Pastele făinoase româneşti care fac concurenţă Italiei. Sunt plămădite într-o mică fabrică de lângă Buzău

Producătorii români de paste făinoase resimt din plin concurenţa cu marfa din import, mai ales în marile lanţuri de magazine. Micii întreprinzători mizează însă pe câteva atuuri locale şi îndeamnă clienţii să încerce produsele autohtone. „Ale noastre sunt mai bune“, spun aceştia.
Aiurea...eu cu mpar paste italiene marca B...Sunt din grau dur, nu ingrasa avand indece glicemic mic. Graul dur nu creste in romanai ci in tarile mediterane. Am incercat si romanesti din amestec de grau dur...degeaba. Cele din grau dur sunt mai tari la gust si romanilor nu leplac. Romanii prefera pastele din faina alba ce sunt moi, dar te ingrasa, sunt pline de amidon..
Absolut corect, Ludwig! Făinoasele astea zîse Ionellu (auzi bre ce nume!) chiar sînt de Poșircă..
Foarte corect. Dupa multi ani traiti in Italia am ajuns sa inteleg si eu ce-i aia "pasta". Cand am citit ca-i cu grau "de la producatori locali" m-am lamurit. Cu toate acestea, trebuie observat ca omul se plange ca marile retele de supermarket i-au trantit usa in nas. Chestia asta NU-I IN REGULA! Nu are nicio justificare (ca, vezi-Doamne, n-ar corespunde calitativ, ca-s pline rafturile cu pasta de proasta calitate, la 1 leu punga). Nici vrajeala ca ar face concurenta "neloiala" marilor producatori nu tine, pastele scumpe le cumpara doar cunoscatorii. Cat despre marca B... o cumperi cand vrei sa mergi la sigur si n-ai chef sa experimentezi, exista in supermarket si alte paste, chiar mai bune! Mai nou, au aparut in Romania magazine cu specific italienesc (tot asa cum au aparut in Italia magazinele romanesti). Exista deja destui italieni stabiliti in Ro si nu-s toti raufacatori care se ascund de carabinieri. Gasesti Voiello, Verrigni... ba chiar si pasta de Gragnano!
Am cautat pe net sa vade ce paste sunt astea. Si am gasit doar 3 variante: taitei, fidea si melcisori. Cu astea 3 isi inchipuie nea Posirca ca face concurenta marilor firme italiene, care vand de mai bine de 100 de ani? Dupa parerea mea, sunt greseli majore de marketing Avem intai o pozitionare gresita pe piata. Daca te pozitionezi la categoria fidea, iti reduci instat piata la vreo 5%. Cumparatorii de fidea sunt putini si nu sunt dispusi sa plateasca mult. O eventuala repozitionare in categoria pastelor cu cerere ridicata (spaghete, fusili, pene...) trebuie insotita de o impachetare mai atractiva conform cu standarul pietei si de o campanie de marketing. Implicit trebuie pozitionate mai sus ca pret. Oricat am fi de patrioti, e clar ca graul romanesc e departe de cel italian cand e vorba de fabricarea pastelor. Aici trebuie venit cu retete specifice de produse, gen paste cu oua (cum fac ungurii), paste cu faina integrala etc. Eu mai cred ca trebuie umblat si la nume. Ionelli are mai degraba o rezonanta romaneasca. Si nu in ultimul rand, trebuie intrat in supermarket. Cand produsle vor fi cunoscute in intreaga tara si supermarketurile vor fi mai receptive.
30Tone/luna sa faca concurenta cui ? In Italia producatori cunosc cel putin 10 ce au in fiecare stabiliment cate 5-6-8-10 linii a cate 3 tone /ORA. Nu vorbesc de B ce intre sutele de linii pe 4 continente in 14 tari are si o linie de 30Tone/ora, cu facturat global de 7MLD.€. Sant si in Romania 2 fabricute cat de cat, una la Chitila si una in Banat. Restul sunt mici artizani ce se chinuie cu instalatii mititele ca si asta la 100'000 € investitie masinerii circa. Ca sa intre pe supermaket.uri are nevoie de investitii de milioane in masinerii, tehnologie , grau dur, laborator de materii prime , ambalaje etc. etc. B cand scoate un produs nou 2 ani testeaza produsul, testeaza piata, arunca tot si apoi scoate produsul. In fabrici nu intra nimeni, nici macar furnizorii de utilaje,. Ai lor angajati le intaleaza. Pe intelesul tuturor : in SUA poti vizita o fabrica ce produce, rachete, avioane etc, dar nu poti vizita o fabrica ce produce paste, biscuiti sau prajituri. A vorbi de concurenza nenea e ca si cum puricele ar vorbi de dinozaur.
Ce vrajeala. Pastele din grau dur nu se farama, nu se lipesc. In orice supermarket sunt paste de grau dur la 2-3 lei pachetul. Nea Posirca ar trebui sa stie cum sa-si marketeze pastele lui din faina normala. Nu te bati cu pastele italienesti (care sunt din grau dur), ca n-a reusit nimeni sa le ia fatza vreodata la capitolul asta. Incerci sa iti gasesti o nisa, clienti care sa cumpere ceea ce produci tu.
Despre o nisa in piata, pe care o gasesti sau o creezi si pe urma o exploatezi (fara sa te bati cu majorii de pe piata) exista afaceri romanesti de succes. Imi vine imediat in minte ce gasesti daca scrii in Goagal "bere artizanala"+"capra", e un exemplu bun.
O observatie pentru autor: Copile, ai pus acolo, la cuvinte cheie "posirca"... Asadar, cand unul o sa caute pe Goagal ceva despre "posirca" o sa-i iasa, dupa definitia dex si sinonime (holercă, poaşcă, spălătură, ţâşpoacă, vurt, (Mold. şi Transilv.) leoarcă, (Transilv.) liur, (Mold.) liurcă)... articolul tau! Pe viitor fii mai atent!
In Romania,avem multe paste produse de straini care au tehnologizat linia de productie,dar care nu se ridica la nivelul pastelor italiene.Se vede ca traditia indelungata a italienilor,priceperea si pasiunea pentru acest fel a ajuns la un inalt nivel,la care noi nu o sa ajungem curand.Toate (si nu exagerez)pastele romanesti lasa la fiert atat de multa faina,incat apa devine o pasta de apretat iar pastele in sine o masa mocirloasa si fara gust.