Palinca cu pară în sticlă, mândria unui producător din Buzău. Care este secretul introducerii fructului

Palinca de pere, cu fructul în sticlă, este produsul cu care se mândreşte un buzoian din zona de munte a judeţului, unde sunt întinse livezi de pruni, meri şi peri. Fructele sunt introduse în sticlă când sunt mici şi sunt recoltate peste patru luni.
Palinca de pere cu para in sticla se facea in Romania inca din anii ´60 si, nu mai e niciun secret. Se face o asemenea bautura si in alte tari, mai ales in Austria si Germania sub numele de Williams, caci se folosesc numai pereele Williams.
Williams alb sau Williams roșu? Eu prefer Untoasa Hardy, cam urâtă dar gustoasă.
Palinca originala se face din prune si (in general) in zona Ardealului. Este dublu-triplu distilata, ajunge la o tarie de peste 53-56 "grade" (procent % de alcool pe mia de mililitri). Tot in Ardeal se face si palinca de pere, inclusiv cu para in sticla... in zonele Bistrita, Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Cluj, Alba. Se mai face palinca si din gutui, mere, poame... etc. In zona Munteniei si a Moldovei se face de regula TZUICA, fie din boasca de struguri, fie din tot felul de alte resturi de fructe fermentate. Taria NU depaseste 28-31 de "grade", procent de alcool la mia de mililitri. Acuma, ca cineva din Buzau s-a apucat sa faca palinca, fie ea si din pere si cu para in sticla, nu-i nicio scofala; si un bucurestean ce locuieste la bloc poate face si distila asa ceva in bucataria apartamentului, daca dispune de un alambic cat de cat performant, de reteta si de ingredientele necesare. Sa fim seriosi; palinca originala (din prune, pere, gutui, mere, etc) se produce in zona Ardealului; inclusiv cu para sau cu gutuia in sticla. In "regat" se face tzuica (d-aia de-i zice "ochiul lui Dobrin")... E foarte buna si asta; spre deosebire de palinca se poate fierbe cu cateva boabe de piper si o lingurita de zahar si este savuroasa ca atare... insa, in Buzau NU putem vorbi de un cult de traditie al palincii... E ca si cum am vorbi de "vin de Porto" produs la Afumati...:-)))
@tac tic : vezi ca tot gresesti : " procent % de alcool pe mia de mililitri " cum spui tu este o aiureala , procentul se refera la 100 ,nu la 1000 , ca de aia e proCENT ! Concentratia in alcool - asa-zisele grade ale unei bauturi - se exprima in procente volumetrice : palinca de 55 de grade are 55 ml etanol pur la 100 ml , de aia arde pe gat ! :-))