, în perioada „Ordonanţei Dragnea“. Potrivit unor surse, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău urmează să fie audiat, la sediul central al DNA.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, la locuinţa căruia au avut loc percheziţii în această după-amiază, după ce ar fi fost prins în flagrant luând mită, are patru terenuri, două apartamente, o casă, un spaţiu comercial, dar şi şapte fonduri de investiţii în valoare de aproape 70.000 de lei.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, postete în luna iunie, Marian Cristinel Bîgiu are patru terenuri intravilane, fiecare în suprafaţă de aproximativ 900 de metri pătraţi, în comuna Verneşti, dobândite în 2006 şi 2008. Două dintre terenuri sunt dobândite prin donaţie, iar două sunt cumpărate.
 
De asemenea, preşedintele CJ Buzău are două apartamente în municipiul Buzău, în suprafaţă de 79 de metri pătraţi, respectiv 107 metri pătraţi, achiziţionate în anii 2000 şi 2003 şi o casă în comuna Vereşti, în suprafaţă de 700 de metri pătraţi. Bîgiu menţionează în declaraţia de avere şi un spaţiu comercial în Buzău, în suprafaţă de peste 650 de metri pătraţi, cumpărat în anul 2008.
 
În declaraţia de avere, preşedintele CJ Buzău mai scrie că are şi un autoturism Opel cu anul de fabricaţie 1980. Cristinel Marian Bîgiu mai are, potrivit declaraţiei sale de avere, bijuterii şi ceasuri în valoare de 10.000 de euro.
 
Preşedintele CJ Buzău are şi două fonduri de investiţii în euro, deschise în 2005 şi 2008, a căror valoare este de 2.400 şi 3.500 de euro, precum şi cinci fonduri de investiţii în lei, deschise între 2003 şi 2008, cu valoarea de 33.448 de lei, 11.000 de lei, 6.766 de lei, 4.785 de lei şi peste 13.000 de lei. Totodată, el are aproape 40.000 de lei în două conturi bancare.
 
Cristinel Bîgiu are şi 17.349 de acţiuni la firma Modern Shoes, a căror valoare, la zi, este de 173.490 de lei. În plus, acesta a acordat împrumuturi, în nume personal firmei Modern Shoes, în valoare de 1.567.579 de lei, către Lupu Marian, în valoare de 270.000 de lei, şi firmei Maralex Shoes, de 200 de lei şi 147.488 de lei.
La capitolul datorii, preşedintele CJ Buzău menţionează un credit de 222.401 de euro contractat în 2008 şi scadent în 2038.
 
Veniturile lui Cristinel Bîgiu sunt, potrivit declaraţiei de avere, salariul de preşedinte al Consiliului Judeşean, în ultimul an fiscal acesta încasând 55.656 de lei, în timp ce soţia sa, Florentina Veronica Bîgiu, a câştigat, ca director general al firmei Modern Shoes, 36.678 de lei.
 
Soţia sa a mai încasat în ultimul an fiscal 36.000 de euro dintr-un contract de închiriere a unui imobil. De asemenea, preşedintele CJ Buzău a câştigat din dividente 25.300 de lei, în timp ce soţia sa a încasat 4.100 de lei.
 
Bîgiu precizează în declaraţia de interese că este acţionar la firma Modern Shoes, unde deţine 13.403 de acţiuni, în valoare de 134.030 de lei.
 
Marian Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.
 
Bîgiu este licenţiat în ştiinte economice (Finanţe-Contabilitate) la Universitatea Petre Andrei din Iaşi, conform CV-ului său postat pe site-ul Consiliului Judeţean Buzău.
 
În perioada 1993 - 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 director general la S.C. Modern Shoes S.A.
 
Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.
 
În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid în care a deţinut mai multe funcţii şi din care a demisionat în luna octombrie, în baza OUG 55, care a permis migraţia aleşilor locali fără să-şi piardă mandatul.
 
Astfel, în perioada 2000-2002 Bîgiu a fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret PNL Buzău, între 2002-2004 - prim-vicepreşedinte al PNL Buzău, iar între 2004 şi 2005 a fost preşedinte al organizaţiei, ulterior fiind vicepreşedinte al filialei. În luna octombrie, Cristinel Bîgiu a trecut de la PNL la PSD impreuna cu 18 primari liberali.
 
În primavara acestui an, Marian Cristinel Bîgiu a divorţat de soţia sa, însă cei doi au continuat să se afişeze împreună.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările