Pepenii de Buzău, din ce în ce mai căutaţi, după ce vremea capricioasă a produs pagube în alte zone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pepeni din Vâlcelele
Pepeni din Vâlcelele

Pepenii de Buzău sunt la mare căutare în toată ţara, după ce vremea capricioasă din acest an a produs pagube considerabile în zonele tradiţionale, precum cele din Brăila, Dolj şi Ialomiţa. Preţul pepenilor cumpăraţi en-gros a atins valori record pe piaţa naţională, pentru această perioadă, de până la 70 de bani kilogramul.

Cultivatorii de pepeni din Pogoanele, Luciu, Largu, Săgeata şi Vâlcelele, judeţul Buzău, sunt pe cale în această vară să dea lovitura cu o cultură care în ultimii ani le-a generat numai probleme.

Vremea din ultimele două luni, caracterizată prin precipitaţii abundente şi prin căderi de grindină, a făcut ravagii în alte judeţe.

După criza apărută după supraproducţia din 2017, suprafeţele cultivate cu pepeni s-au micşorat, astfel că pepenii sunt mai greu de găsit chiar şi în zonele tradiţionale din judeţul Buzău, de la Pogoanele, Largu sau Vâlcelele, spre disperarea samsarilor care în anii trecuţi obişnuiau să cumpere pepeni aproape pe degeaba.

Fermierii din judeţul Buzău au ajuns astfel să ţină la preţ, întrucât marfa este puţină, iar clienţi sunt cu duiumul. „Să fie sănătoşi, că prea s-au îmbogăţit pe spatele nostru aceşti speculanţi. Anul trecut noi vindeam cu 10 bani şi ei cereau 60 de bani pe piaţă. Anul ăsta e altă treabă şi sperăm să mai facem şi noi un ban în plus. Munca e grea, riscul mare, iar dacă nu le convine preţul să vină la prăşit cu noi”, declară Alexandru Cristea, cultivator din Pogoanele.

Vremea a făcut ravagii în alte judeţe. Dacă în Ialomiţa, producţia de pepeni a fost distrusă în proporţie de 50 la sută de ploile abundente, la Buzău sunt zone care deja anunţă producţii neaşteptate pentru o vară capricioasă.

“Nu ne mai convine să cumpărăm la preţ mare, pentru că avem şi noi costuri mari la transport, dar şi la desfacere. Am ajuns să luăm cu 70 de bani, dar problema este că nu găsim pepeni de calitate. Estimez că în curând preţul pe piaţa va creşte de la 1 leu, cât este acum, la 1,20 sau 1,50 din cauza producţiei mici”, spune Costel Prună, un comerciant care aprovizionează piaţa din Buzău.

pepeni

În 2017, sătenii din Săgeata au abandonat pe câmpuri mii de tone de pepeni din cauza preţului scăzut care nu acoperea nici măcar transportul. Anul acesta terenul cultivat cu pepeni din localitate este doar la jumătate faţă de anul trecut după ce agricultorii au suferit pierderi considerabile în lipsa desfacerii sau asigurării unei pieţe la export.

Producţia va fi bună întrucât vremea a fost ideală şi a ţinut cu cultivatorii. “Am avut ploaie exact la timp şi atât cât ne-a trebuit, fără să avem probleme cu grindina sau cu cantităţile mari de precipitaţii. Nici dăunătorii nu ne-au făcut probleme anul acesta, însă mulţi s-au descurajat anul trecut şi n-au mai pus pepeni. Cei care au riscat cred că vor face un profit bunicel vara aceasta”, spune Stan Bădilă, fermier din satul Borduşani, comuna Săgeata.

Mulţi săteni din Judeţul Buzău n-au mai cultivat în acest an pepeni, din cauza preţurilor derizorii cu care acest fruct a fost comercializat anul trecut.

Criza de supraproducţie a ajuns în 2017 şi la urechile ministrului agriculturii, care promitea înfiinţarea de urgenţă a unei companii naţionale, care să valorifice acest produs la export.

Tot în vara anului trecut, România a importat pepeni din ţări ca Grecia, Olanda, Germania şi Turcia de 280 de ori mai mult faţă de cât a exportat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite