Panică printre beneficiarii de ajutor social, după anunţul ministrului Raluca Turcan că le va găsi serviciu celor apţi de muncă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre cei două sute de mii de oameni trăiesc din mila statului, nu toţi sunt cu adevărat nevoiaşi. Asta cred actualii guvernanţi, care au dispus autorităţilor din teritoriu să reevalueze dosarele asistaţilor social. Astfel, cei care primesc bani de la stat dar sunt apţi să lucreze ar putea fi nevoiţi să meargă la muncă.

Informaţia a ajuns şi la urechile soţilor Nicolae şi Maria Siţă, doi localnici din comuna buzoiană Vadu Paşii, beneficiari de mulţi ani ai ajutorului social.

Pe cei doi i-am găsit adunând surcele de pe marginea unui canal de irigaţii. Spun că trăiesc din ajutorul social iar banii nu le ajung pentru lemne de foc. 

Se plâng că abia dacă îşi permit pâinea din banii daţi de stat, alimentele necesare traiului şi pentru astâmpărarea viciilor. 

„Mai mult ne împrumutăm, de la banii lor. Te împrumuţi, îi dai pe două, trei pâini, un kil de zahăr, ulei. Mai ales dacă fumezi, ţigara e scumpă, mai bei o ţuică pe frig”, spune Nicolae.

Nicolae are 58 de ani, iar soţia lui este cu şase ani mai tânără. El a lucrat măturător la o firmă de salubrizare din oraşul Buzău, iar de câţiva ani se numără printre beneficiarii venitului minim garantat. 

„Trăim de pe azi pe mâine. Luăm 255 de lei, două persoane, eu şi soţia, atât”, se plânge Nicolae.

”Cam puţini bani luăm. Zic mereu că ne măresc, dar nu ne măresc deloc. Trebuie să luăm şi lemne, mai mergem şi noi în oraş şi nu ne ajunge de nimic”, completează Maria.

Vestea că Ministerul Muncii vrea să le reanalizeze dosarele a ajuns şi la urechile soţilor Nicolae şi Maria Siţă. 

Cei doi localnici din Vadu Paşii sunt aproape siguri că îşi vor păstra indemnizaţiile chiar şi după ce le va fi reevaluată situaţia. Sunt hotărâţi să convingă comisia că sunt prea bolnavi pentru a munci o lună întreagă.  

„Cum sunt eu, vai de capul meu! Sunt bolnavă cu inima şi nu pot să fac efort mult, mult, aşa”, spune Maria. Nicolae spune că că oboseşte repede, din cauza unei boli la plămâni. De aceea, nu va putea merge la serviciu. 

„Eu m-aş duce cu plăcere la treabă dar nu pot, soţia e bolnavă, eu sunt bolnav. Obosesc repede, pentru că am ceva la plămâni. Dacă acum mă duc să iau tratament, nu am cu ce să îl iau. Mă dor şi picioarele foarte tare”, mărturiseşte Nicolae Siţă.

Ministerul Muncii pregăteşte evaluarea ajutoarelor sociale, ministrul Raluca Turcan precizând că vor fi identificaţi beneficiarii de ajutoare care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile şi vor fi găsite soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor care pot munci.

”Suntem în etapa de pregătire a campaniei naţionale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată ţara cu echipe mixte ale Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă şi Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă”, anunţă ministrul.

Raluca Turcan spune că a discutat cu reprezentanţii Asociaţiilor Oraşelor, Municipiilor şi Comunelor din România, despre obiectivele acestei campanii şi despre modul de lucru.

Conform lui Turcan, vor fi identificaţi, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situaţii cu adevărat vulnerabile, fiind inapţi de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreţinere copii mici. ”Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate”, explică ministrul.

În al doilea rând, vor fi găsite soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci.

Citeşte şi:

Tineri fugiţi din izolare, sancţionaţi după ce au fost găsiţi într-o parcare. O ceartă între ei a atras atenţia unor poliţişti

„Biblia“ vaccinului anti-COVID, tradusă pe înţelesul oamenilor de către preoţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite